Title
Přejít na obsah

16.12.2016
**************************************************************************
Vánoční svátky plné klidu, pohody
a v nastávajícím roce 2017 štěstí, zdraví, osobních a pracovních úspěchů
přejeme všem našim zákazníkům, spolupracovníkům a návštěvníkům našich stránek

**************************************************************************






01.12.2016 - 01.12.2016 - Jaké budou ceny energií v roce 2017?
Cenu elektřiny i plynu, kterou platí koncový zákazník, tvoří dvě složky – regulovaná a neregulovaná. Regulovanou část ceny každoročně na konci listopadu stanovuje Energetický regulační úřad (ERÚ), o složce neregulované rozhodují jednotliví dodavatelé.
U elektřiny
tvoří regulovaná část 55 % celkové částky a neregulovaná část 45 %.
U plynu
je situace jiná. ERÚ může výslednou cenu ovlivnit pouze z 25%, a celých 75% - neregulovaná složka - určuje dodavatel.
ERÚ 26.11.2016 ohlásil, že regulovaná složka cen energií mírně naroste a to konkrétně o 2,5 %.
Vzhledem ke konkurenčnímu boji se ale jeví, že ceny energií pro koncové zákazníky budou podobné, jako v letošním roce.






12.10.2016 - Instalace detekčních systémů na oxid uhelnatý
Poměrně často jsme médii informováni o tragické, ale zbytečné otravě osob oxidem uhelnatým.

U plynového vytápění, doporučujeme důsledně dodržovat lhůty revizí
plynových spotřebičů a jejich pravidelné kontroly. Nebezpečí hrozí zejména u otevřených spotřebičů (karma, sporák), plynových a kondenzačních kotlů.
Kontrola je třeba nejen při instalaci, ale především každoroční kontrola těsnění spotřebičů. Při samovolném uvolňování plynu může dojít k otravě nebezpečným oxidem uhelnatým - CO.


Naše firma instaluje kvalitní přesné detekční systémy, které při překročení koncentrace oxidu uhelnatého - CO vydávají varovný signál. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm.

Detekční systémy jsou vhodné jak pro obytné prostory – zvláště po výměně dřevěných oken za těsnější plastová, tak pro kotelny, garáže, garážová stání - plyn může vznikat z automobilů s běžícím motorem i autoservisy.


Vyhláška č. 23/2008 Sb. stanoví, že v nových garážích, servisech a opravnách vozidel s pohonem na plynná paliva (ve stavbách schválených po 1.7. 2008) musí být instalován detektor plnu - je povinný pro kolaudaci.
..............................................................................................................................................................


Oxid uhelnatý - CO je smrtelně jedovatý plyn, který není vidět ani cítit, je lehčí než vzduch a se vzduchem tvoří výbušné směsi. Mnoho lidí se domnívá, že oxid uhelnatý CO klesá, což není pravda. U země se hromadí oxid uhličitý - CO2.
Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin. V důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.
Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém. Prvními příznaky otravy jsou bolesti hlavy, nevolnost, závrať, malátnost a zmatenost. U postiženého je typické třešňové zbarvení kůže a sliznic.Oxid uhelnatý může - v závislosti na koncentraci - přivodit smrt během několika minut. V Čechách každoročně zemře na otravu oxidem uhelnatým více než 100 lidí.


Koncentrace oxidu uhelnatého se nejčastěji udává v ppm (parts per million), což znamená část jedné miliontiny. Tudíž 50 ppm znamená, že z jednoho miliónu molekul vzduchu je 50 kusů molekul oxidu uhelnatého.





03.10.2016 - Podzim a topení
Na začátku otopné sezóny doporučujeme:
dokončit veškeré činnosti na vnitřních rozvodech otopné soustavy
prověřit, zda jsou otevřeny všechny stoupačky
otevřít všechny termoregulační hlavice na jednotlivých radiátorech (z důvodů ověření jejich funkčnosti a umožnění odvzdušnění soustavy)
provést kontrolu regulačních armatur rozvodů tepla (z důvodů možného neoprávněného zásahu)
provést kontrolu těsnosti soustavy a odvzdušnit radiátory v nejvyšších patrech budov





22.09.2016 - V Praze začala otopná sezóna
Vzhledem k poklesu průměrných denních venkovních teplot a předpovědi počasí na další dny ode dne zahajují společnosti Veolia Energie a Pražská teplárenská dodávat teplo pro vytápění.

V uplynulých osmi měsících byla spotřeba tepla přibližně stejná jako loni, i když začátek letošního roku se nesl v nadprůměrných teplotách. Leden, březen a duben byly sice chladnější než v loňském roce, ale celkem bylo prvních pět měsíců roku, které spadají do topné sezony, o 0,2 °C teplejších než v roce 2015.
___________________________________________________________________________________

zdroj:
www.pražská teplárenská
www.veolia.cz






05.09.2016 - Chytrý dům v Letňanech na For arch, For therm..
Veletrh FOR ARCH se uskuteční ve dnech 20. až 24. září v areálu PVA EXPO PRAHA je věnován fenoménu chytrý dům nebo také digitální domácnost, digitální dům nebo inteligentní dům.
Ten svou stavební konstrukcí, užitými technologiemi a řídicími systémy zajišťuje optimální a komfortní prostředí svým obyvatelům. Je efektivní ekonomicky, energeticky i z hlediska působení na vnější prostředí a umožňuje víceúčelové použití a rekonfigurace.
Pro realizaci chytrého domu je velmi důležitý správně zpracovaný projekt. Jeho srdcem je centrální systém pomáhající prostřednictvím modulární infrastruktury a jednotlivých aktivních prvků automatizovat provoz celé domácnosti. Jeho ovládání je velmi intuitivní a dá se jím řídit klimatizace, stínění, ohřev teplé vody, zavlažování, komunikace, distribuce TV a video signálu, rádia a hudby, telefonů i internetu. Důležitým faktorem je optimální a efektivní ovládání tepelné techniky a větrání, díky čemuž dosahuje velkých úspor energie.
Samozřejmostí je pak napojení veškerého osvětlení na centrální systém, takže zcela přirozeně reaguje na vaše činnosti.
Chytrý dům se také stará o bezpečnost domácnosti a poskytuje vám kdykoliv a kdekoliv přehled o jejím aktuálním stavu včetně alarmu, požárních čidel a kamerového systému. Systém také dokáže simulovat bydlení v nepřítomnosti naprogramovaným rozsvěcováním světel.

Zájemci by si neměli nechat ujít speciální sekci ELEKTRO v hale číslo 4, která v posledních letech zaznamenává stabilní zájem o prezentaci firem, zejména z oborů elektroinstalací, inteligentního bydlení a osvětlovací techniky.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

zdroj: For therm





03.08.2016 - Elektrická síť v zahraničí
V době letních dovolených je dobré si zjistit, jaký typ zásuvek a napětí se používá na zahraničním místě či hotelu, kam se v tyto dny mnozí z vás chystají (i to se může lišit od běžného v dané zemi). Při připojování přístrojů do místní elektrické sítě v zahraničí mohou nastat dva základní problémy:

• Používané napětí a frekvence
• Typ zásuvky
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ve světě se používají dvě napětí:

• 120 V - skutečný rozsah je od 110 V do 127 V
• 230 V - ve skutečnosti 220 V - 240 V

K převodu na daný typ napětí a frekvence sítě slouží transformátor.

Frekvence se používá buď:

• 50 Hz - ta je většinou spojena s napětím okolo 230 V
• 60 Hz - obvykle s napětím 120 V


Většina novějších výrobků typu nabíječek či počítačových zdrojů si poradí s celým rozsahem napětí i oběma frekvencemi, cestovní provedení fénu, žehličky atd. často mají i přepínač na 120 V nebo 230 V. Při používání je však důležité zkontrolovat, zda je přepínač přepnut na odpovídající napětí. Důležitý je vždy údaj na výrobním štítku daného přístroje. Pokud je na něm uvedeno napětí 110–240 V a frekvence 50/60 Hz, můžete použít přístroj z tohoto hlediska kdekoli na světě.

Druhým, a často závažnějším problémem je typ zásuvky.
Ve světě existuje asi třináct základních typů zásuvek (označovaných písmeny od A do M), některé mají navíc různé varianty. Je vhodné koupit si některou ze sad redukcí, které pokrývají většinu běžně se vyskytujících typů zásuvek po celém světě. Je také dobré si zjistit, zda váš přístroj má na zástrčce zdířku pro zemnicí kolík (u nás jsou to zástrčky typu E nebo E/F).
Většina nabíječek a přístrojů s malou spotřebou má plochou zástrčku bez zemnění (typ C) a jejich připojení přes redukci je snadné.
Některé spotřebiče (žehlička) vyžadují zemnění, a jejich připojení přes redukci nemusí být zcela bezpečné. Redukce totiž většinou nemají zapojený zemnicí vodič. V některých případech je možné zástrčku, která má zdířku pro zemnění, zasunout i do jiného typu zásuvky, je však potřeba před tím důrazně varovat! Zemnění v tomto případě nebude fungovat, což může být nebezpečné.






03.07.2016
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Přejeme Vám - našim zákazníkům, spolupracovníkům a návštěvníkům

našich stránek - příjemnou letní dovolenou
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
:::::::::::





20.06.2016 - Blíží se letní odstávky
Odstávky umožňují provést diagnostické práce nutné k doplnění informací o stupni opotřebení zařízení, ke kterému mohlo dojít během jeho provozu v průběhu topné sezony, opravy primárních a sekundárních rozvodů, výměnu opotřebených zařízení na konci jejich životnosti, revize, odstraňují se úniky médií (pára, kondenzát), provádí se údržba provozní technologie, ale i připojování nových odběratelů. Dlouhodobé sledování stavu zařízení je předpokladem pro efektivní vynakládání prostředků na jeho opravy a případnou obnovu.
V této době jsou totiž odběry nejnižší a používají se pouze pro ohřev vody. Letní odstávky trvají většinou 2 - 4 dny. Některé odběratele odstávka nezasáhne vůbec.

V domech, kterých se přerušení dodávek týká, by se mělo objevit upozornění nejpozději dva týdny před odstávkou.
U hotelů, hypermarketů, sociálních a zdravotních ústavů bývají vybaveny zásobníky teplé vody elektrickou topnou vložkou. Ta umožňuje ohřívat vodu v případě odstávky dodávky teplé vody z teplárny.






09.06.2016 - Jednotky gigajoule, mega/kilowatt
Co je to gigajoule (GJ)?
Gigajoule je fyzikální jednotka, ve které se stanovuje spotřeba energie (tepla).
Jeden byt spotřebuje za rok na vytápění průměrně 35 GJ.

Co je to megawatt (MW) nebo kilowatt (kW)?

Je to fyzikální jednotka potřebného tepelného výkonu. Jedná se o hodnotu, kterou je dané tepelné zařízení schopno vyvinout.
Průměrný roční výkon potřebný k vytápění jednoho bytu je 6 kW.






06.06.2016 - Termostatické hlavice po topné sezóně
V období mimo topnou sezónu se doporučuje nechat ventily otevřené na maximum (stupeň 5). Toto opatření chrání ventily před poškozením (nenamáhá se hlavice ventilu) a je to také vhodné pro zajištění odvzdušnění soustavy při případné opravě systému.





01.06.2016 - Pražská teplárenská ukončuje topnou sezónu
S ohledem na průměrné denní teploty a příznivé předpovědi meteorologů ukončuje Pražská teplárenská (vč. společnosti Pražská teplárenská LPZ, a.s.) ke dni 23.5.2016 topnou sezónu.
________________________________________________________________________________________

zdroj: Pražská teplárenská





12.04.2016 - Amper 2016
605 vystavovatelů z 23 zemí světa se zúčastnilo v pořadí již 24. ročníku, který proběhl v březnu 2016 na brněnském výstavišti. Veletrh AMPER je považován za největší veletrh elektrotechniky v České republice a na Slovensku, který měl opět větší návštěvnost než loni.
Vystavovatelé prezentovali produkty z oblasti elektrotechniky, elektroniky, komunikace, osvětlení, zabezpečení a automatizace.






06.04.2016 - dodavatele tepla levého břehu Vltavy v Praze
Společnosti Pražská teplárenská, a.s. a Veolia Energie ČR, a.s. uzavřely v březnu 2016 smlouvu o prodeji společnosti Pražská teplárenská LPZ, a.s.
Pražská teplárenská LPZ provozuje lokální soustavy zásobování teplem na levém břehu řeky Vltavy. Tyto soustavy mají ostrovní charakter, jsou různě rozsáhlé, a tvoří je vždy jeden centrální zdroj s navazující distribuční tepelnou sítí. Tyto ostrovní systémy LPZ budou v budoucnu vyžadovat významné investice.

Pražská teplárenská bude nadále vlastnit a provozovat Pražskou teplárenskou soustavu na pravém břehu Vltavy, která představuje rozsáhlou distribuční síť využívající několik tepelných zdrojů. Nejvýznamnějším je elektrárna Mělník dodávající do teplárenské soustavy největší podíl tepla.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
zdroj: Pražská teplárenská - tiskové zprávy





18.03.2016 - Velikonoční svátky
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO


Velikonoční svátky plné pohody, radosti a k tomu příjemné jarní sluníčko
přejeme všem návštěvníkům našich stránek


OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO






07.03.2016 - Revize elektro
Závada na elektroinstalaci bývá častou příčinou vzniku požárů, proto je provozovatel povinen zajistit pravidelné revizní prohlídky.

Typy revizí:

výchozí revize

- každá nová el. instalace musí být před uvedením do provozu odborně prověřena
pravidelné revize

- všechny budovy sloužící k administrativním, provozním, výrobním, skladovým účelům a budovy sloužící ke shromažďování osob musí být pravidelně odborně prověřovány pravidelnou revizí
mimořádné revize

- pokud je provedena úprava stávající elektroinstalace, nebo pokud je vyměněna stará část elektroinstalace za novou, pokud se změní majitel nebo nájemce elektrického zařízení - instalace
__________________________________________________________________________________________

Revize je soubor úkonů, jejímž výsledkem je revizní zpráva. Ta dává provozovateli obrázek o stavu elektrického zařízení a jasně uvádí zjištěné závady a doporučení pro minimalizaci a předcházení rizik.

Hlavním důvodem provádění revizí je ujištění provozovatelů i uživatelů objektů, že instalace, zařízení či spotřebič jsou pro užívání bezpečné.
Posouzení výchozího stavu elektroinstalací, hromosvodů, elektrospotřebičů, ručního elektrického nářadí, rozváděčů a strojů revizním technikem je uzákoněno zákonnými předpisy – např. zákoníkem práce (zákon č. 174/68 Sb., č. 488/2000 Sb.)
Pravidelné revize elektro mají své zákonné ustanovení – bez nich pozbývá po vypršení výchozí revize její platnost.
Neprovádění revizí je porušením zákona ze strany organizace provozující zařízení či instalaci a je citelně postihováno inspektoráty bezpečnosti práce při kontrolách či vyšetřování pracovních úrazů a majetkových škod.
Neexistence protokolu elektro revize je téměř vždy pokládáno za důkaz, že viníkem úrazu elektrickým proudem je provozovatel objektu či zařízení, na němž úraz nastal.
Pojištění provozovatele pozbývá účinnosti, nemůže-li se provozovatel prokázat platným protokolem revize zařízení.





29.02.2016 - Pravidelné prohlídky kotelen
Nízkotlaké kotelny jsou dle vyhlášky č. 91/1993 Sb., kotelny se jmenovitým tepelným výkonem alespoň jednoho kotle 50 kW a větším a kotelny se součtem jmenovitých tepelných výkonů kotlů větším než 100 kW.

Pro účely této vyhlášky se rozumí kotelnou objekt nebo část objektu, ve kterém je umístěn alespoň jeden kotel.
- parní s konstrukčním přetlakem do 0,05 MPa nebo
- kapalinový s nejvyšší pracovní teplotou kapaliny, nepřevyšující bod varu při přetlaku 0,05 MPa, příp. další zařízení provozně související, přičemž nerozhoduje, zda v jedné kotelně jsou kotle stejného typu


Kotelna:

I. kategorie
- kotelna se součtem jmenovitých tepelných výkonů kotlů nad 3,5 MW
II. kategorie kotelna
- se součtem jmenovitých tepelných výkonů kotlů nad 0,5 MW do 3,5 MW
III. kategorie
- kotelna se jmenovitým tepelným výkonem alespoň jednoho kotle 50 kW a vyšší do součtu jmenovitých tepelných výkonů kotlů 0,5 MW a kotelna se součtem jmenovitých tepelných výkonů kotlů větším než 100 kW do součtu jmenovitých tepelných výkonů kotlů 0,5 MW

Provozovatel musí zajistit odborné prohlídky kotelen:

před uvedením kotelen do provozu,
po každé generální opravě a rekonstrukci kotlů
při změně druhu paliva
vždy po jednom roce provozu kotelen,
u sezónního provozu před zahájením každé sezóny

Při prohlídkách se zjišťuje zejména celkový stav kotelny,kotlů,zabezpečovacího zařízení, hořáků, čerpadel, nádrží, regulace elektrických a ovládacích zařízení, detekčních přístrojů, zařízení na úpravu vod, zauhlovacího a odpopílkovacího zařízení, kouřových kanálů a komínů.
O výsledku prohlídek vyhotoví zápis.






12.02.2016 - Problémy s legionelou
Legionella pneumophila
je aerobní bakterie běžně rozšířená jak v přírodním vodním prostředí, tak v rozvodné síti pitné vody.
Infekce je způsobena tím, že pacient vdechne aerosol kontaminované vody (např. ve sprše, při čištění zubů)
.

Nejběžnějšími příznaky onemocnění legionelózou jsou kašel, dýchavičnost, horečka, bolesti svalů a hlavy. Toto respirační onemocnění se projevuje 2 - 10 dní po vystavení působení bakterií. V Evropě je průměrná úmrtnost na legionelózu 12%. Úspěšnost léčby roste s včasným odhalením nemoci. Nemoc se léčí antibiotiky. Náchylní jsou přredevším osoby se sníženou imunitou, lidé ve stresu, starší lidé, děti..

Bakterie Legionella byla nalezena ve vodách o teplotě až 66 °C, ale teplota 70 °C je již zabíjí téměř okamžitě. Růst bakterií se zastavuje při teplotách nad cca 50 °C. Bylo zjištěno, že při 50 °C se počet legionell ve vodě sníží na jednu desetinu za 80–124 minut, při 60 °C za 2 minuty. Běžné rozmezí teplot pro přežívání a reprodukci je 25–45 °C, optimální je 32–42 °C a maximální intenzita reprodukce nastává při 37–42 °C. Při teplotách pod 20 °C již nedochází k rozmnožování, ale bakterie může přežít i v zamrzlé vodě a začít se rozmnožovat, jakmile se obnoví příznivé podmínky. K rozmnožování vyžaduje legionella přítomnost živin ve vodě. V čisté pitné vodě bez jiných mikroorganismů nebo rozpuštěných organických látek není schopná se rozmnožovat.

Drobná zařízení lze propláchnout vysokou dávkou dezinfekčního prostředku. U velkých zařízení lze použít koncentrace vhodných biocidů (chemické látky vhodné pro dezinfekci).

Účinnost dezinfekce ovšem přímo závisí na technickém stavu rozvodného systému pitné vody, zejména v případě teplé užitkové vody (TUV).
Tím se rozumí jak technický stav jednotlivých armatur a potrubí, jejich koroze, výskyt sedimentů, ale též i funkčnost systému, zejména regulace rozvodu teplé i studené vody s ohledem na teplotní a tlakové poměry.

Splnění určitých teplotních a tlakových charakteristik a jejich dosažení v určitém časovém limitu vypovídá o funkčnosti systému rozvodu jako celku, o jeho vyregulovanost. Správně regulovaný systém pak rozhoduje o tom, zda se dezinfekce a teplotní působení dostane do všech míst rozvodu v požadované koncentraci i čase.
Tam, kam nepronikne dezinfekce, zůstane kontaminace, která pak bude sloužit jako ohnisko opětovné kontaminace celého systému po skončeném sanitárním zásahu.
Nevyregulovaný distribuční systém neumožní dlouhodoběji udržet případně dosaženou redukci kontaminace zvoleným dezinfekčním postupem.
Většinou se úroveň kontaminace vrátí na původní úroveň v řádu týdnů.





17.01.2016 - Ceny tepla od Pražské teplárenské od 1.1.2016
Domácnostem, které odebírají teplo z plynového zdroje Holešovice a blokové kotelny Lhotka-Libuš (oblast Libuš a Komořany) by se měly v důsledku poklesu průměrné ceny o 4,7% snížit roční náklady až o 1 100 Kč.
Odběratelé v oblasti dolních Holešovic, kteří byli minulých letech přepojeni na moderní horkovodní rozvody, zaznamenají snížení průměrné ceny přibližně o 2 %.
Zákazníkům, kteří odebírají teplo z Pražské teplárenské soustavy, se průměrná cena mírně zvyšuje o 3,3 %.
Zvýšení průměrné ceny je způsobeno zejména růstem nákladů na údržbu a opravy tepelných sítí.
Pražská teplárenská očekává, že v důsledku opětovně teplotně nadprůměrného roku dojde u většiny domácností v rámci jejich ročního vyúčtování za rok 2015 k vrácení přeplatků.






06.01.2016 - Rozúčtování tepla od r.2016 nově
Rozúčtování nákladů v bytovém domě v upravují dva zákony: Zákon č. 67/2013 Sb. a Nový občanský zákoník 89/2012 Sb. Podle těchto předpisů se vyúčtovával již rok 2014 a jsou platné i pro vyúčtování roku 2015 (zúčtování proběhne letos).

Ovšem náklady na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům za rok 2016 a následující roky se budou rozúčtovávat již podle nové podle nové vyhlášky č. 269/2015 Sb. a podle novelizovaného zákona č. 67/2013 Sb.


Zákon č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty ve znění zákona č. 104/2015 Sb. upravuje - mimo jiné - rozúčtování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům.

Rozdíly v nákladech na vytápění mezi jednotlivými vlastníky (nájemníky, členy družstva) na 1 m2 plochy nesmí překročit stanovenou mez.
Novinkou podle této vyhlášky je, že náklad na 1 m2 jednotky nesmí být nižší o více jak 20 % a vyšší o více jak 100 % oproti průměrné ceně tepla na 1 m2 v domě.


U bytů, kde náklad překračuje tyto hranice, se dorovná na limitní hodnoty, tedy 80 % nebo 200 % průměrné ceny. Náklad na jednotku je pak součinem upravené hodnoty a započitatelné plochy bytu. Upravené náklady na všechny byty, kde jsou hodnoty takto přepočítány, se odečtou od celkového nákladu na dům a výsledek se rozdělí mezi ostatní jednotky.





Kontakt :
Štěpařska 892/13, Praha 5
tel. +420 251 811 469
info@wind-mar.cz
Návrat na obsah