Title
Přejít na obsah

17.12.2012 - PF 2013
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vážení obchodní přátelé,
děkujeme za projevenou důvěru a spolupráci v uplynulém roce a zároveň přejeme mnoho osobních a pracovních úspěchů v novém roce!


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



11.12.2012 - Úspory provozních nákladů pomocí inteligentní elektroinstalace
Inteligentní elektroinstalace dokáže uspořit velké množství energie - provozních nákladů. Jsou instalovány především v administrativních budovách, obchodních centrech, školách i nemocnicích.

Právě ve veřejných budovách dochází při chybějící automatizaci řízení jednotlivých technologií k plýtvání energiemi, protože zde pracující lidé nevěnují pozornost tomu, zda se svítí, topí a chladí pouze tehdy, je-li to nezbytné. Nicméně i pro další typy budov nabízí inteligentní elektroinstalace značný potenciál týkající se energetických úspor, ale i jednoduchosti, přehlednosti a komfortu při jejich ovládání.
Topení, chlazení a osvětlení obytných a nebytových budov spotřebuje v technologicky vyspělých státech přibližně 40 % veškeré energie.
Logická je proto snaha provozovatelů budov minimalizovat provozní náklady při rostoucích cenách energií. Dalším důvodem jsou měnící se legislativní podmínky o úsporách energií. V České republice byla směrnice implementována Zákonem č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií a Vyhláškou 148/2007 o energetické náročnosti budov.
V roce 2010 byla schválena přepracovaná směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2010/31/EU o energetické náročnosti budov, která zpřísňuje požadavky na energetickou náročnost budov. Od roku 2013 musí členské státy EU zajistit, aby nové budovy plnily minimální požadavky na energetickou náročnost budov.





27.11.2012 - Lhůty revizí elektrických instalací
Elektrické instalace podle ČSN 33 1500
Revize el. spotřebiče je souhrn úkonů, při kterých se prohlídkou, měřením a zkoušením zjišťuje stav spotřebiče z hlediska bezpečnosti. Součástí revize je vypracování revizní zprávy.


Bytová, občanská vybavenosi, komerční sféra:
- zděné obytné a kancelářské budovy ... revizní lhůta 5 let
- rekreační střediska, školy, mateřské školy, jesle, hotely a jiná ubytovací zařízení .. 3 roky
- prostory určené ke shromažďování více než 250 osob (kulturní a sportovní zařízení, obchodní domy) ... 2 roky

Průmyslová sféra - běžný provoz:
- s otřesy, pasivní s nebezpečím požáru nebo výbuchu ... 2 roky
- mokrý, s extrémní korozní agresivitou ... 1 rok

Zvláštní případy
:
Umístění, provoz a použité stavební hmoty
- umístěné venku nebo pod přístřeškem ... 4 roky
- objekty provedené z hořlavých stavebních hmot (stupně hořlavosti C2 a C3) ... 2 roky
- pojízdné a převozné prostředky ... 1 rok
- prozatímní elektrická zařízení ... 0,5 roku
.....................................................................................................................................................................................
V organizacích s vlastním revizním řádem preventivní údržby, kde je bezpečnost zajišťována pravidelnými kontrolami a údržbou elektrických zařízení, lze lhůty pravidelných revizí, s výjimkou prostředí s nebezpečím požáru nebo výbuchu, prodloužit až na dvojnásobek.




21.11.2012 - Aqua-therm 20.–24. 11. 2012
- právě v těchto dnech probíhá největší setkání odborníků v oblasti technického zařízení budov, informace o úsporách za teplo, plyn, elektřinu a vodu na výstavišti PVA Expo Praha - Letňany

19. mezinárodní veletrh Aqua-therm

Program pro profesionály nabídne dvě hlavní témata:
• Provoz vytápění, klimatizace a dalších technických zařízení budov
• Zkušenosti z provozu solárních zařízení.

Doprovodný program určený koncovým zákazníkům, se ponese ve znamení nezávislosti.
• Den nezávislého bydlení - do jaké míry jsme závislí na dodavatelích energií a jaké jsou naše možnosti toto změnit, jak konstruovat energeticky nezávislý dům a jak v něm řešit vytápění a větrání.
• Stavba pasivního domu
• dotazy týkající se tepelných čerpadel
• Vytápění peletami, situace na trhu s kotli na biomasu a dřevěnými palivy v ČR a ve světě

Na veletrhu proběhne také 5. České energetické a ekologické fórum věnované strategii inovaci v energetice, technologickým trendům v energetice, ale také programu Zelená úsporám II.




22.10.2012 - Investice do měřící a regulační techniky
V současné nelehké hospodářské situaci každý zákazník, investor či provozovatel tepelného hospodářství se snaží snížit své náklady vynaložené na energii na vytápění a ohřev teplé vody. Jinými slovy hledá řešení, jak snížit své náklady za plyn, dálkové teplo či jiný druh energie.
Přetopení budovy o 1°C Vás stojí cca 6-9% energie navíc.
Investice do měřící a regulační techniky je nejrychleji návratná ze všech investic do úspor energií.
Náklady za vytápění neustále rostou a spotřeba tepla se stává nezanedbatelnou položkou jak firemního, tak rodinného rozpočtu. Moderní technika nám ale poskytuje několik možností, jak účet za plyn nebo elektřinu výrazně snížit
Systém programově řízeného vytápění představuje obrovský kvalitativní skok v úsporách energie.
Odborníci v této oblasti Vám jistě napomohou s nejvhodnějším řešením.




07.10.2012 - Topná sezóna opravdu už začala..
Dne 20.9.2012 bylo podle ustanovení
Vyhlášky č. 194/2007 Sb. oficiálně zahájeno topné období, protože byly splněny klimatické podmínky pro její zahájení. Touto vyhláškou je otopné období definováno v ustanovení §2, odst. (1) od 1. září do 31. května následujícího roku. V tomto období se dodávka tepelné energie zahájí, když průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě poklesne pod +13°C ve dvou po sobě následujících dnech a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13°C pro následující den. Vzhledem k následnému teplému počasí Pražská teplárenská, a.s. od 25. září 2012 omezuje dodávky tepelné energie pro vytápění.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Babí léto s teplotními rekordy první říjnovou neděli skončilo, proto se topná sezóna doopravdy přihlásila ke slovu.






05.10.2012 - Říjnové tipy nejen před podzimní sezónou..
• Před začátkem topné sezony zkontrolujte topnou soustavu - prověřte funkčnost kotle, odvzdušněte radiátory a otevřete naplno regulační termostatické hlavice, aby se topná soustava mohla řádně napustit a odvzdušnit.
• Teplotu ohřevu vody v bojleru nastavte na teplotu max. 65 °C – při této teplotě je provoz ekonomicky nejvýhodnější a navíc je výrazně omezena přirozená tvorba vodního kamene, který snižuje životnost zařízení
• Namísto halogenových reflektorů pro dekorativní osvětlení použijte LED světelné zdroje
• Při výběru kompaktních zářivek se orientujte na kvalitní a osvědčené výrobky, které vám zajistí dobré světlo, nízkou spotřebu a dlouhou životnost. Pro potřeby pracovního osvětlení se hodí zářivky s vyšší barevnou teplotou, např. 3000-4000 kelvinů.
•Při instalaci ohřívače vody (tlakový zásobník, průtokový ohřívač) přímo u odběrného místa ušetříte studenou vodu, kterou jinak musíte nechat odtéct, ale i tepelnou energii zbytečně ztracenou v potrubí.
• Pro vytápění malé koupelny je vhodný infrazářič. Jeho tepelné paprsky procházejí prostorem přímo k vám a ohřev je tak naprosto bezprostřední bez jakékoli časové i energetické ztráty.
• Při pořizování nových spotřebičů, vybírejte značkové výrobky s co nejlepší štítkovou hodnotou. Levné nekvalitní spotřebiče mohou po několika letech používání svou spotřebu elektřiny výrazně zvýšit.




27.09.2012 - veletrh FOR ARCH, FOR ELEKTRO, FOR THERM 2012
Ve dnech
18. – 22.9.2012 se v PVA Praha Letňany konal
23. mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH.

Hlavním tématem FOR ARCH spolu se souběžnými veletrhy - 5. veletrhu elektrotechniky, osvětlovací techniky a zabezpečovacích systémů FOR ELEKTRO a 3. veletrhu vytápění, alternativních zdrojů energie a vzduchotechniky FOR THERM byly novinky a trendy z oblasti nízkoenergetického stavění.
69 357 návštěvníků navštívilo expozice 824 českých a 54 zahraničních vystavovatelů z 19 států světa.

Příští ročník proběhne v termínu od 17. do 21. září 2013.




03.09.2012 - Konec klasických žárovek
Od 1. září 2012 končí žárovky 40W, 25W a 15wattové
.....................................................................................................................................................................................
Za stahováním neefektivních světelných zdrojů z trhu stojí evropská směrnice o ekodesignu, konkrétně nařízení č.244/2009/ES. Nařízení nastavuje minimální energetické a kvalitativní parametry pro světelné zdroje, které se obvykle užívají v domácnostech.

Od září 2012 tak musí všechny čiré světelné zdroje být v energetické třídě C a lepší a matné světelné zdroje v energetické třídě A.
Začalo to rokem 2009, když z rozhodnutí Evropské komise skončila výroba klasických žárovek s příkonem 100W a vyšším. O rok později skončily 75W, loni pak 60W. Dneškem končí i výroba a distribuce 40wattových.






20.08.2012 - Nouzové osvětlení
Nouzové osvětlení slouží pro případ selhání normálního osvětlen - musí zůstat plně funkční i při výpadku elektřiny (např. při poruše přívodního vedení nebo havárii na rozvodném zařízení). Je napájeno z jiného zdroje.

Kde se nouzové osvětlení zřizuje:
o chráněné i nechráněné únikové cesty
o společné prostory
o kina, divadla, zábavní centra, sportovní centra
o hotely, obchodní centra
o zdravotnická a rehabilitační zařízení
o výškové budovy nad devět nadzemních podlaží
o hlavní rozvodny, kolektory, podzemní garáže, výtahy a prostory s velkým rizikem

Rozdělení nouzového osvětlení:

Náhradní osvětlení
• přímá náhrada normálního osvětlení, která umožňuje pokračovat v činnostech započatých před selháním napájení

Nouzové osvětlení únikových cest
• účelem je umožnit bezpečný odchod z prostoru při výpadku normálního osvětlení
• svítidla musí být umístěna ve vodorovné vzdálenosti do 2m od bezpečnostních zařízení a míst, kde hrozí určité nebezpečí pro evakuaci osob a do výšky min. 2 m nad podlahou (ČSN EN 1838)
• umístění - dveře nouzového východu, u schodišť, při každé změně úrovně cesty, u každého požárního zařízení a místa s první pomocí

Protipanické osvětlení veřejných prostor
• používá se především v halách s plochou větší než 60 m2
• musí dosahovat intenzity min. 0,5 lux
• min. doba svícení je 1 hod.

Nouzové osvětlení prostorů s velkým rizikem
• jedná se o místa, která není možné evakuovat okamžitě po výpadku napájení běžného osvětlení nebo při vyvolání poplachu
• slouží k zajištění bezpečného ukončení vykonávaných činností s následnou evakuací
• intenzita nouzového osvětlení nesmí být menší než 10 % požadovaného udržovacího osvětlení pro danou činnost (min. 15 lux)

Minimální doba provozu nouzového osvětlení

• podle normy ČSN EN 1838 je požadovaná doba cest 1hod. (ale podle ČSN 73 0802, ČSN 33 2410 jsou uvedeny kratší i delší časy)

Bezpečnostní značky
• musí být osvětleny do 5 s na 50 % požadované hodnoty a do 60 s na plnou požadovanou hodnotu (ČSN EN 1838)

ČSN zabývající se nouzovým osvětlením
• ČSN EN 1838 Světlo a osvětlení – Nouzové osvětlení
• ČSN EN 50 172 Systémy nouzového únikového osvětlení
• ČSN EN 60598-2-22 Svítidla – Zvláštní požadavky
• ČSN ISO 3864-1 - Grafické značky – bezpečnostní barvy
• ČSN 73 0802 Požární bezpečnost staveb
• ČSN ISO 3864 Bezpečnostní barvy a bezpečnostní značky






06.08.2012 - Z čeho se skládá cena elektřiny
Ještě v době poměrně nedávné měly ceny elektřiny pouze dvě složky:
* stálý měsíční plat
* cenu za jednotku dodaného množství elektřiny
Do roku 2000 regulované ceny vyhlašovalo Ministerstvo financí cenovým výměrem. Na základě zákona č. 458/2000 Sb. byl založen Energetický regulační úřad - ERÚ, který od v letech 2001 - 2005 reguloval celkovou cenu elektřiny, resp. – měsíční plat za výkon a plat za el. energii.
Od 1. 1. 2006 jsou regulovány pouze ty sektory elektroenergetiky, které jsou i nadále přirozeně monopolního charakteru - např. distribuce ČEZ, E-ON, PRE.
.................................................................................................................................................... ................................

Struktura ceny elektřiny
Cena elektřiny se v současnosti skládá z části regulované a z části neregulované.
Obě části se potom skládají ze stálého platu, který se odvozuje od velikosti hlavního jističe, a z platby za dodanou elektřinu.
Regulovaných položek vázaných na množství dodané elektřiny je více. K výsledné ceně je nutno přičíst daň z elektřiny (28,30 Kč/MWh - tj.2,83 haléře/kWh) a DPH (20%)

Cena elektřiny v nejběžnější sazbě pro domácnosti D02d(1,70 - 2,0 Kč/kWh)se od roku 1990 zvýšila přibližně na desetinásobek. Cena silové elektřiny klesá pomaleji než ceny na energetické burze. Naopak cena za distribuci elektřiny roste dlouhodobě rychleji než obecná míra inflace.



27.07.2012 - Úprava regulace po zateplení domů
Při zateplování bytových a rodinných domů majitelé často zapomínají na následnou regulaci a odpovídající nastavení otopné soustavy. Vhodným nastavením regulace vytápění však lze ještě více ušetřit na nákladech na vytápění.

Tři čtvrtiny zateplených domů s nově vyměněnými okny má špatně nastavenou regulaci vytápění, která je nastavené většinou z doby, kdy dům ještě zateplený nebyl. Energetické úspory potom nedosahují takové úrovně, s jakou majitelé před rekonstrukcí objektů počítali. Mnoho majitelů zapomíná po rekonstrukci domu na následné přizpůsobení otopné soustavy novým klimatickým podmínkám v objektu. Proto obyvatelé zatepleného domu bez nastavené a vyladěné otopné soustavy zbytečně přetápí a neušetří na nákladech za teplo tolik, kolik by mohli.

Regulaci a nastavení otopné soustavy musí provádět odborník, což s sebou sice nese další náklady, ale v komplexu rekonstrukce se tato investice rychle vrátí. Regulace a přizpůsobení vytápění novým podmínkám zatepleného domu spočívá ve snížení výkonu celé otopné soustavy.
Toho se dosahuje snížením teploty nebo průtoku topného média.




23.07.2012 - Novela zákona o hospodaření s energiemi
Senát odsouhlasil novelu zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření s energiemi. Úprava zavádí energetické štítkování budov (podobně jako na spotřebičích), tedy průkaz energetické náročnosti.

Ten by měl přehledně ukázat, kolik energie budova potřebuje. Autoři normy předpokládají, že toto opatření vytvoří nepřímý tlak na snížení energetické zátěže u nově stavěných budov.

Norma by měla zavést také energetické posudky a kontroly kotlů a rozvodů tepelné energie, které stejně jako i kontrolu klimatizačních systémů budou dělat specialisté. Nad nimi bude stát nezávislý orgán - Státní energetická inspekce.

9.8.2012 - aktualizace
Václav Klaus vetoval zákon o povinných energetických štítcích na budovách, který těsně prošel Senátem.
Poslanci mohou Klausovo veto přehlasovat.




02.07.2012 - Příjemnou letní dovolenou!
Přejeme Vám, našim zákazníkům, spolupracovníkům a návštěvníkům našich stránek, příjemnou letní dovolenou, zasloužený odpočinek a pohodu
___________________________________________________________________________________________
Murphyho zákony:
- Na míru uříznutý kabel se vždy ukáže jako krátký.
- Jakmile drát může být zapojený dvěma různými způsoby, první způsob spálí pojistky.
- Odšroubujete-li poslední 12-tý šroub, zjistíte, že byl sundán jiný kryt.
- Meyerův zákon: Je velmi jednoduché něco zkomplikovat, zato bývá značně komplikované něco zjednodušit.
- Sattingerův zákon: Kterýkoli elektrický přístroj funguje lépe, když zasunete zástrčku.






21.06.2012 - Odstávky teplé vody
Touto dobou, jako každoročně, začíná doba odstávek dodávky teplé vody. Letní měsíce jsou pro opravy a údržbu vhodné z toho důvodu, že není potřeba tepelné energie pro vytápění, ale jen pro ohřev teplé vody.

Odstávka má teplárnám v létě nachystat sítě pro bezporuchový provoz v zimním období. Odstávky se též využívají i k připojování nových odběratelů, ale především mají umožnit opravit poruchy, které není možné odstranit při provozu, dále ke kontrole, úpravám čištění ohřívačů a zásobníků teplé vody. Dobu odstávek mohou využít majitelé a správci objektů k provedení potřebných kontrol a oprav vlastních rozvodných a tepelných zařízení.
V domech, kterých se přerušení dodávek týká, by se mělo objevit upozornění nejpozději dva týdny před odstávkou. Odstávka se může týkat všech odběratelů napojený na jedinou blokovou kotelnu či centrální výměníkovou stanici v zásobované lokalitě, v řádu desítek až stovek domácností. U velkých soustav se zastupitelností zdrojů i sítí se přerušení dodávky teplé vody minimalizuje nebo k přerušení dodávek ani nedojde. Snahou tepláren samozřejmě je, aby odstávky byly co nejkratší a odběratele omezovaly co nejméně.





12.06.2012 - Rekonstrukce elektroinstalace
Pokud jste v situaci, kdy jističe vypadávají, elektrické vedení se zahřívá, protože starší elektroinstalační vedení je vedeno v hliníkovém provedení a trápí vás nedostatek zásuvek, jelikož zásuvkové okruhy jsou v dnešní přetechnizované době poddimenzované a nejsou schopny zvládnout požadovanou zátěž,
je na čase uvažovat o rekonstrukci elektroinstalace.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nová instalace by měla být navržena tak, aby
v každé obytné místnosti byly alespoň dva různé obvody - jeden zásuvkový a jeden světlený - každý samostatně jištěný.
Samostatný okruh musí mít též: ohřev vody, topný systém, praní, mytí i vaření. Při rekonstrukci by se nemělo zapomínat na prvky ochran, jako jsou přepěťové ochrany a proudové chrániče (chrániče musí být instalovány pro celý obytný prostor podle současných předpisů).

Nejvíce pozornosti musíme dávat v koupelně, kde hrozí největší nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Koupelna má svoje specifika a musí v ní být dodrženy bezpečnostní zóny dle ČSN 33 2000-7-71. Především kvůli pračce, ale i el. vytápění musí být pro koupelnu zásuvkový obvod samostatný.
Kuchyň je největším odběratelem elektřiny a je zde nejvíce el. spotřebičů zapnutých současně. Proto je pro kuchyň určeno nejvíce samostatných obvodů. Doporučujeme nešetřit zásuvkovými vývody.
Z hlediska bezpečnosti provozu je nutné elektroinstalaci navrhnout a realizovat v třívodičové soustavě TN – S.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Elektroinstalační práce jsou náročné na bezpečnost, proto se svěřte profesionálům, kteří efektivně splní vaše požadavky na pohodlí, funkčnost a bezpečnost. Před uvedením nově zrekonstruované elektroinstalace do provozu musí být každé elektrické zařízení (na základě projektu) přezkoušeno revizním technikem, který vystaví revizní zprávu.



28.05.2012 - Přepěťová ochrana
Bouřky jsou v tomto období poměrně častým jevem.
Základní ochranou je samozřejmě hromosvod, ale nebezpečí v podobě přepětí může přijít třeba i zavlečením bleskového proudu po přívodních či telekomunikačních kabelech do elektroinstalace domu. Tam pak způsobí škodu zvláště na elektronice.

Z toho vyplývá, že využití pouze hromosvodu není dostačující. Dobře provedený hromosvod uchrání dům před následkem přímého úderu blesku, snižuje také vliv nepřímých úderů. Nebezpečí nehrozí jen při přímém úderu blesku do objektu, ale mnohem pravděpodobnější je úder blesku do elektrických vedení nebo i několik kilometrů vzdáleného objektu. Z blesku do stromu, země či do kovových předmětů může být přepěťový impuls přenesen na el. vedení. Výboj se pak může do domu dostat právě po elektrických rozvodech a poškodit vnitřní instalaci.
Jestliže udeří blesk přímo do objektu nebo do elektrického vedení, ve většině případů dojde ke zničení elektrických přístrojů.

Řešením, jak toto nebezpečí eliminovat, je
přepěťová ochrana, která chrání stavbu samotnou i elektrospotřebiče v ní proti všem náhlým a impulsům v elektrické síti. Pomocníkem pro určování kvality systému ochrany před bleskem je norma ČSN EN 62305-2, která poskytuje detailnější informace.



03.05.2012 - Ukončení topné sezóny v Praze
Vzhledem k vývoji teplot dnem 30.4. 2012 bylo vytápění v Praze přerušeno.

Topná sezóna v Praze byla zahájena dne 7.10.2011(viz aktualita ze dne 10.10.2011), ukončena 30.4.2012.
Topná sezóna 2011/2012 trvala 207 dní, což je o 12 dní méně, než byla sezóna minulá.






17.04.2012 - Výběr regulace (nejen) ve firmách
Nejvíce se regulace uplatní v oblasti vytápění, vzduchotechniky a osvětlení.

Požadavky na regulaci by měly splňovat:

vytápění v přítomnosti osob, které by mělo být naprogramováno tak, že se vytápí pouze na požadovanou teplotu a zbytečně se místnosti nepřetápí a nemusí se potom větrat
temperování v době nepřítomnosti osob tak, aby při obnovené přítomnosti osob nemuselo topidlo vytápět nevytápěnou chladnou místnost. Zároveň se tím eliminují tepelné ztráty okolních místností, s temperovanou místností sousedících.
regulací osvětlení - instalací čidel pohybu nebo přítomnosti osob se dají dosáhnout značné úspory v místnostech, kde se osoby zdržují nárazově – sklady, WC, umývárny, chodby..
v kancelářích se regulace osvětlení dá využít kromě čidla přítomnosti osob i různou intenzitou osvětlení během dne. V dopoledních a odpoledních hodinách tak nemusí svítidla svítit na plný výkon, ale pouze částečně
kvalitnější a komfortnější programovatelnou regulací dosáhnete lepší výsledky při dosažení tepelného komfortu a kvalitního temperování budovy a samozřejmě především při úspoře za vytápění. Některé teplotní regulace zohledňují i cizí teplotní vlivy - svit slunce do místnosti, zahřívání elektroniky, teplo vyprodukované osobami.. Je možné naprogramovat též rozdílné teplotní režimy pro různé místnosti



04.04.2012 - Příjemné jarní svátky
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Přejeme Vám všem - návštěvníkům našich stránek - Velikonoce plné pohody, radosti a stálé jarní sluníčko.
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO



02.04.2012 - Zásady snížení provozní energetické náročnosti staveb
kvalitní stavební návrh - řešení tepelných mostů a konstrukcí
minimalizace oken a dveří na severní stranu, optimální rozsah prosklení
použití energeticky úsporných spotřebičů
nepřetápění místností - teplota vzduchu 18,5°C-21,5°C, pouze v koupelně se doporučuje teplota 24°C, relativní vlhkost vzduchu 40-65 %, proudění vzduchu do 0,15 -0,2 m.s-1
kvalitní regulace topného systému



14.03.2012 - Elektroinstalace a ochrana před vznikem požáru
Problematika vzniku požáru od elektrického zařízení je jednou ze zásadních otázek bezpečnosti a ochrany životů a zdraví. V tuzemské praxi některé požadavky vyplývající z legislativních předpisů protipožární ochrany předběhly i požadavky na elektrická zařízení zakotvená v normách. Z tohoto důvodu se podívejme na základní ČSN k této problematice.

ČSN 33 2000-4-482 Elektrická zařízení – Část 4: Bezpečnost – Kapitola 48: Výběr ochranných opatření podle vnějších vlivů – Oddíl 482: Ochrana proti požáru v prostorách se zvláštním rizikem nebo nebezpečím Požadavky v ní obsažené jsou převzaty z harmonizačního dokumentu HD 384.4.482 S1: 1997 (vydáno v r.2000).

ČSN 33 2000-5-51 ed. 3: Elektrické instalace nízkého napětí - Část 5-51: Výběr a stavba elektrických zařízení - Všeobecné předpisy, která je převzetím HD 60364-5-51:2009 (vydána r. 2010)

V letošním roce vychází nová norma - ČSN 33 2000-4-42 ed.2: Elektrické instalace nízkého napětí
– Část 4-42: Bezpečnost – Ochrana před účinky tepla, do níž jsou převzaty požadavky z HD 60364-4-42:2011.
(tato norma je částečně duplicitní s HD 384.4.482)




29.02.2012 - veletrh MODERNÍ VYTÁPĚNÍ
Ve dnech 23.- 26. února se v Praze - Holešovicích konal
7. mezinárodní veletrh moderního vytápění a energií, kde 134 vystavovatelů nabídlo aktuality z oblasti:

**********************************************************************************************************************************
1. Ekologické zdroje energie
- Solární kolektory, fotovoltaické články, zařízení geotermálních elektráren, tepelná čerpadla,zařízení větrných a malých vodních elektráren, kotle na spalování biopaliv, krbová kamna


2. Zmenšení energetické náročnosti budov

- Stavební materiály s důrazem na vyšší tepelně izolační vlastnosti, tepelné izolace, těsnicí a tmelicí materiály, termoregulační rolety a žaluzie

3.
MĚŘÍCÍ A REGULAČNÍ TECHNIKA
- Regulátory pro vytápění a pro vzduchotechniku
- Regulační prvky
- Měřiče tepla
- Teploměry a tlakoměry

4. Technika pro ohřev
- Kotle na tuhá a plynná paliva, kondenzační kotle, kotle na olej, příprava teplé a užitkové vody, bojlery a zásobníky vody, průtokové ohřívače

5. Vytápění
- Teplovodní a el. podlahové vytápění, stěnové a stropní vytápění, radiátory, akumulační vytápění, elektrické přímotopy, konvektorová otopná tělesa, sálavé panely, infrazářiče, halogenové a plynové zářiče, elektroinstalace

6.Vzduchotechnika, větrání, klimatizace
- El. teplovzdušné, axiální, radiální ventilátory, zařízení pro přívod a odvod vzduchu, zvlhčovače a sušiče vzduchu, čističky a pračky vzduchu, podokenní vytápěcí a větrací jednotky, chladící a klimatizační zařízení, rekuperace

7. Komínové systémy a odtahy spalin
- Výstavba a vložkování komínu

8. Servis, montáže a revize topných systémů
- Energetické poradenství, dotace, financování, úvěry




10.02.2012 - Zajištění bezpečného provozu plynových kotelen
Plynové kotelny jsou místa, je z důvodu bezpečnosti, ochrany životů a zdraví osob nezbytné věnovat pozornost již ve stadiu projektování a zřizování, a tím zajistit jejich bezpečný a spolehlivý provoz.
Zavedené je dodržování nejen obecně závazných právních předpisů i ČSN, ale též pravidla správné praxe. Tyto dokumenty potom účinně pomáhají k plnění povinností vyplývajících z obecně závazných právních předpisů (zákony, vyhlášky, popř. nařízení vlády).

Připomeňme si základní obecně právní předpisy, a to v členění:
___________________________________________________________________________________________
1 - Plynová zařízení
2 - Bezpečnost práce a technických zařízení
3 - Požární ochrana

1 - Plynová zařízení
Vyhláška ČÚBP č. 85/1978 Sb., o kontrolách, revizích a zkouškách plynových zařízení, ve znění nařízení vlády č. 352/2000 Sb.
Vyhláška ČÚBP a ČBÚ č. 21/1979 Sb., kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti, ve znění vyhlášky ČÚBP a ČBÚ č. 554/1990 Sb., nařízení vlády č. 352/2000 Sb. a vyhlášky MPSv a ČBÚ č. 395/2003 Sb.
Vyhláška ČÚBP č. 48/1982 Sb., kterou se stanoví základní požadavky k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení ve znění vyhl. ČÚBP a ČBÚ č. 324/1990 Sb.,ČÚBP č. 207/1991 Sb., nař. vlády č. 352/2000 Sb. a vyhl. 192/2005 Sb.
Vyhláška ČÚBP č. 91/1993 Sb., k zajištění bezpečnosti práce v nízkotlakých kotelnách
Nařízení vlády č. 406/2004 Sb. o bližších požadavcích na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v prostředí s nebezpečím výbuchu

2 - Bezpečnost práce a technických zařízení

Zákon č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů
Vyhláška MZV č. 20/1989 Sb., o Úmluvě o bezpečnosti a zdraví pracovníků a o prac. prostředí (č. 155)
Nař. vl. 361/07 Nařízení vlády č. 361/07 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci
Nařízení vlády č. 378/01 Sb., kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí
Nařízení vlády č. 201/10 Sb., o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu
Nařízení vlády č. 495/2001 Sb., kterým se stanoví rozsah a bližší podmínky poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích, čistících a dezinfekčních prostředků
Nařízení vlády č. 11/02 Sb., kterým se stanoví vzhled a umístění bezpečnostních značek a zavedení signálů, ve znění nař. vlády č. 405/2004 Sb.
Nařízení vlády č. 101/2005 Sb., o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí
Zákon č. 251/2005 Sb., o inspekci práce, ve znění pozdějších předpisů

3 - Požární ochrana
Zákon č. 133/1985 Sb. České národní rady o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů
Vyhláška Ministerstva vnitra č. 246/2001 Sb., o stanovení podmínek požární bezpečnosti a o výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci)
Nařízení vlády č. 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv



19.01.2012 - Infotherma 2012
Na 19. ročníku mezinárodní výstavy Infotherma 2012, který se koná 16. - 19. ledna 2012 se prezentuje 369 domácích i zahraničních vystavovatelů, z toho 45 firem s tepelnými čerpadly a bylo předneseno 38 odborných přednášek.

Incheba - zaměřena na vytápění, úspory energie a využívání obnovitelných zdrojů je největší takto specializovanou výstavou v ČR a SR.

Na každoroční enormní nárůst cen ušlechtilých paliv reaguje výstava představením všech forem úspor energie, tak, aby bylo možno zachovávat moderní způsob vytápění, anebo uplatňovat alternativní řešení. Například polovina všech vystavovaných kotlů jsou na tuhá paliva, které při spalování odpovídajících paliv (!), jsou šetrné k životnímu prostředí a zachovávají alespoň částečně komfort vytápění.
Návštěvníkům jsou na výstavě poskytovány informace čím a za kolik topit, výhřevnost paliv i aktuální ceny energií a paliv od jednotlivých dodavatelů.

V rámci úspor energie se představilo přes 80 firem s novinkami v izolačních materiálech, nízkoenergetickou a pasivní výstavbou, zateplovacími systémy, termoregulačními okny a měřící a regulační technikou.



16.01.2012 - Výběr vhodného ventilu
Při výběru regulačního ventilu určeného do namáhavých provozních podmínek musí projektant řídicího systému vždy pečlivě dbát na to, aby vlastnosti vybraného ventilu odpovídaly požadavkům dané úlohy. Každý výrobce nabízí svůj vlastní způsob výběru a určování rozměrů ventilů a uživatelé naproti tomu musí mít jistotu, že vybraný ventil úsporně a přitom spolehlivě vyřeší daný problém.

Nevhodně vybraný ventil sice může pracovat na první pohled uspokojivě, jeho výkonnost však často není taková, jaká by skutečně měla být. Výsledkem je menší provozní účinnost a větší riziko vynucené odstávky technologického zařízení.

Dva nejčastější problémy provázející výběr provozně značně namáhaných regulačních ventilů jsou kavitace a aerodynamický hluk.

Kavitace
- je hydrodynamický jev, který, není-li vzat v úvahu při výběru regulačního ventilu, může způsobit poškození vnitřních částí i tělesa ventilu, popř. i okolního potrubí.

Aerodynamický hluk
- vzniká jako důsledek turbulentního proudění a vyskytuje se pouze u ventilů regulujících průtok plynů, nikoliv kapalin. Zdroji turbulencí v proudu plynu mohou být překážky v průtočné cestě, rychlá expanze nebo zpomalení velmi rychle proudícího plynu a nebo změny směru proudění.
Potlačit aerodynamický hluk je důležité nejen z důvodu plnění předpisů platných v oblasti ochrany zdraví a bezpečnosti při práci, ale i z hlediska péče o životní prostředí. Důvodem je skutečnost, že energie proudu plynu se přetváří v teplo, které popř. může být příčinou poškození ventilu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Je-li regulační ventil vybrán z hlediska kavitace nebo hluku nesprávně, může se předčasně porouchat anebo způsobovat problémy v oblasti bezpečnosti či životního prostředí.




04.01.2012 - Ohlédnutí za veletrhem Aqua-therm Praha 2011
Největší domácí akce v oblasti úspor za energie a zásadní událost pro všechny profesionály z oboru technického zařízení budov – tak hodnotila i letos většina návštěvníků a vystavovatelů
18. ročník veletrhu Aqua-therm Praha, který se konal 22.-26.11.2011.

Branami výstaviště PVA Letňany prošlo během pěti veletržních dní 30 000 návštěvníků. Z toho bylo 60 % odborníků a profesionálů z oboru TZB, zbytek pak laikové, kteří si na veletrh přišli prohlédnout novinky a nové technologie z oblasti vytápění, ventilace, klimatizace, měřicí, regulační, sanitární a ekologické techniky.
Své exponáty letos prezentovalo 260 firem ze 13 zemí světa.

Oblast úspor za teplo, plyn a vodu a snaha o konstrukci nových zařízení na šetření nebo výrobu energie je dnes odvětvím, kde probíhá překotný vývoj.



02.01.2012 - Nové ceny tepelné energie pro rok 2012
Pražská teplárenská a.s. vzhledem ke zdražení zemního plynu od ledna podraží dodávky tepla v průměru o 4%.

+++ Odběratelé tepla z lokálních plynových zdrojů Pražské teplárenské za teplo zaplatí o 4,6% více než loni. Odběratelům z teplárenské soustavy, v níž se teplo vyrábí z hnědého a černého uhlí, zemního plynu a spalováním odpadů, se průměrná cena tepla bez DPH zvyšuje o 3,8%.

+++ Také zvýšení sazby DPH od r. 2012 zdraží teplo o 160 - 200 Kč/měsíc.

+++ Zdražují se také dodávky plynu a vzrostou i ceny elektřiny. V průměru si domácnosti za elektřinu připlatí zhruba 3,4%.

Kontakt :
Štěpařska 892/13, Praha 5
tel. +420 251 811 469
info@wind-mar.cz
Návrat na obsah