Title
Přejít na obsah

15.12.2014 - PF 2015
******************************************************************************************************

Vážení zákazníci, spolupracovníci a návštěvníci našich stránek, děkujeme Vám za projevenou důvěru a do nového roku 2015 přejeme pevné zdraví, štěstí, hodně pracovních a osobních úspěchů.

******************************************************************************************************






05.12.2014 - Ceny energií 2015
Dodavatelé energií mají, podle energetického zákona, povinnost oznámit zákazníkům změnu cen energií, které budou platit od Nového roku, min. 30 dnů předem – tj. nejpozději 1. prosince.

Žádný dodavatel z řad dominantních dodavatelů ceny svých produktů neměnil. Nižší ceny nabízejí pouze menší dodavatelé. Více obchodníků snižovalo cenu elektřiny, méně ceny plynu.
U elektřiny bylo snížení větší - v průměru 4%, max. 7%. U plynu dodavatelé bylo snížení cen jen 1 - 3%, ale max. 5%. Někteří dodavatelé snižovali převážně cenu měsíčního paušálu.

Převážné většiny zákazníků se změna cen nedotkne - u elektřiny budou platit o trochu méně, a to díky snížení státem regulovaných cen, ale za plyn si připlatí.






24.11.2014 - Vyhodnocení topné sezóny 2013-2014 v Praze
Jde již o sedmé otopné období vyhodnocované stejnou metodikou podle jedné vyhlášky, a to č. 194/2007 Sb.2013 - 2014.
******************************************************************************************************

Otopné období v Praze bylo s 230 dny vytápění mírně delší, ale s průměrnou teplotou 6,8 °C značně teplejší než je dlouhodobý průměr.
Základní charakteristikou potřeby tepla pro vytápění je
2814D°(19) denostupňů, tedy potřeba tepla o značně nižší, než dlouhodobý průměr 3227D°(19).
Od roku 2000 jde o druhý nejnižší počet denostupňů za otopné období.
Otopné období bylo - ve srovnání s třicetiletým normálem -
o 6 dnů delší. S teplotou pod bodem mrazu bylo jen 16 dnů. V listopadu to byl 1 den, v prosinci 5 dnů a v lednu 10 dnů, ale potom již průměrné denní teploty pod bod mrazu neklesly (což není typické)! Nejnižší teplota −6,9 °C nastala (stejně jako roku 2013) 26. ledna.

Od počátku topné sezóny 19. září 2013 do konce vytápění
31. května 2014 bylo vytápění celkem osmkrát přerušeno. Období plného vytápění proto trvalo 230 dnů.





12.11.2014 - ČSN - Spínače pro domovní a podobné pevné elektrické instalace
ČSN EN 60669-2-6 (354106) z března 2013
Zvláštní požadavky - Protipožární spínače pro vnější a vnitřní reklamy a svítidla

Tato norma platí pro protipožární spínače používané pro přerušení obvodů nízkého napětí pro vnější a vnitřní reklamy a svítidla, např. neonové reklamy pouze na střídavý proud se jmenovitým napětím nepřesahujícím 440 V a jmenovitým proudem nepřesahujícím 125 A.
Upozornění na používání této normy:
Souběžně s touto normou je v souladu s předmluvou k EN 60669 -2- 6:2012 dovoleno do 2015-02-22 používat dosud platnou ČSN EN 50425 (36 4106) z října 2008.






04.11.2014 - Cena energie
Pro rok 2014 je průměrná cena elektřiny pro domácnosti přibližně 4,80 Kč / kWh.
V roce 2013 byla průměrná cena 4,96 Kč / kWh.
Platba za elektřinu je složena z několika částí a cena elektřiny za 1 kWh je částí nejvýznamnější. Zejména se ale jedná tu složku, která nepodléhá regulaci a dá se ovlivnit výběrem správného dodavatele.
Průměrná cena plynu pro domácnosti v ČR je okolo 14,5 Kč / 1 m3.
Vyúčtování meziročně kleslo průměrně o 4 %.
Přesnou cenu, která se liší podle kraje a dodavatele, zjistíte v nabídkách jednotlivých dodavatelů, ale i ostatních parametrech (např.tarif, distribuční poplatky..)
Uvidíme, co přinese rok 2015, jelikož ceny následujícího roku ještě nejsou zveřejněny..





22.10.2014 - Podzimní tipy ...
• Před začátkem topné sezony zkontrolujte topnou soustavu - prověřte funkčnost kotle, odvzdušněte radiátory a otevřete naplno regulační termostatické hlavice, aby se topná soustava mohla řádně napustit a odvzdušnit - viz článek z 23.9.2014
• Teplotu ohřevu vody v bojleru nastavte na teplotu max. 65 °C – při této teplotě je provoz ekonomicky nejvýhodnější a navíc je výrazně omezena přirozená tvorba vodního kamene, který snižuje životnost zařízení
• Namísto halogenových reflektorů pro dekorativní osvětlení použijte LED světelné zdroje
• Při výběru kompaktních zářivek se orientujte na kvalitní a osvědčené výrobky, které vám zajistí dobré světlo, nízkou spotřebu a dlouhou životnost. Pro potřeby pracovního osvětlení se hodí zářivky s vyšší barevnou teplotou, např. 3000-4000 kelvinů.
• Při instalaci ohřívače vody (tlakový zásobník, průtokový ohřívač) přímo u odběrného místa ušetříte studenou vodu, kterou jinak musíte nechat odtéct, ale i tepelnou energii zbytečně ztracenou v potrubí.
• Pro vytápění malé koupelny je vhodný infrazářič. Jeho tepelné paprsky procházejí prostorem přímo k vám a ohřev je tak naprosto bezprostřední bez jakékoli časové i energetické ztráty.
• Při pořizování nových spotřebičů, vybírejte značkové výrobky s co nejlepší štítkovou hodnotou. Levné nekvalitní spotřebiče mohou po několika letech používání svou spotřebu elektřiny výrazně zvýšit.





23.09.2014 - Zahájení otopné sezóny
S ohledem na předpokládaný pokles průměrných denních venkovních teplot byla zahájena dne 23. 9. 2014 otopná sezóna.

Na začátku otopné sezóny doporučujeme:
• dokončit veškeré činnosti na vnitřních rozvodech otopné soustavy
• prověřit, zda jsou otevřeny všechny stoupačky
• otevřít všechny termoregulační hlavice na jednotlivých radiátorech (z důvodů ověření jejich funkčnosti a umožnění odvzdušnění soustavy)
• provést kontrolu regulačních armatur rozvodů tepla (z důvodů možného neoprávněného zásahu)
• provést kontrolu těsnosti soustavy a odvzdušnit radiátory v nejvyšších patrech budov

Vyhláška č. 194/2007 Sb.§2, odst. 1:
Otopné období - od 1. září do 31. května následujícího roku. V tomto období se dodávka tepelné energie zahájí, když průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě poklesne pod +13°C ve dvou po sobě následujících dnech a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13°C pro následující den.


Minulá topná sezóna byla v období 16. 9. 2013 do 22. 5. 2014.





11.09.2014 - Termostatické ventily
Zákon č. 318/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií v § 7 odst. 4 obsahuje zvláštní povinnost pro stavebníky, vlastníky budov nebo společenství vlastníků jednotek.

Byty musí být od 1.1.2015 podle zákona vybaveny indikátory tepla - např. termostatickými ventily.


Termostatické ventily spolu s termostatickou hlavicí udržují požadovanou teplotu v místnosti s přesností 1°C. Tyto hlavice slouží k automatické regulaci průtoku otopné vody podle teploty vytápěné místnosti.
Teploty je možné nastavit v rozmezí 15° - 30°C, přičemž je možné regulační pásmo zúžit omezením horní či dolní hranice teploty, příp. zablokovat na požadované teplotě proti neoprávněnému zásahu - např. kvůli manipulaci dětí.

Platí, že snížení teploty v bytě o 1°C představuje snížení nákladů na tepelnou energii o 6%. Prokazatelné skutečné úspory u objektů s již provedenými úspornými opatřeními jsou v rozmezí 10 - 20%.





03.09.2014 - Stejnosměrný nebo střídavý proud?
V letech počátků zavádění elektrické energie do běžného života byla velmi ostře diskutována otázka vhodnosti použití stejnosměrného nebo střídavého el. proudu. Thomas A. Edison byl stoupencem první možnosti, zastáncem druhé byli Nikola Tesla a George Westinghouse. Aby Edison prokázal nebezpečnost střídavého napětí, vymyslel a veřejně prezentoval elektrické křeslo.

Systém stejnosměrného proudu měl ale řadu nedostatků – velikost stejnosměrného napětí se téměř
nedala měnit, a spotřebitelé byli napojeni přímo na napětí generované v elektrárně. Samotná rozvodná síť navíc měla takové ztráty, že se elektřina dala rozvádět jen na vzdálenost 2 km.
O vítězství střídavého proudu nad stejnosměrným nakonec rozhodla výstavba elektrárny na Niagarských vodopádech, kde se naplno ukázaly výhody střídavého vedení
. Ta největší spočívá v možnosti jednoduše měnit velikost napětí pomocí transformátorů. Lze tak přenášet velké množství energie při vysokém napětí a relativně nízkých proudech, což znamená výrazně nižší ztráty i při přenosu na větší vzdálenosti.
____________________________________________________________________________________________________________________

Stejně jako většina elektroniky, i osvětlení využívající diody musí být vybaveno usměrňovačem, který mění střídavý proud na stejnosměrný. Jejich stále rostoucí počet je jednou z příčin vývoje stejnosměrných rozvodů pro budovy a stejnosměrné napětí se začíná opět vracet. Využití nachází dnes zejména v oblasti, ve které bylo kdysi nepoužitelné – při přenosu velkého množství el. energie na velké vzdálenosti.
Tato technologie se nazývá High Voltage Direct Current (HVDC) a k přenosu energie využívá stejnosměrný proud s napětím stovek kilovoltů. Hlavní výhodou HVDC oproti střídavému vedení jsou nižší ztráty. Kvůli nutnosti převodu stejnosměrného proudu na střídavý a naopak má tato technologie zatím jen omezené využití. Nicméně vědci vyvíjejí řešení, které by umožnilo rozšířit stejnosměrný proud i do rozvodů v budovách, protože drobné elektrospotřebiče využívá proud stejnosměrný a při převodu vznikají drobné ztráty, které v celkovém součtu mohou být nezanedbatelné.
Důraz na energetickou efektivitu bude v dohledné době nutností. Nařízení EU bude po r. 2020 vyžadovat, aby měly téměř všechny nově postavené budovy nulovou spotřebu el. energie. To znamená, že budova může spotřebovat maximálně tolik energie, kolik sama vyrobí. Stejnosměrné rozvody jsou tak vhodné nejen díky vyšší účinnosti, ale například i s ohledem na solární panely na střechách budov, které umí vyrábět pouze stejnosměrný proud.





29.08.2014 - Účinky stejnosměrného el. proudu na člověka
Úrazy stejnosměrným proudem jsou mnohem méně časté, než u proudu střídavého.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Smrtelné úrazy se vyskytují (např. v dolech) vyjímečně za velmi nepříznivých podmínek.
U stejnosměrného proudu je odpoutání od uchopených částí snadnější, a že u doby trvání zasažení el. proudem delším než je perioda srdečního cyklu zůstává práh komorové fibrilace podstatně vyšší než u střídavého proudu [ČSN332010].
Hlavní rozdíly mezi účinkem střídavého a stejnosměrného proudu na člověka jsou proto, že stimulace nervů, svalů, vyvolání síňové nebo komorové fibrilace účinkem el. proudu souvisí se změnami velikosti proudu, zejména s jeho připojením a odpojením.
K vytvoření stejných těchto účinků je velikost stejnosměrného proudu stejné intenzity dva až čtyřikrát větší než u střídavého proudu (ČSN332010).


Mez uvolnění, tj. proud, který již zasažené osobě zabrání uvolnění od vodiče, je podle normy ČSN IEC 479-1 5 mA u střídavého proudu a 25 mA u proudu stejnosměrného. Závažnější negativní účinky na organismus (fibrilace srdečních komor a následná zástava srdce, zástava dechu nebo popálení) nastávají u střídavého proudu od 30 mA a u stejnosměrného od 120 mA, přičemž riziko roste s rostoucím proudem.
S 5 % pravděpodobností nastávají komorové fibrilace u osob zasažených el. proudem při střídavém proudu 40 až 50 mA nebo při stejnosměrném proudu 150 až 170 mA - tzn., že za předpokladu stejného el. odporu je lidský organismus schopen snést několikanásobně vyšší stejnosměrné napětí než napětí střídavé.


Riziko úrazu lze snížit zvýšením el. odporu použitím vhodného oděvu, obuvi a ochranných pomůcek.





01.08.2014 - Elektrická síť v zahraničí
V době letních dovolených je dobré si zjistit, jaký typ zásuvek a napětí se používá na zahraničním místě či hotelu, kam se v tyto dny mnozí z vás chystají (i to se může lišit od běžného v dané zemi). Při připojování přístrojů do místní elektrické sítě v zahraničí mohou nastat dva základní problémy:

Používané napětí a frekvence
Typ zásuvky
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ve světě se používají dvě napětí
:

120 V
- skutečný rozsah je od 110 V do 127 V
230 V
- ve skutečnosti 220 V - 240 V
K převodu na daný typ napětí a frekvence sítě slouží transformátor.

Frekvence
se používá buď:
50 Hz
- ta je většinou spojena s napětím okolo 230 V
60 Hz
- obvykle s napětím 120 V

Většina novějších výrobků typu nabíječek či počítačových zdrojů si poradí s celým rozsahem napětí i oběma frekvencemi, cestovní provedení fénu, žehličky atd. často mají i přepínač na 120 V nebo 230 V. Při používání je však důležité zkontrolovat, zda je přepínač přepnut na odpovídající napětí. Důležitý je vždy údaj na výrobním štítku daného přístroje. Pokud je na něm uvedeno napětí 110–240 V a frekvence 50/60 Hz, můžete použít přístroj z tohoto hlediska kdekoli na světě.

Druhým, a často závažnějším problémem je typ zásuvky
.
Ve světě existuje asi třináct základních typů zásuvek (označovaných písmeny od A do M), některé mají navíc různé varianty. Je vhodné koupit si některou ze sad redukcí, které pokrývají většinu běžně se vyskytujících typů zásuvek po celém světě. Je také dobré si zjistit, zda váš přístroj má na zástrčce zdířku pro zemnicí kolík (u nás jsou to zástrčky typu E nebo E/F).
Většina nabíječek a přístrojů s malou spotřebou má plochou zástrčku bez zemnění (typ C) a jejich připojení přes redukci je snadné.
Některé spotřebiče (žehlička) vyžadují zemnění, a jejich připojení přes redukci nemusí být zcela bezpečné. Redukce totiž většinou nemají zapojený zemnicí vodič. V některých případech je možné zástrčku, která má zdířku pro zemnění, zasunout i do jiného typu zásuvky, je však potřeba před tím důrazně varovat! Zemnění v tomto případě nebude fungovat, což může být nebezpečné.





31.07.2014 - Historie osvětlení
Sluneční světlo si lidé odjakživa chtěli uchovat i po západu slunce a nechtěli se smířit s nastupující tmou. Proto vznikaly louče, svíce, věčné ohně a jiné.

V r. 1879 přišel první pokus vyrobit žárovku a o tři roky později - r. 1882 spatřila světlo světa první klasická žárovka se závitem E27. Obyčejná žárovka doznala od té doby mnoho změn, které by s dnešními moderními svítidly se těžko srovnávala. Životnost se zvýšila na 1000 hodin, wolframové vlákno i plyn uvnitř žárovky zase vyloučil nenadálý „výbuch“ žárovky a hromadná výroba snížila cenu na pár korun. Hlavní nevýhodou klasické žárovky však je její nehospodárnost – 96% spotřebované energie se přemění na teplo a pouze 4% na světelné záření. S rozvojem průmyslu v polovině 20. století byl kladen důraz na vylepšení této bilance a na počátku 80. let byla vyvinuta první zářivka.

Zářivka pracovala na jiném principu než žárovka – el. výboj byl zapálen mezi dvěma elektrodami a luminofor, kterým byla pokryta trubice pak převedl neviditelné ultrafialové záření na záření lidským okem viditelné. Zprvu byly tyto zářivky poměrně nedokonalé, ale výrobci věděli, že tudy povede cesta a brzy poté byla vyrobena první úsporná kompaktní zářivka,
které spotřebovaly pouze 20% energie oproti standardní žárovce při stejném výkonu. Mezi nevýhody patřila vysoká počáteční pořizovací cena, mnoha spotřebitelům vadila pouze studená barva světla, pomalý náběh do max. výkonu a občasné blikání při zapnutí. Výkon současných kompaktních i trubicových zářivek je maximální, životnost se zvýšila až na 15000 hodin a cena je velice příznivá. Zákazník si může vybrat z několika barev světla od teplé bílé až po chladnou studenou barvu a samozřejmostí je rychlý náběh do max. výkonu. Svítidla jsou již dlouho projektovaná pro aplikaci úsporných zářivek a třetina svítidel je již vyráběna pro použití pouze s úspornými kompaktními zářivkami.
Posledním rozšiřujícím se trendem v osvětlování a svítidlech vůbec je aplikace LED diod
do zdrojů či přímo celých svítidel. Hlavním důvodem byl samozřejmě požadavek na co nejvíce ekonomický provoz a LED zdroje i LED žárovky jsou v tomto parametru v současnosti nepředstihnutelné. Výhodou je vysoká životnost a minimální spotřeba el. energie. LED svítidla jsou vyráběna pro venkovní i pro vnitřní použití. Životnost svítidel je 20 let a příkon se pohybuje od 3-15W.

Svítidla obecně jsou nedílnou součástí každé domácnosti, každé firmy, obchodních prostor ale i ulic, hřišť, parků či sportovišť. Velkou proměnou neprošly jenom použité materiály a moderní typy světelných zdrojů, ale také ovládání a automatická regulace osvětlení. Velmi moderní ovládání svítidel pomocí automatiky, kdy svítidla reagují na sluneční svit a regulují intenzitu svícení, je nejen příjemné pro oči uživatelů, ale hlavně je ohleduplné k životnímu prostředí a šetří finanční prostředky.

Výběr vhodného svítidla je v současné době nelehký úkol. K charakteru svítidla nejenom jako zdroje světla, ale i jako vhodného doplňku každého moderního interiéru.




01.07.2014 - Přejeme Vám příjemnou dovolenou..
Víte, jak poznáte, že jste závislí na internetu?
Když narazíte autem do svodidel, první, co hledáte, je tlačítko BACK!
Děťátko se ptá otce: Tati, co to znamená Formátuji disk?!
Jaký je rozdíl mezi notebookem na stole a notebookem spadlým na zem? Poslechni si...
Agent pohlédl z okna. Když zjistil, že je situace nebezpečná, zmáčkl ALT+F4 a okno zavřel.
Kdo pravil: A přece se točí? ... Vynálezce hard-disku
U lékaře:
Váš rentgenový snímek páteře ukázal, že máte zlomený jeden obratel. Ale nemusíte se bát. Už jsme to opravili ve Photoshopu!

Co je to vrchol internetové závislosti?
... Když začínátě větu www a končíte .cz  




19.06.2014 - Inteligentní osvětlení v domě
Systémy řízení osvětlení umožňují nejen pohodlí svých uživatelů, ale slouží pro úsporu energie a tím i finančních prostředků.
Díky programovatelnosti osvětlení, je lze využít jak v rodinném domě, tak ve veřejných budovách – např. nákupních centrech nebo kulturních zařízeních (kino, divadlo)

Stmívání
U světel lze nastavit intenzitu osvětlení. Lze regulovat plynulé postupné rozsvěcení či zhasínání. Pokud sledujeme televizi, je příjemné mít osvětlení na 50% běžného světla, ale i při jiných činnostech není vždy vhodné mít 100% intenzitu.

Světelné scény
Podle aktivity, kterou v dané místnosti vykonáváte, můžete zvolit světelnou scénu. Ta je nastavena podle vašich definovaných preferencí a dokáže tak jednoduchým přepnutím ovládače či časovým nastavením ovládat jak několik různých svítidel, tak jejich intenzitu. Jiný druh světelné scény je vhodný na sledování TV, jiná na čtení knihy či posezení s přáteli.

Automatické zapnutí při pohybu
Pokud se na chodbě pohybujeme pouze krátce, když přecházíme z místnosti do místnosti, lze osvětlení spínat pomocí pohybových senzorů. Tím se zajistí, že světlo nesvítí zbytečně a my spoříme energii.




06.06.2014 - Co se děje při letních odstávkách vody
Odstávky umožňují provést diagnostické práce nutné k doplnění informací o stupni opotřebení zařízení, ke kterému mohlo dojít během jeho provozu v průběhu topné sezony, opravy primárních a sekundárních rozvodů, výměnu opotřebených zařízení na konci jejich životnosti, revize, odstraňují se úniky médií (pára, kondenzát), provádí se údržba provozní technologie, ale i připojování nových odběratelů. Dlouhodobé sledování stavu zařízení je předpokladem pro efektivní vynakládání prostředků na jeho opravy a případnou obnovu.
V této době jsou totiž odběry nejnižší a používají se pouze pro ohřev vody. Letní odstávky trvají většinou 2 - 5 dnů. Některé odběratele odstávka nezasáhne vůbec.

V domech, kterých se přerušení dodávek týká, by se mělo objevit upozornění nejpozději dva týdny před odstávkou.

U hotelů, hypermarketů, sociálních a zdravotních ústavů bývají vybaveny zásobníky teplé vody elektrickou topnou vložkou. Ta umožňuje ohřívat vodu v případě odstávky dodávky teplé vody z teplárny.




03.06.2014 - Ukončena topná sezóna v Praze
Dne 22. 5. 2014 Pražská teplárenská, a.s. s ohledem na vývoj venkovních teplot ukončila vytápění.
*****************************************************
Pravidla pro vytápění se řídí vyhláškou č. 194/2007 Sb. Otopné období je zde definováno v ustanovení §2, odst. 1 od 1. září do 31. května následujícího roku.
*****************************************************
V souvislosti s ukončením topné sezóny doporučujeme následující :
- regulační prvky přívodu topného média do otopných těles (termoregulační ventily) otevřít na maximální stupeň
- v případě jakékoli manipulace s otopnými tělesy (opravy, výměny) informovat provozovatele soustavy o prováděných zásazích
- nepřipustit, aby sekundární rozvod topného média zůstal delší dobu bez topného média, protože hrozí odpar kapaliny z těsnících prvků a následný průsak topného média v těchto místech při uvedení do nového provozu




28.05.2014 - Bouřka a elektrická zařízení
Současné počasí je plné bouřek a ty doprovázejí blesky. Tyto silné el. výboje v atmosféře mohou být příčinou vzniku požárů, a proto musíme svá obydlí před bouřkami zabezpečit. Na ochranu před bouřkou je stále nejlepší kontrolovaný a funkční hromosvod. Ten nás ale nechrání proti jiným druhům rizik, které se pojí s bouřkami.

Blesk může uhodit i do blízkého el. vedení a atmosférická elektřina se může dostat do našeho objektu i prostřednictvím el. vedení a může nám poškodit elektrospotřebiče. Ty může ochránit tzv. přepěťová ochrana.

Přepěťová ochrana
chrání elektrospotřebiče, nás i samotný objekt proti výkyvům napětí v el. síti, které může být snadno způsobeno právě úderem blesku, protože to je pulzní jev a přepěťový impulz se může prostřednictvím el. vedení dostat do našeho objektu a ty mohou být způsobeny nejenom úderem blesku, ale může k tomu dojít i kvůli jiným záležitostem.

V průběhu minulých let se elektroinstalace staveb dostala na vysokou technickou úroveň. Zákazníci měli zvýšené nároky, a tyto požadavky se daly s úspěchem vyřešit pomocí sběrnicového systému
, který musí být začleněn do systému ochrany, je-li požadována ochrana aktivních žil podle DIN VDE 0185. Překračuje-li vedení sběrnicového systému hranice budovy, měl by se osadit svodič bleskového proudu.

Účelem sběrnicových systémů je především komfort, bezpečnost a úspora energií.
Sběrnicový systém představuje zásadní změnu v projektování a instalaci - od jednoduchého spínání k rozsáhlému integrovanému řešení elektrotechnických úloh pro obytné i průmyslové stavby. Tato náročnější řešení (vedení nn, dálkovým přenosem, signály IR, DSL nebo GSM) mohou být náchylná vůči rušení uvnitř a vně budovy, např. elektromagnetickému poli, které je způsobeno úderem blesku nebo přepětím. Komunikační a sběrnicové systémy je nutno začlenit do celkové koncepce ochrany před bleskem.


Postupy ochrany před bleskem:

• vyvarování se velkým instalačním smyčkám, tzn. možnost oddělit vedení sítě nn a vedení sběrnicových systémů
• velké vzdálenosti mezi uzemněnými částmi a konci vedení
• vztažení sběrnicového systému ke stávajícímu systému ochrany před bleskem použitím svodičů bleskových proudů a svodičů přepětí
• instalace pospojování proti blesku u elektroměrového rozváděče nebo v jeho blízkosti




14.05.2014 - Je objekt vytápěn stejně ve dne i v noci?
Podle vyhlášky č. 194/2007 Sb. kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům s účinností od 1.9.2007 je dodavatel tepla v průběhu topné sezóny povinen na patě domu udržet takové parametry topné vody, aby vlastník objektu v době 6.00 - 22.00 hod. zabezpečil pro jednotlivé prostory vnitřní teploty.
V souladu s touto vyhláškou může vlastník objektu v době 22.00-6.00 hod. vytápění obytných místností a v neprovozní době ostatních vytápěných prostor podle potřeby omezit nebo krátkodobě přerušit do té míry, aby byly dodrženy požadavky jejich teplotního útlumu zajišťujícího tepelnou stabilitu místností. I v této době dodavatel tepla zajišťuje dostatečné množství tepelné energie o potřebných parametrech pro plnění povinností odběratele (vlastníka objektu).
To znamená, že dodavatel je povinen udržovat dodávky v takové kvalitě, která zajistí v jednotlivých místnostech vytápěných objektů tolik tepla, kolik stanoví projekt stavby, aby dosažené průměrné teploty vnitřního vzduchu dosahovaly výpočtové teploty vnitřního vzduchu stanovené projektem budovy, a umožní tak odběrateli naplnit požadavky vyhlášky č. 194/2007 Sb., kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům.




29.04.2014 - Požadavky pro rozvody teplé vody
Rozvod teplé vody musí podle ČSN EN 806-2 zajistit, aby při úplném otevření výtokové armatury vytékala nejpozději po uplynutí 30 s voda o teplotě 50 °C až 55 °C, výjimečně 60 °C (v odběrové špičce krátkodobě nejméně 45 °C). České republice chybí národní předpis, ve kterém by byly uvedeny specifické potřeby teplé vody.

Nedílnou součástí moderního systému přípravy teplé vody je nejen správně zvolený typ a velikost zdroje, ale kombinace zvoleného materiálu a tloušťky izolace a především efektivní regulace, monitoring a správný provoz systému. Optimalizace systému je cestou k významným úsporám, má krátkou návratnost a zároveň správnou cestou ke zajištění hygienických požadavků na teplou vodu dle platné vyhlášky.

Soubor prováděcích norem pro hodnocení energetické náročnosti ČSN EN 15316-3 - Tepelné soustavy v budovách - Výpočtová metoda pro stanovení energetických potřeb a účinností soustavy: Část 3-1: Soustavy teplé vody, charakteristiky potřeb (požadavky na odběr vody), Část 3-2: Soustavy teplé vody, rozvody a Část 3-3: Soustavy teplé vody, příprava
.




16.04.2014 - Letošní zima pomohla lidem ušetřit asi 5600Kč
Zimní teploty letos dosáhly nadprůměrných měsíčních hodnot.
Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu byly na začátku topné sezony průměrné měsíční teploty na území ČR srovnatelné s rokem 2012, od prosince jsou však o 2,3 a více stupňů Celsia vyšší. Rekordně vysokého průměru pak dosáhly letošní březnové teploty s hodnotou 6,6 stupně Celsia – což je meziroční nárůst o více než 7 stupňů Celsia a současně vůbec nejvyšší teplota za posledních 53 let naměřená v březnu. Češi proto výrazně ušetřili za vytápění. Díky letošní extrémně teplé zimě a související menší spotřebě Češi ušetřili za teplo, a to bez ohledu na způsob vytápění. Podle propočtů Asociace výrobců minerální izolace průměrná spotřeba energie na vytápění v této topné sezoně klesla o více než pětinu. Domácnost se spotřebou 40 GJ tepla a ceně 700 Kč za jednotku letos za vytápění zaplatí o 5600 korun méně než v loňském roce.

Domácnosti by však neměly spoléhat pouze na počasí – jediným opatřením, které jim dlouhodobě zajistí nižší účet za teplo, je investice do snížení energetické náročnosti budovy. Nízká spotřeba se také pravděpodobně projeví ve vyšší ceně tepla v roce 2015.





20.03.2014 - Energetické průkazy
Od ledna 2013 vstoupila v platnost novela zákona 406/2000 o hospodaření energií a s ní také povinnost vlastnictví průkazu energetické náročnosti pro všechny vlastníky budov, kteří se rozhodli po tomto datu dům prodat.

Od ledna 2014 na tuto povinnost pamatuje také nový občanský zákoník. Konkrétně ukládá prodávajícímu podmínku, podle které je nutné přiložit ke kupní smlouvě všechny dokumenty související se samotným objektem, tedy i průkaz energetické náročnosti budovy.

Nedodržení této povinnosti může zakládat na vadě kupní smlouvy, která se stává napadnutelnou. Konkrétní ustanovení tohoto znění je deklarováno v § 2087 nového občanského zákoníku.


Průkaz energetické náročnosti budovy se tak stal zákonem vyžadovaným dokumentem a pro prodej nemovitostí z řad objektů se nyní stává jedním z povinných dokumentů.

Mimo to je třeba zdůraznit, že i Státní Energetická inspekce na konci roku 2013 výrazně posílila kontroly objektů státní správy ve vztahu k PENB a tyto kontroly budou stejným způsobem pokračovat i k realizaci plnění povinností prodávajícího.

Další novinkou je také povinnost vlastnictví průkazu energetické náročnosti budovy pro společenství vlastníků jednotek (SVJ) u objektů, jejichž energeticky vztažná plocha je při součtu všech podlaží větší než 1500 m2.Tato povinnost začne platit od 1.
ledna 2015.
-------------------------------------------------------------------------------------------

Pozn.:
19. září 2012 schválila poslanecká sněmovna novelu zákona 406 / 2000 sb. o hospodaření energií v novém znění při hlasování, které do poslanecké sněmovny nedávno vrátil náš prezident Václav Klaus s vyjádření, že takto špatný zákon a jeho novelu již dlouho neschvaloval.

I přes veto pana prezidenta Václava Klause byla novela přehlasována a tudíž se stává platnou. Tato novela zavádí nově od roku 2013 povinnost pro majitele rodinných domů a bytových domů včetně obecních úřadů a veřejné správy vystavovat energetický průkaz objektu při prodeji objektu a od roku 2016 i při pronájmu.




10.03.2014 - Ampér 2014 18.-21.3.2014 Brno
Ve dnech 18. - 21. března 2014 se bude konat již 22. ročník Mezinárodní veletrh elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení AMPÉR na Výstavišti v Brně, kde se představí více než 630 vystavovatelů z 20 zemí světa.
Návštěvníci se mohou těšit na poslední inovace elektrotechniky, elektroenergetiky, automatizace, či optoniky, tak i širšímu publiku srozumitelných disciplín elektromobility, ICT nebo např. zabezpečovací techniky.





24.02.2014 - Světelné zdroje a úsporné osvětlení
Parametry pro světelné zdroje jsou kombinace ceny, životnosti, barvy světla a kvality.
____________________________________________________________________

Světelné zdroje se rozdělují do několika skupin:

- Běžná žárovka
- Kompaktní úsporná žárovka
- Halogenová žárovka
- LED žárovka

Běžná žárovka

– je používá v domácnostech a je také základem většiny přenosných svítidel
výhody
- cena, dostupnost, nevyzařují žádné nebezpečné záření
- nevýhody
na světlo se přemění jen 8 % energie, většina tj. 92 % elektřiny se přemění na teplo.
Žárovka má nízkou účinnost a vysoké provozní náklady.
Vydrží svítit zhruba 1000 hodin.

Kompaktní úsporná žárovka

výhody
- vyšší energetická účinnost (60-80%), 5x menší spotřeba a 15x delší životnost
nevýhody
- pomalejší náběh plného světelného výkonu
Vydrží svítit asi 10 000 až 20 000 hodin

Halogenová žárovka
– speciální druh žárovky, u které se dosahuje vyšší teploty vlákna a/nebo delší životnosti tím, že se do atmosféry uvnitř baňky přidá sloučenina halového prvku
výhody
- účinnost je zvýšena o 15% než u klasické žárovky
nevýhoda
- vyšší cena než klasické žárovky
Vydrží svítit přibližně 2000 až 3000 hodin.

LED žárovka
– je typ světelné zdroje ve kterém je využita LED technologie.
Výhoda oproti klasickým žárovkám je znatelně nižší spotřeba el. energie (zhruba 85-90 %), začne svítit s okamžitou intenzitou, vysoká účinnost, odolnost vůči vibracím nebo častému spínání a dlouhá životnost. Nevýhodou se jeví vysoká cena.
Mohou sloužit až 50 000 hodin.
Při svícení 4 hodin denně při ceně 4,80 Kč/kWh je roční úspora jedné LED 10W žárovky proti klasické 75W žárovce 350 Kč. Úspora proti klasické žárovce 75W je u LED 12W 440 Kč za rok.





10.02.2014 - Úpravy cen pro r.2014 od Pražské teplárenské
Pro domácnosti, kterým je účtována stálá složka ceny dle sjednaného maximálního výkonu a odebírají teplo z Pražské teplárenské soustavy (pravý břeh Vltavy) zůstává cena stejná.

Domácnosti s průměrnou spotřebou, které odebírají teplo z lokálních plynových zdrojů (levý vltavský břeh), budou mít roční náklady nižší, a to o 230 Kč.

Uživatelům ostatních tarifů se cena mírně zvýší. Odběratelům tepla z Pražské teplárenské soustavy se roční průměrná cena tepla bez DPH zvyšuje o 2,5 procenta.

Odběratelům tepla z lokálních plynových zdrojů Pražské teplárenské se roční průměrná cena bez DPH zvyšuje o 0,3%.
__________________________________________________________________________

Zdroj: Pražská teplárenská, a.s.



30.01.2014 - Ohlédnutí za 21. ročníkem INFOTHERMA 2014
Ve dnech 13. - 16. ledna 2014 se konal 21. ročník INFOTHERMA v Ostravě - největší specializovaná výstava na vytápění, úspory energie a využívání obnovitelných zdrojů v menších objektech v Čechách a na Slovensku. Celkem se prezentovalo 362 firem – mimo jiné z Rakouska, Polska i Slovenska. Výstavu shlédlo 26 600 náštěvníků.
*************************************************************************************

Primárním předpokladem pro zachování a rozvoj moderního vytápění nejen ušlechtilými palivy je kromě modernizace otopných systémů najít a eliminovat úniky tepla, a tím výrazně snížit náklady na vytápění.
Proto se firmy představily s novinkami v nízkoenergetické a pasivní výstavbě, v rekonstrukcích objektů,měřící a regulační technice
, izolačních materiálech, termoregulačních oknech a žaluziích.

Náštěvníci se zde mohli dozvědět o:
*
vytápění na tuhá paliva – i pro rostoucí zájem o palivové dříví (úspory paliv, nárok na ochranu živ. prostředí, designové radiátory, zachovávání pokud možno dostupného komfortu obsluhy přes zásobníky, automatické přikládaní, regulace apod.)
*
kombinovaném využívání zdrojů energií * např. krby či kachlová kamna zakomponovaných do teplovodního nebo teplovzdušného ústředního vytápění
*
výhodách a nevýhodách nízkoenergetické a pasivní výstavby
*
smysluplném využívání obnovitelných zdrojů - bohužel často i protichůdně, stát podporoval dotacemi a pobídkami na obnovitelné zdroje, z nichž řada vůbec obnovitelnými zdroji není, neboť se na její produkci, manipulaci a přepravu spotřebuje více čisté energie než je její konečný efekt. Již samotný diktát, kolik procent musí mít republika energie z obnovitelných zdrojů, je zavádějící a nepřijatelný - ovlivněn politickými a lobistickými tlaky každé nové vlády
*
tepelných čerpadlech v mixu zdrojů energií




17.01.2014 - vytápění rodinných domů el.energií

Mnoho budoucích majitelů rodinných domů zvažují využití el. energie na vytápění. Je opravdu drahá?

Nelze porovnávat roční fakturu za plyn na topení s fakturou za elektrickou. energii na topení, když vždy využíváme elektřinu na domácí spotřebiče (v dnešní době je to nezanedbatelné množství,které nám zajišťují komfort a pohodlí - mnoho jich spotřebovávají energii non-stop) a např. na ohřev vody, osvětlení zahrady, zabezpečení..)

Elektřinou je vhodné topit v domech dobře zateplených a se systémem s přesnou regulací.

Dřívější špatná pověst o neefektivnosti vytápění elektřinou je způsobena i topením v nezateplených vlhkých domech s netěsnícími okny se špatným větráním a bez kvalitní regulace.
Topení elektřinou je díky jednoduchosti na přípravu, montáž i obsluhu, nízkým pořizovacím nákladům často oblíbené a vhodné k zamyšlení, např. ve spojením s krbem.
Výhody jsou především, že přípojka el. energie je součástí každého domu, nejmenší pořizovací náklady na topení, není žádný sklad paliva a provoz el. topení je naprosto bezúdržbový.
Je ovšem potřebné mít vhodnou automatickou regulaci, která umí velmi přesně regulovat tepelnou pohodu v každé místnosti či její části.
Provozní náklady v nízkoenergetických domech jsou jen o málo vyšší, než náklady na ohřev teplé vody. Dnes je i výhodná sazba elektřiny na veškerou spotřebu elektřiny.


Kontakt :
Štěpařska 892/13, Praha 5
tel. +420 251 811 469
info@wind-mar.cz
Návrat na obsah