Title
Přejít na obsah

14.12.2009 -
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Přejeme vám mnoho krásných chvil v příjemné atmosféře Vánoc a hodně pracovních i osobních úspěchů v novém roce.  
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo



08.12.2009 - Ekvitermní regulace
Princip činnosti:

- Regulátory obecně regulují výkon tak, že snižují teplotu topné vody, a tím také výkon topné soustavy. Hlavní snahou regulátorů je najít rovnováhu mezi dodávaným výkonem a tepelnou ztrátou objektu, tj. snaží se najít optimální teplotu topné vody. Prostorová teplota je potom důsledkem cirkulující teploty topné vody. Protože tepelná ztráta objektu není měřitelná veličina, musí se nahradit jinou veličinou. Pokud ji nahradíme venkovní teplotou, na které je závislá, mluvíme o regulátoru s ekvitermním řízením.

Venkovní teplota (topná křivka)
- Výsledek regulace s ekvitermním řízením je závislý na topné křivce. Topná křivka je závislost mezi venkovní teplotou a teplotou topné vody a fyzikálně popisuje vytápěný prostor a topný systém.
Existuje množství topných křivek, které jsou charakterizovány svou strmostí. Ta se potom zadává regulátoru. Pokud je zadaná strmost topné křivky vyšší než vyžaduje vytápěný prostor, dochází k trvalému přetápění vytápěného objektu. Tato vlastnost se používá u předregulace pro větší počet uživatelů (např. u bytových domů), přičemž prostory jsou dodatečně doregulovány, např. termostatickými ventily na topných tělesech.

Teplota v místnosti
- K regulátorům je možné připojit prostorový přístroj, který slouží k měření teploty v místnosti, a také jako dálkové ovládání. Informace o teplotě prostoru slouží k regulačním (vliv prostoru) a optimalizačním (adaptace topné křivky) účelům.

Adaptace topné křivky
- aktivuje se připojením prostorového přístroje a potvrzením na příslušném řádku. Regulátor sleduje aktuální teplotu v místnostech a vyhodnocuje jí s nastavenou hodnotou. Nereaguje na krátkodobé teplotní výkyvy, jaké jsou zapříčiněny např. přitopením v krbu. Každou noc zkoriguje strmost topné křivky otočením nebo posunem tak, aby nedocházelo k trvalému nedotápění nebo přetápění. Tento proces trvá minimálně 15 dní a po této době se sám utlumí. Každé nové nastavení prostorové teploty spustí proces adaptace znovu.

Vliv prostoru
- je krátkodobá funkce, která ihned reaguje na odchylku prostorové teploty změnou teploty topné vody. Funkce se aktivuje připojením prostorového přístroje a potvrzením na příslušném řádku. Funkce vlivu prostoru je zcela nezávislá na funkci adaptace topné křivky.




07.12.2009 - Prostorové termostaty
Využití:
V dnešní době se v rodinných, ale i v bytových domech využívá lokálního vytápění. Majitel objektu je sám zodpovědný za ovládání zdroje tepla a je tedy na něm, kdy a jak bude teplo distribuováno do jednotlivých otopných těles. Nejčastějším zdrojem tepla bývá kotel (plynový, elektrický, kondenzační). Součástí téměř každého kotle je čerpadlo, které slouží k tomu, že otopné médium ohřáté v kotli je distribuováno do jednotlivých otopných těles rozmístěných v objektu. Aby došlo k ohřevu otopného média na požadovanou teplotu, je nutné zdroj tepla sepnout. Podle typu použitého zdroje tepla je tedy nutné ovládat buď hořák kotle, nebo elektrickou spirálu, která je v elektrickém kotli umístěna. Některé zdroje tepla obsahují také zásobníky, kde je ohřáté otopné médium uloženo. Z tohoto zásobníku je pak otopné médium, prostřednictvím čerpadla, dále distribuováno. Je vhodné využít zařízení, které na základě požadované teploty zdroj tepla a čerpadlo automaticky sepne. Toto zařízení se nazývá prostorový termostat. Prostorové termostaty slouží k porovnávání požadované a aktuálně změřené prostorové teploty.

Prostorové termostaty se dělí na:

1. mechanické a digitální
2. na jednozónové a vícezónové
(jednozónové měří prostorovou teplotu v jedné místnosti a na základě této teploty ovládají zdroj tepla)
3. na vodičové nebo bezdrátové (bezdrátová komunikace mezi prostorovou jednotkou a reléovou jednotkou probíhá na frekvenci 464 MHz nebo 868 MHz. Dosah bývá výrobcem zaručován do vzdálenosti 30 m v otevřeném prostoru. Závisí ovšem na konstrukci budovy, ve které bezdrátová komunikace probíhá).

Mechanické prostorové termostaty
Tyto termostaty se používají pro nejjednoduší regulaci vytápění. Obsahují pouze kolečko s teplotní stupnicí, pomocí kterého se nastavuje požadovaná prostorová teplota. Na rozdíl od digitálních prostorových termostatů, nepotřebují mechanické termostaty žádný zdroj napájení. Tyto termostaty se nevyrábějí jako bezdrátové. Teplotní rozsah je nejčastější od 10 °C do 30 °C. Pro protimrazovou ochranu se vyrábějí také termostaty s rozsahem od 0 °C do 20 °C. Mechanické prostorové termostaty jsou velice často dodávány se světelnou kontrolkou, která signalizuje spuštění připojeného zdroje tepla – potom je ale třeba zdroj napájení.

Digitální prostorové termostaty
Digitální prostorové termostaty na rozdíl od mechanických prostorových termostatů obsahují řadu funkcí, které podstatně přispívají k dosažení optimální tepelné pohody a výrazně šetří náklady vydané na vytápění.
Základní funkcí je týdenní časový program, možnosti nastavení počtu cyklů sepnutí zdroje tepla na minimální dobu. Na displeji jsou nejčastěji zobrazeny všechny důležité hodnoty (aktuální teplota, požadovaná teplota, datum, čas, aktivní časový program, indikace sepnutí zdroje tepla, indikace vybitých baterií).

Téměř všechny digitální prostorové termostaty obsahují tři základní režimy:

1. vypnutí funkce prostorového termostatu - přesto udržuje termostat protimrazovou teplotu
2.
manuální režim - termostat reguluje prostorovou teplotu na hodnotu nastavenou uživatelem
3.
automatický mód - termostat dodržuje teploty nastavené v týdenním časovém programu. V tomto režimu uživatel ani neví, že zdroj vytápění je nějakým způsobem řízen. Vybrané prostorové termostaty mají také režim pro spuštění režimu dovolená apod., kdy je možné nastavit termostat, že po dobu 14 dnů bude termostat vytápět prostor na požadovanou teplotu např. 18°C.

GSM ovladač
Hlavní výhodou některých digitálních termostatů je připojení externího čidla. V tomto případě je pak možné k termostatu připojit oddělený teplotní snímač. V dnešní době jsou již standardně vyráběné GSM ovladače. Pokud uživatel pošle SMS zprávu na tel. č. SIM karty, dojde k sepnutí výstupního relé GSM ovladače. Výstupní relé GSM ovladače spojí se vstupním kontaktem termostatu a termostat pak změní požadovanou prostorovou teplotu.



17.11.2009 - Veletrh Aqua-therm Praha 24. - 28.11.2009
Každý, kdo chce ušetřit za teplo, plyn a vodu zamíří i letos na veletrh Aqua-therm Praha, který proběhne od 24. do 28. listopadu na výstavišti PVA Letňany v Praze.

Největší tuzemský veletrh, který se věnuje úspoře energií, bude letos zaměřen na dotační program Zelená úsporám.

Mezinárodní odborný veletrh vytápění, ventilace, klimatizační, měřicí, regulační, sanitární a ekologické techniky je největší akcí v oblasti technického zařízení budov (TZB) v České republice. Každý rok na něm své novinky představuje několik stovek vystavovatelů. Aqua-therm Praha více než 40 000 návštěvníkům umožňuje nejen porovnat výrobky různých firem na jednom místě, získat cenné rady přímo od profesionálů z oboru, ale také možnost vyslechnout řadu zajímavých informací v rámci doprovodného programu.

Vedle série seminářů organizovaných Státním fondem životního prostředí proběhne konference
TZB 2009 - blok přednášek pro firmy, projektanty a samozřejmě širokou veřejnost. Garantem akce je Společnost pro techniku prostředí a témata se budou týkat nízkoenergetické výstavby, problematiky pasivních domů, solární energie a nových technologií v oblasti energetické úspory při návrhu a provozu systémů technického zařízení budov.



06.11.2009 - Osvětlení jako součást energetické efektivnosti budov
Energie potřebná na osvětlení je součástí výpočtu energetické náročnosti budov podle vyhlášky 148/2007 Sb. nahrazující vyhlášku 291/2001 Sb. a je prováděcí vyhláškou k §6a zákona 406/2000 Sb., o hospodaření energií v pozdějším znění č. 406/2006 Sb. Potřeba energie na osvětlení vychází ze jmenovitého příkonu zabudovaných svítidel a zahrnuje příkon ze sítě světelných zdrojů, předřadníků a řídicích jednotek ve svítidlech nebo připojených k svítidlům, včetně ztrát, a je součinitelem jmenovitého příkonu svítidel a ročního času využití. Příkon svítidla vyplývá z dokumentace k svítidlům, hlavně z technických listů nebo katalogu, nebo z údajů na štítku.

Podklady na vytvoření energetického štítku svítidel pro domácnost musí obsahovat tyto údaje:

• třídu energetické hospodárnosti svítidla definovanou podle stupnice od A (více úsporná) po G (méně úsporná)
• světelný tok (lm) svítidla
• příkon (W) svítidla
• průměrnou vypočítanou životnost (h) svítidla




27.10.2009 - Podzimní tipy
• Při novostavbě nebo rekonstrukci objektu zvažte možnost řízeného větrání s rekuperací. Tím velmi výrazně snížíte tepelné ztráty větráním.

• Nepřetápějte zbytečně obytné místnosti -
každý stupeň Celsia nad doporučenou teplotu představuje cca 6% energie navíc. Teplý vzduch je také ze zdravotního hlediska nevhodný - množí se viry, bakterie a snižuje se imunita organismu.

Používejte inteligentní zónovou a časovou regulaci teploty. Topný režim v jednotlivých místnostech programujte podle skutečného využití. V době nepřítomnosti (doba v práci, víkend na chalupě, dovolená) snižte pokojovou teplotu na cca 18°C a její zvýšení naprogramujte až na dobu předpokládaného příchodu. Úplné vypnutí topné soustavy není z ekonomického, ani provozního důvodu vhodné - možnost vzniku plísní, zamrznutí topné soustavy, apod.

Topná tělesa umístěte pod okna - teplo stoupá vzhůru, mísí se studeným vzduchem sálajícím od okna, a tím dochází k samovolné cirkulaci. Je také důležité, aby radiátory, ani jiné topné zdroje nebyly zastavěné nábytkem nebo zakryté záclonami či závěsy. Přes noc zatahujte jak závěsy, tak i případné venkovní žaluzie - omezíte tím tepelné ztráty okny, resp. zbytečnou spotřebu energie.

Větrejte intenzivně, ale krátkodobě - pouze rychle vyměňte pomocí průvanu vzduch v místnosti a okna zase dokonale uzavřete. Při dlouhodobém větrání prochladnou stěny a topná soustava musí pak tento deficit kompletně nahradit.

Teplotu v klimatizované místnosti udržujte max. o 5°C nižší než v okolních místnostech, nebo venku.

• Alespoň
1x ročně – nejlépe před nebo po skončení topné sezóny - byste si měli nechat udělat servisní prohlídku vašeho systému měření a regulace.



08.10.2009 - Délka topné sezóny od r. 2000
top.sezóna .poč.topných dnů.poč.TS/počet dnů/prům.tepl.konec TS/počet dnů/prům.teplota

2000-2001 232...září....12dní/12,13....květen...8dní/12,30
2001-2002 237...září....23dní/11,50....květen...8 dní/15,90
2002-2003 225...září....14dní/10,00....duben...29dní/8,80
2003-2004
244...září.....8dní/11,30.....květen….18dní/12,04
2004-2005
238...září…...8dní/11,30…..květen....18dní/12,04
2005-2006 243...září....11dní/12,95…..červen....7dní/11,09
2006-2007 216...říjen...26dní/11,05...květen...13dní/12,95
2007-2008 258...září....26dní/13,01...květen...19dní/13,15
2008-2009 236...září....16dní/10,00....květen...12dní/13,15



18.09.2009 - Veletrh FOR ELEKTRO 22. - 26.9.2009
Souběžně s 20. mezinárodním stavebním veletrhem FOR ARCH 2009 probíhá veletrh FOR ELEKTRO v termínu 22.-26.září 2009 v PVA Letňany. Pořádáním takto specializovanéhokteří chtěli tento obor propagovat na samostatné akce pod vlastním názvem, ovšem souběžně se stavebním veletrhem s několikaletou tradicí FOR ARCH.

Charakteristika veletrhu :
■ Elektroenergetika a silnoproudá elektrotechnika
■ Vodiče a kabely Elektroinstalační technika
■ Osvětlovací technika
■ Televizní a telekomunikační zařízení v budovách
■ Signální, zabezpečovací a informační technika budov
■ Měřící a regulační technika
■ Elektronika
■ Stroje, zařízení nářadí pro elektroinstalace a opravy
■ Služby

Druhý ročník veletrhu FOR ELEKTRO bude zaměřen na trendy, řešící problémy vyvolané stále rostoucími cenami energií zároveň s trvale rostoucími nároky na komfort bydlení. Souběžně s touto problematickou bude na veletrhu poskytnut prostor pro odvětví elektro, které souvisí se stavební výrobou.



04.09.2009 - Převod m³ na kWh u zemního plynu
Z důvodu povinnosti účtovat spotřebu zemního plynu v energetických jednotkách je nutno přepočítat spotřebovaný zemní plyn z m³ na kWh.

Můžete použít následující přibližný převod:
1 m³ = 10,5 kWh

(Přesný koeficient potřebný pro tento propočet je uveden na Vaší faktuře.)
Přibližné výdaje za odebraný zemní plyn si můžete vypočítat podle následující rovnice:

úhrada (Kč) = 10,5 (koeficient) x spotřeba dle plynoměru (m³) x cena podle předpokládané roční spotřeby (Kč/kWh) + pravidelná platba (Kč/měsíc) x počet měsíců, za které provádíte kontrolní výpočet
vysvětlivka (x ... krát)



01.07.2009 - Příjemnou letní dovolenou
Přejeme Vám příjemnou zaslouženou dovolenou, nabytí nových sil s pohodou a dobrou náladou.
___________________________________________________________________________________________
Pro chvíle oddychu:
*** Víte, jak poznáte, že jste závislí na internetu?
Když narazíte autem do svodidel, první, co hledáte, je tlačítko BACK!
*** Děťátko se ptá otce:
Tati, co to znamená - FORMÁTUJI DISK C - ?
*** Jaký je rozdíl mezi počítačem na stole a počítačem spadlým na zem? Poslechni si...
*** Agent pohlédl z okna. Když zjistil, že je situace nebezpečná, zmáčkl ALT+F4 a okno zavřel.




15.06.2009 - Možnosti moderních způsobů regulace
Základním opatřením k zajištění hospodárné dodávky tepla pro vytápění staveb je dokonalý technický stav kotelen a jejich vybavení odpovídající regulací.
U rozsáhlejších objektů, které jsou navíc ještě vhodně orientovány vzhledem ke světovým stranám, a tak s rozdílným osluněním fasád, je vhodné uplatnění zónové regulace, která přesněji postihuje různící se potřebu tepla.
V objektech lze obecně uplatnit různou regulaci. Proto si uveďme alespoň jednoduché rozdělení regulace.

Regulovat lze podle:
1. Výstupní teploty vody ze zdroje tepla
2. Vnitřní teploty vzduchu:

a. přímo, kdy je regulován přímo zdroj tepla
b. nepřímo, kdy je regulována vstupní teplota vody do otopné soustavy (např. směšováním) a zdroj tepla je regulován samostatně
c. místně, kdy je regulován výkon jednotlivých otopných těles a zdroj tepla je regulován opět samostatně.
3. Venkovní teploty vzduchu - ekvitermně,
resp. podle venkovních klimatických podmínek:
a. přímo, kdy je regulován přímo zdroj tepla
b. nepřímo, kdy je regulována vstupní teplota vody proudící do soustavy. Zdroj tepla je regulován samostatně
4. Zátěže či zátěží. Tato regulace je přímá a hovoříme zde již o využívání fuzzy logiky.

Při použití regulátorů, které regulují teplotu otopné vody v závislosti na venkovní teplotě vzduchu, tedy při použití ekvitermní regulace, dosahujeme úspor tepla vzhledem k původní spotřebě podle druhu objektu 10 až 25 %.
Jestliže doplníme tento druh regulace o tzv. zónovou regulaci, úspory tepla se ještě zvýší a dosáhnou hodnot 15 až 30 %.



27.05.2009 - Komplexní systém regulace objektu
- je zařízení, které automaticky reguluje nebo poloautomaticky pomáhá regulovat teplotu. Regulace teploty probíhá v jednotlivých místnostech, v celém objektu najednou, nebo kombinovaně. Existují různé úrovně regulace - od nejjednodušších termostatických ventilů pro ruční regulaci, až po systémy regulace na dálku prostřednictvím internetu nebo mobilního telefonu, do kterých lze zakomponovat i signalizaci požární ochrany, simulaci lidské přítomnosti pomocí rozsvěcení světel v objektu a další.

Základní typy regulace:

Termostat – lokální vytápění: pro regulaci teploty u lokálních topidel (přímotopy, akumulační kamna) postačí jednoduchý termostat funkcí zapnuto/vypnuto. Na termostatu nastavíte požadovanou teplotu a pokud teplota klesne pod tuto úroveň, termostat dá povel k sepnutí přístroje. Naopak, pokud teplota stoupne nad nastavenou hodnotu, termostat přístroj vypne. Pokud chcete teplotu regulovat i v rámci časových intervalů, je nutné pořídit si termostat vybavený spínacími hodinami.

Termostat – regulace kotle: pokud objekt vytápíte kotlem a ústředním topením, můžete k regulaci použít speciální termostat, který řídí spínání kotle podle teploty topné vody v kotli (když klesne teplota v místnosti, stoupne teplota topné vody a termostat to zaznamená).

Termostatický ventil – regulace ústředního topení: termostatický ventil nahrazuje klasický ventil ústředního topení. Může být řízen ručně (otočením) nebo dálkově elektronicky pomocí řídicí jednotky. Když teplota v místnosti klesne, ventil uvolní do radiátoru větší průtok topné vody a naopak.

Ekvitermní regulace – regulace topné vody:
podle venkovní teploty nastavuje teplotu topné vody tak, že ji míchá s vodou, která se vrací zpět z topného okruhu. Proces ovládá prostřednictvím elektrického směšovacího ventilu. Výhodou je, že pro celý objekt vystačí jeden regulační prvek, nelze ale regulovat teplotu v jednotlivých místnostech (doplňuje se termostatickými ventily).

Regulace přes referenční místnost – termostat: v objektu musí být zvolena referenční místnost, do níž se termostat umístí. Podle teploty v referenční místnosti se snižuje, nebo naopak zvyšuje výkon kotle.



15.05.2009 - konec prodeje klasických žárovek
klasické žárovky o výkonu nad 100 W se mají v evropských obchodech přestat prodávat v září 2009
• klasické žárovky nad 40 W by měly být staženy z prodeje o několik měsíců později
• od roku 2012 budou definitivně k dostání jen úsporná svítidla.

Harmonogram ukončení prodeje jednotlivých příkonů žárovek vyplývající z nové směrnice EU:
Datum Následující žárovky se již nebudou dávat do oběhu
1. září 2009 všechny matné žárovky se závitem E27 a dále čiré žárovky se závitem E27 s příkonem nad 80W
1. září 2010 čiré žárovky se závitem E27 s příkonem nad 75W
1. září 2011 čiré žárovky se závitem E27 s příkonem nad 45W
1. září 2012 čiré žárovky se závitem E27 s příkonem nad 7W
1. září 2013 zvyšování nároků na kvalitu
1. září 2016 všechny žárovky energetické třídy C



14.05.2009 - Rekonstrukce elektroinstalace v bytě
Mezi nejčastější problémy starších elektroinstalací patří nedostatek zásuvek. Zásuvkové okruhy jsou často poddimenzované, jističe vypadávají, hoří instalace. Vypínače jsou staré a špatně fungují, izolace vodičů nad svítidly se rozpadává. Tyto nejzávažnější poruchy postačují k tomu, abyste se vážně zabývali celkovou rekonstrukcí elektroinstalace.
___________________________________________________________________________________________
Návrh – projekt
- bez něj by vám revizní technik nesmí provést revizi, vystavit revizní zprávu a elektrárny by vám zase nepřipojily elektroměr. Při návrhu nové elektroinstalace je nutné mít tyto informace:
• Přesné umístění zásuvek v místnosti (polohu a výšku). Ne vždy je výhodné mít zásuvky nízko při zemi, ale také není vhodné souvislou stěnovou plochu rozbít trčícími zásuvkami.
• Požadovaný příkon spotřebičů , které míníme v daném místě používat. Pro návrh spotřeby zásuvky je zapotřebí si zvolit maximální příkon, který míníme odebírat.
• Optimální velikost jističů, aby „nevypadávaly“
• Návrh osvětlení každého místa v bytě tak, aby neoslňovalo a přitom poskytovalo dostatek světla pro jednotlivé činnosti v bytě. Je proto dobré vědět plánovanou dispozici nábytku.

Koncepce dělení elektrických obvodů

V každé obytné místnosti by měly být alespoň dva různé obvody - každý samostatně jištěný. Jde minimálně o jeden světelný a jeden zásuvkový obvod. Každý může být určen pro více místností.

Způsob rozvodu elektroinstalace v bytě
Bytový rozváděč musí být umístěn na viditelném místě - nejčastěji za vstupními dveřmi. Obsahuje jističe pro jednotlivé obvody, někdy i byt.zvonek.
Při samotné instalaci el. vedení je třeba zvážit, o jaký konstrukční systém domu jde.
• Byt v cihlovém domě - velkému rozsahu sekacích prací omezíme na minimum tím, že do drážek ve stěnách uložíte jen přívodní vedení do jednotlivých místností a ostatní rozvody se udělají v podlahových lištách.
• Byt v panelovém domě - maximální možný rozsah vedení je vhodné udělat v podlahových lištách, pro světelné rozvody je třeba využít zabudované trubky ve stěnách a stropech. Pokud potřebujete osadit svítidlo do míst, kde žádné trubky nevedou, je řešením udělat snížený strop ze sádrokartonu a ve vzniklém meziprostoru se může rozvod k svítidlu řešit jakkoliv.

Kuchyň - je největším odběratelem elektřiny a je zde nejvíce el. spotřebičů zapnutých současně. Proto je pro kuchyň určeno nejvíce samostatných obvodů. Doporučujeme nešetřit zásuvkovými vývody. Nezapomínejte při vhodném řešení osvětlení prac. desky tak, aby nesvítilo hospodyňkám do očí.

Koupelna - především kvůli pračce, ale i el.vytápění musí být zásuvkový obvod pro koupelnu samostatný. Koupelna má z hlediska bezpečnosti specifické požadavky - všechny trvale namontované kovové předměty musejí být vzájemně vodivě pospojované a toto spojení musí být připojeno na ochranný vodič zásuvek namontovaných v koupelně.

Klimatizační jednotky - musí mít samostatný el.obvod.
___________________________________________________________________________________________
Z hlediska bezpečnosti provozu je třeba elektroinstalaci realizovat v třívodičové soustavě. Elektroinstalace patří z hlediska bezpečnostních předpisů mezi vyhrazená zařízení a nikdo, kromě osob ovládajících předpisy s osvědčením o vykonání zkoušek pro danou práci, nesmí elektrická vedení a zařízení navrhovat, montovat a ani zkoušet. Před uvedením do provozu musí být každé el. instalace revidovaná a musí se o zkoušce vystavit protokol – revizní zpráva.
Věříme, že kvalitně provedená elektroinstalace vám zpříjemní bydlení. Vaše spotřebiče budou dobře fungovat, jen pokud dostanou napětí, které nebude kolísat v důsledku poruch či poddimenzovaných rozvodů



30.04.2009 - Vyhláška MV CR č. 23/2008 Sb.
Na zajištění spolehlivé dodávky elektrické energie v případě požáru závisí správná a spolehlivá funkce nejen požárně bezpečnostních zařízení, ale i dalších technických zařízení staveb a technologií. Zejména volně vedené vodiče a kabely zajišťující funkci elektrických zařízení, jejichž chod je při požáru nezbytný k ochraně osob, zvířat a majetku, musí vykazovat takové vlastnosti, aby tato zařízení zůstala v případě požáru po požadovanou dobu funkční. Funkce elektrických či datových rozvodů pro tato zařízení musí být zajištěna i v případě možných interakcí s jinými rozvody, zařízeními, prvky nebo jejich díly. Takový požadavek však nebyl až do vydání vyhlášky č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb uspokojivě specifikován žádným právním předpisem ani samostatnou českou technickou normou.
Zatímco větší část vyhlášky č. 23/2008 Sb se týká pouze nově stavěných a kolaudovaných budov a účinnosti nabyla již 1. července 2008, § 30 této vyhlášky stanovuje podmínky bezpečného užívání stavby z hlediska požární ochrany a tyto podmínky musí být do 6 měsíců od nabytí účinnosti dané vyhlášky, tedy k 1. 1. 2009 splněny i u stávajících staveb!

Vyjímáme z vyhlá
šky:
1. Evropský klasifikační systém požární odolnosti kabelů
Požární odolnost kabelů je třeba ve smyslu evropského klasif. systému chápat zcela odlišně od ostatních standardních definic zavedených pro tuto vlastnost u ostatních stavebních výrobků. Jedná se o vlastnost, kterou lze vyjádřit jako dobu, po kterou je kabel schopen plnit svoji funkci při požáru.

2. Evropský klasifikační systém kabelů z hlediska reakce na oheň Klasif. el. kabelů z hlediska reakce na oheň podléhá rozhodnutí Komise 2006/751/ES, kterým se mění a doplňuje rozhodnutí Komise 2000/147/ES, jímž se provádí CPD, pokud jde o klasifikaci z hlediska reakce stavebních výrobků na oheň.



04.03.2009 - Amper 2009
Největší elektrotechnická událost ve střední a východní Evropě – mezinárodní veletrh AMPER 2009 se blíží. V termínu 31.3. – 3.4.2009 se již posedmnácté otevřou brány Pražského veletržního areálu Letňany, aby zde návštěvníci nalezli novinky 750 předních firem z oboru elektrotechniky a elektroniky. Veletrh AMPER 2009 se opět stane synonymem kvality, prestiže, obchodních kontaktů, ale také přehlídkou novinek, trendů a inovací.
Vzrůstající tendenci má především obor automatizace, který nabízí návštěvníkům nejnovější trendy. Automatizační, řídicí a regulační technika bude letos zastoupena v hale č. 3 a nově také v hale č. 8, kde ji návštěvníci naleznou společně s oborem měřicí a zkušební techniky. Mezi nejvíce zastoupené obory pro letošek dále patří - elektroinstalační technika v halách č. 2, 2D a 6; zařízení pro výrobu a rozvod elektrické energie spolu s vodiči a kabely v hale č.1 a elektronické prvky a moduly v hale č.4.

Kontakt :
Štěpařska 892/13, Praha 5
tel. +420 251 811 469
info@wind-mar.cz
Návrat na obsah