Title
Přejít na obsah

20.12.2011 -

**********************************************************************************************************************************

Vážení zákazníci, spolupracovníci, návštěvníci našich stránek,
přejeme vám šťastné vánoční svátky, úspěšný a na dobré zprávy bohatý nastávající rok 2012


**********************************************************************************************************************************




16.12.2011 - Inteligentní dům - trend moderního bydlení

Inteligenci Vašemu domu přináší „domovní automatizace“. Ta je kombinací elektrotechnických a informačních technologií a Vašeho domova. V anglickém jazyce používaný výraz „Domotic“ přeneseně znamená „domov se zabudovanou technologií“.Zvolit domovní automatizaci znamená, zvolit inteligentní systém, který dá Vašemu domovu:

Bezpečí - kdykoli máte přehled o chodu své domácnosti – alarm, požární čidla, kamerový systém.. Při jakékoliv nestandardní události jste informováni pomocí SMS (výpadek el. proudu, topení). Při odchodu posledního člena rodiny se automaticky zapne alarm, vypnou světla a požadované zásuvky, stáhnou se žaluzie a přepne topení/klimatizace na udržovací režim. Systém umožňuje náhodně rozsvěcet v místnostech, a tak simulovat vaši přítomnost.

Úspory - umožňuje libovolně určovat funkčnost vypínačů. Jedním vypínačem lze ovládat i skupinu světel a vytvářet světelné scény o různé intenzitě. Nejste-li delší dobu v místnosti, systém sám zhasne. Podle venkovních světelných podmínek se upravuje i osvětlení interiéru, efektivně řídí a monitoruje spotřebu energií. Řídicí systém dokáže optimálně kombinovat vytápění z různých tepelných zdrojů. V případě deště zavře automaticky střešní okna, v případě větru zatáhne markýzy. Díky regulaci proto dochází k významným úsporám na tepelných energiích.

Pohodlí- ovládání je velmi jednoduché a intuitivní – stačí dotyk vašeho prstu. Před Vašim příjezdem z hor např. vyhřeje saunu. Stav domu lze zkontrolovat ze zařízení, které je připojené na internet (mobilní telefon iPhone, iPad, PC).

Zábava- z kterékoli místnosti domu máte k dispozici rodinné fotografie, oblíbenou hudbu, filmy v HD kvalitě, prostorový zvuk, internet, počítačové hry, příjem rádiového, televizního, digitálního a satelitního vysílání. Při přehrávání filmu se zároveň ztlumí osvětlení v místnosti a zatemní se žaluzie.

Ekologie - díky optimálnímu a efektivnímu řízení v návaznosti na nízkoenergetické domy je systém velmi ekologický.



05.12.2011 - Elektrický kotel
Novodobé elektrické kotle se vyznačují vysokou efektivností a jejich příkony se pohybují od 7,5kW do 22kW. Svým majitelům přinese elektrický kotel komfort v podobě jednoduchého provozu, který nevyžaduje žádnou péči. Nastavuje se pouze teplota na ovládacím termostatu, která určuje teplotu vzduchu v místnosti.
___________________________________________________________________________________________

Výhody:
výhodná cena elektřiny pro celou domácnost
ekologicky šetrný systém
plně automatický provoz
minimální nároky na údržbu
rychlá a snadná instalace
nízká pořizovací cena
minimální nároky na prostor

Nevýhody
:
závislost na růstu cen energií
vysoké provozní náklady!!



30.11.2011 - Plynový kotel
Zemní plyn je v velmi oblíbený zdroj energie pro vytápění a plynový kotel je v současnosti jedním z nejrozšířenějších zdrojů tepla pro vytápění a přípravu teplé vody.
Kotel je možné instalovat téměř do jakéhokoliv teplovodního topného systému jak při rekonstrukcích zdrojů tepla, tak i v novostavbách.

Co je kondenzace? - při spalování zemního plynu nebo propanu vzniká určité množství vody. Hořením dochází k jejímu ohřevu. Ta pak v podobě vodní páry spolu s oxidem uhličitým tvoří spaliny hoření a odchází komínem. Tepelné spaliny s sebou nesou část tepelné energie, které nazýváme latentní teplo. Pokud tyto spaliny ochladíme pod teplotu jejich rosného bodu, dojde ke změně skupenství - kondenzaci obsažené vodní páry a k uvolnění tohoto tepla. V kondenzačním kotli se takto uvolněná energie pomocí výměníku využije k ohřevu topné vody, což zvyšuje účinnost kotle.
Konvenční plynové kotle mohou být jak závěsné, tak stacionární a používají se v kombinaci s radiátory.
Kondenzační kotel je možno využívat i ve stávajících objektech z důvodu větší účinnosti, proti běžným kotlům, i v případě, že kondenzační kotel není provozován v kondenzačním režimu. Kondenzační kotle je vhodné instalovat v novostavbách a při rekonstrukcích v objektech s nízkoteplotním otopným systémem (podlahové vytápění, otopná tělesa s větší přestupnou plochou).

Nové kotle na plyn v porovnání se starými se vyznačují vyšší účinností - konvenční až 94% a kondenzační až 14%.
___________________________________________________________________________________________

Výhody:
nižší pořizovací ceny
snadná obsluha
jednoduchá instalace i servis
možno zapojit na stávající systém
plně automatický provoz
ekologicky šetrný systém
minimální nároky na údržbu i prostor

Nevýhody:
závislost na růstu cen plynu



28.11.2011 - Podíl nákladů spotřebičů na nákladech domácnosti

Porovnání podílu spotřebičů v procentech na nákladech domácnosti:

Příprava pokrmů 20,2 %
Chladicí technika 17,5 %
Osvětlení 16,1 %
Kancelářská technika 13,4 %
Videotechnika 10,7 %
Mycí technika 7,6 %
Prací technika 5,0 %
Audiotechnika 2,7 %
Ostatní 6,7 %

Celková spotřeba domácnosti:

Vytápění 63,4 %
Ohřev vody 19,8 %
Spotřebiče celkem 17,2 %




10.11.2011 - Vyhodnocení topné sezóny 2010-2011 v Praze
Topná sezóna 2010-2011 v Praze byla s 219 dny vytápění kratší, a s průměrnou teplotou 4,8° C mírně teplejší než dlouhodobý průměr.
Průměrná teplota byla 4,8 °C ve dnech vytápění a 7,1 °C za celé topné období září–květen.

52 dnů bylo s teplotou pod bodem mrazu, z toho:
- v listopadu 4 dny
- v prosinci 23 dny
- v lednu 13 dnů
- v únoru 12 dnů

Prvním dnem, kdy poklesla teplota pod bod mrazu, byl 27.listopad (−1,9 °C)a nejnižší teplota (−10,3 °C) byla 30.prosince 2010.




01.11.2011 - Tepelná pohoda v domě
V různých místnostech je vhodné udržovat přiměřenou teplotu. Snížením teploty o pouhý 1°C ušetříte 6% energie na vytápění.
Při odchodu z domu, doporučujeme ztlumit topení na 17°C , při odjezdu na dovolenou na 15°C. Není ovšem vhodné, aby dům zcela vychladl, jelikož natápění a naakumulování přiměřené teploty se spotřebuje největší množství energie.

Doporučené teploty:
• obývací pokoj: 20–22°C
• ložnice: 18–20°C
• dětský pokoj: 20–21°C
• koupelna: 20–24°C
• chodby: 17–19°C

V místnosti s 30% vlhkostí je pro dosažení stejného pocitu tepla třeba navýšit teplotu o 2-3°C ve srovnání s 60% vlhkostí.
Vlhkost udržujte 50 až 65% s využitím vlhkoměru a ušetříte 12% tepla.



10.10.2011 - Zahájení topné sezóny 2011/2012
Dne 7.10.2011 byla zahájena dodávka tepelné energie pro vytápění.
V předávacích stanicích v majetku a správě Pražské teplárenské zahájila
Pražská teplárenská, a.s. plošnou dodávku tepelné energie pro vytápění dne 7.10.2011.
Vzhledem k vnějším teplotám je třeba, aby dodávku tepelné energie pro vytápění zahájili i ostatní vlastníci předávacích stanic.

Loni bylo zahájení topné sezóny již 3. září.




04.10.2011 - Pražská plynánenská po měsíci opět zdražuje
Od 1. listopadu 2011 Pražská plynárenská, a. s., - letos počtvrté a v tomto pololetí již potřetí (po zdražení v červenci a říjnu) - zvyšuje prodejní ceny zemního plynu pro domácnost.
___________________________________________________________________________________________

• Cena plynu a příslušných služeb narostla v kategorii nejnižšího odběru do 1,89 MWh téměř o 35 %, ale na rozdíl od minulého zdražení se zvyšují i stálé platby - a to o 37,6%.
V této kategorii se zvyšují roční náklady na plyn o 53,8 %!

• Domácnost, která plynem i topí, při roční spotřebě 35 MWh zaplatí ročně místo 38 311,- Kč částku 46 508,- Kč - tj. o 8 197 Kč více.
To oproti cenám v lednu 2011 představuje nárůst nákladů o 21,4 % ročně!




27.09.2011 - FOR THERM, FOR ELEKTRO 2011
Ve dnech 21.9. - 25.9.2011 se v areálu Praha - PVA Letňany uskutečnil
2. veletrh vytápění, alternativních zdrojů energie a vzduchotechniky FOR THERM 2011
Téma, které provázelo celý veletrh, vzešlo z diskuze při uzavření dohody Evropského parlamentu a Rady pro energetickou náročnost budov a podepsané SMĚRNICE O ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV. Směrnice má za úkol dosažení stavu, aby do roku 2020 byly realizovány pouze budovy, jejichž potřeba energie se blíží nule. Stejně jako toto moderní téma se snaží veletrh svým profilem co nejvíce přiblížit novým trendům a situacím.
Představily se např. společnosti Stiebel Eltron, Semaco, Romotop, Atmos, Vaillant Group Czech (Vaillant, Protherm), Systemair, Impromat Klima, expozice klastru Česká peleta.
V podobném duchu se nesl souběžný
4. ročník veletrhu elektrotechniky, osvětlovací techniky a zabezpečovacích systémů FOR ELEKTRO 2011, kde návštěvníci měli možnost nalézt novinky a trendy tohoto progresivního oboru.
Důraz kladený na úsporu energií ve stavebnictví bude hrát v následujících několika letech důležitou roli, což potvrdili vystavovatelé souběžných veletrhů
FOR ARCH - 22.ročník nízkoenergetického stavění a FOR WOOD - 6. veletrh progresivního stavění ze dřeva , kteří připravili prezentace novinek a zajímavostí z oblasti NÍZKOENERGETICKÉHO STAVĚNÍ.



20.09.2011 - Rizika nesprávně fungujícího kotle
Před každou topnou sezónou je nutné objednat specializovanou firmu pro preventivní servis plynových zařízení.
Pro majitele nových kotlů bývá pravidelná kontrola podmínkou pro uznání záruky na tyto kotle. Nemělo by se zapomínat ani na údržbu komínů.

Mezi největší rizika špatně seřízeného kotle patří unikání nebezpečného oxidu uhelnatého, který vzniká při nedokonalém spalování a při dýchání se pevně váže na krevní barvivo hemoglobin - tím lidskému organismu znemožní navázání kyslíku (potažmo dýchání), což znamená, že po nějaké době se člověk nacházející se v prostoru s vysokou koncentrací tohoto plynu jednoduše udusí, aniž by cokoliv cítil nebo byl jiným způsobem varován.



09.09.2011 - Pražská plynárenská opět zdražuje
Od 1. října 2011 Pražská plynárenská, a.s., zvyšuje ceny zemního plynu pro domácnosti.
___________________________________________________________________________________________

domácnost využívající zemní plyn k vaření v bytě se spotřebou 0,4 MWh ročně, zaplatí od 1. října o 3,- Kč měsíčně více než doposud (2,7 %).
domácnost využívající zemní plyn pro vaření a ohřev vody v bytě se spotřebou 3,5 MWh ročně, zaplatí od 1. října o 20,- Kč měsíčně více než doposud (4,64%).
domácnost využívající zemní plyn pro vaření, ohřev vody a topení v bytě nebo domě se spotřebou 20 MWh ročně, zaplatí od 1. října o 87,-Kč měsíčně více než doposud (4,95%).



29.08.2011 - Jaká čísla odpovídají klasické žárovce?
žárovka.......halogen.....úsporná zářivka.....LED žárovka
25 W .......... 18 W ........... 5-9 W ........... 6 W
40 W ....... 20 či 28 W ..... 7-11 W ....... 7-8 W
60 W ....... 30 či 42 W ...... 11-15W ...... 12 W
75 W ....... 52-53 W ....... 15-18 W ........ --
100 W .......... 70 W ........ 20-23 W ........ --
150 W ....... 105 W ......... 24-33 W ........ --



29.08.2011 - konec žárovek nad 75W
Od 1. září 2010 nebudou smět být na trh uváděny žárovky s výkonem nad 75 W.
V platnost tak vstoupí druhá fáze požadavků na ekodesign vyplývající z Nařízení Komise EU. Již v září 2009 evropská legislativa zakázala v EU uvádět na trh žárovky s příkonem nad 100 W.
K plošnému zákazu klasických žárovek se přihlásila kromě EU také Austrálie, Nový Zéland, Filipíny a Kalifornie.

V obchodech končí typ žárovky z roku 1879 vynalezený Thomasem Alvou Edisonem. Účinnost žárovky je pouhých 5%, zbylých 95% energie je vydáváno žárovkou ve formě tepla.



26.08.2011 - Do jaké místnosti se hodí jaké světlo?
Barva světla:
Teplá bílá až nažloutlá, podobná klasické žárovce, působí útulně.
Označení: číslo 825 či 827, 2 500 či 2 700 kelvinů, Warm White (WW)
Použití: obývací pokoj, ložnice, dětský pokoj
Studená bílá - pocitově neutrální
Označení: číslo 840, 4 000 kelvinů, Cool White (CW)
Použití: kuchyň, koupelna, WC
Studené denní světlo - bílé až namodralé, jako denní světlo
Označení: číslo 860, 6 000 kelvinů, Cool Day (CDL)
Použití: pracovna



10.08.2011 - Z historie svítidel
Sluneční světlo si lidé odjakživa chtěli uchovat i po západu slunce a nechtěli se smířit s nastupující tmou. Proto vznikaly louče, svíce, věčné ohně a jiné.

V r. 1879 přišel první pokus vyrobit žárovku a o tři roky později -
r. 1882 spatřila světlo světa první klasická žárovka se závitem E27. Obyčejná žárovka doznala od té doby mnoho změn, které by s dnešními moderními svítidly se těžko srovnávala. Životnost se zvýšila na 1000 hodin, wolframové vlákno i plyn uvnitř žárovky zase vyloučil nenadálý „výbuch“ žárovky a hromadná výroba snížila cenu na pár korun. Hlavní nevýhodou klasické žárovky však je její nehospodárnost – 96% spotřebované energie se přemění na teplo a pouze 4% na světelné záření. S rozvojem průmyslu v polovině 20. století byl kladen důraz na vylepšení této bilance a na počátku 80. let byla vyvinuta první zářivka.
Zářivka pracovala na jiném principu než žárovka – el. výboj byl zapálen mezi dvěma elektrodami a luminofor, kterým byla pokryta trubice pak převedl neviditelné ultrafialové záření na záření lidským okem viditelné. Zprvu byly tyto zářivky poměrně nedokonalé, ale výrobci věděli, že tudy povede cesta a brzy poté byla vyrobena
první úsporná kompaktní zářivka, které spotřebovaly pouze 20% energie oproti standardní žárovce při stejném výkonu. Mezi nevýhody patřila vysoká počáteční pořizovací cena, mnoha spotřebitelům vadila pouze studená barva světla, pomalý náběh do max. výkonu a občasné blikání při zapnutí. Vývoj úsporných kompaktních zářivek však šel dál a dnes si bez nich těžko představíme především pracovní či obchodní prostory. Výkon současných kompaktních i trubicových zářivek je maximální, životnost se zvýšila až na 15000 hodin a cena je velice příznivá. Zákazník si může vybrat z několika barev světla od teplé bílé až po chladnou studenou barvu a samozřejmostí je rychlý náběh do max. výkonu. Svítidla jsou již dlouho projektovaná pro aplikaci úsporných zářivek a třetina svítidel je již vyráběna pro použití pouze s úspornými kompaktními zářivkami.
Posledním módním trendem v osvětlování a svítidlech vůbec je
aplikace LED diod do zdrojů či přímo celých svítidel. Hlavním důvodem byl samozřejmě požadavek na co nejvíce ekonomický provoz a LED zdroje i nastupující LED žárovky jsou v tomto parametru v současnosti nepředstihnutelné. Výhodou je vysoká životnost a minimální spotřeba el. energie. LED svítidla jsou vyráběna pro venkovní i pro vnitřní použití. Životnost svítidel je 20 let a příkon se pohybuje od 3-15W.

Svítidla obecně jsou nedílnou součástí každé domácnosti, každé firmy, obchodních prostor ale i ulic, hřišť, parků či sportovišť. Velkou proměnou neprošly jenom použité materiály a moderní typy světelných zdrojů, ale také ovládání a
automatická regulace osvětlení. Velmi moderní ovládání svítidel pomocí automatiky, kdy svítidla reagují na sluneční svit a regulují intenzitu svícení, je nejen příjemné pro oči uživatelů, ale hlavně je ohleduplné k životnímu prostředí a šetří finanční prostředky.

Výběr vhodného svítidla je v současné době nelehký úkol. K charakteru svítidla nejenom jako zdroje světla, ale i jako vhodného doplňku každého moderního interiéru.



29.07.2011 - Ekvitermní regulace
Je léto - ideální doba na zajištění regulace vašeho topení před nadcházející topnou sezónou.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Regulace teploty topení má zajistit, aby teplota ve vytápěném prostoru byla rovnoměrná a nastavená na optimální úroveň. Toto se dá velmi snadno nastavit v případě, že vytápíme se soustavou, která ohřívá vzduch v místnosti s krátkou reakční dobou. To je třeba topení radiátory, zářiči atd. Pak k regulaci teploty stačí prostorový termostat (mechanický nebo digitální, jednozónový či vícezónový), který při poklesu teploty sepne topný výkon a okamžitě dotopí na požadovanou výši.

Co ale dělat, když je topné těleso uložené v podlaze, v betonovém loži a při zatopení se zvýšení teploty v místnosti ukáže až po určitém čase - po několika hodinách? Tato setrvačnost je tím delší, čím větší je hmota, kterou musíme ohřívat. Pokud v tom případě použijeme klasický prostorový regulátor, bude teplota oscilovat v sinusovce mezi minimem a maximem a regulace bude nemožná. Abychom zabránili kolísání teploty, použijeme ekvitermní regulaci. Ta nám zajistí, že pro určitou venkovní teplotu budeme topit určitým odpovídajícím výkonem, a tím bude vnitřní teplota v objektu stálá. Křivka, která odpovídá topnému výkony se nastaví podle tepelných ztrát objektu.

Ekvitermní regulace teploty v místnosti spočívá v nastavení teploty topné vody (neboli v regulaci zdroje tepla) v závislosti na venkovní teplotě. Při nižší venkovní teplotě je požadována vyšší teplota dodávané topné vody, aby došlo k rovnováze mezi dodaným teplem a tepelnými ztrátami místnosti a teplota místnosti tak zůstala konstantní.

Pro danou místnost lze stanovit soustavu tzv.
ekvitermních křivek (topné křivky), které popisují vzájemnou závislost teploty topné vody, místnosti a venkovní teploty. Na základě požadované teploty místnosti lze zvolit určitou křivku a podle venkovní teploty regulovat teplotu topné vody.

Jsou dva hlavní důvody pro aplikaci ekvitermní regulace:
Větší tepelná pohoda z důvodu potlačení dynamiky (kolísání) teplot v místnosti.
Úspora energie, kdy není třeba zdroj tepla ohřívat na maximum a vydávat z něj největší výkon ale pouze vydat takový výkon, který stačí k ohřátí místnosti na požadovanou teplotu v závislosti na venkovní teplotě

Ekvitermní křivka - popisuje závislost teploty topné vody na venkovní teplotě a může tak pomoci k udržení konstantní teploty ve vytápěném prostoru, a to i při měnící se venkovní teplotě. Čistě ekvitermní řízení se používá tam, kde není možnost osazení prostorového čidla teploty. Pokud se teplota v místnostech hýbe, tak je špatně nastavená ekvitermní křivka a je nutno ji upravit.



21.07.2011 - Co udělá letní bouřka s elektrickým zařízením?

Doba trvání: Od: 21.07.2011

Současné počasí je plné bouřek a ty doprovázejí blesky. Tyto silné el. výboje v atmosféře mohou být příčinou vzniku požárů, a proto musíme svá obydlí před bouřkami zabezpečit. Na ochranu před bouřkou je stále nejlepší kontrolovaný a funkční
hromosvod. Ten nás ale nechrání proti jiným druhům rizik, které se pojí s bouřkami.

Blesk může uhodit i do blízkého el. vedení a atmosférická elektřina se může dostat do našeho objektu i prostřednictvím el. vedení a může nám poškodit elektrospotřebiče. Ty může ochránit tzv. přepěťová ochrana.

Přepěťová ochrana chrání elektrospotřebiče, nás i samotný objekt proti výkyvům napětí v el. síti, které může být snadno způsobeno právě úderem blesku, protože to je pulzní jev a přepěťový impulz se může prostřednictvím el. vedení dostat do našeho objektu a ty mohou být způsobeny nejenom úderem blesku, ale může k tomu dojít i kvůli jiným záležitostem.

V průběhu minulých let se elektroinstalace staveb dostala na vysokou technickou úroveň. Zákazníci měli zvýšené nároky, a tyto požadavky se daly s úspěchem vyřešit pomocí
sběrnicového systému, který musí být začleněn do systému ochrany, je-li požadována ochrana aktivních žil podle DIN VDE 0185. Překračuje-li vedení sběrnicového systému hranice budovy, měl by se osadit svodič bleskového proudu.

Účelem sběrnicových systémů je především komfort, bezpečnost a úspora energií. V mnoha zemích EU je počet realizovaných staveb pomocí sběrnicového systému téměř 15 %.
Sběrnicový systém představuje zásadní změnu v projektování a instalaci - od jednoduchého spínání k rozsáhlému integrovanému řešení elektrotechnických úloh pro obytné i průmyslové stavby. Tato náročnější řešení (vedení nn, dálkovým přenosem, signály IR, DSL nebo GSM) mohou být náchylná vůči rušení uvnitř a vně budovy, např. elektromagnetickému poli, které je způsobeno úderem blesku nebo přepětím. Komunikační a sběrnicové systémy je nutno začlenit do celkové koncepce ochrany před bleskem.

Postupy ochrany před bleskem:
vyvarování se velkým instalačním smyčkám, tzn. možnost oddělit vedení sítě nn a vedení sběrnicových systémů
velké vzdálenosti mezi uzemněnými částmi a konci vedení
vztažení sběrnicového systému ke stávajícímu systému ochrany před bleskem použitím svodičů bleskových proudů a svodičů přepětí
instalace pospojování proti blesku u elektroměrového rozváděče nebo v jeho blízkosti



30.06.2011 - Příjemnou letní dovolenou!
Přejeme Vám, našim zákazníkům, spolupracovníkům a návštěvníkům našich stránek, příjemnou letní dovolenou, zasloužený odpočinek a pohodu
.....................................................................................................................................................................................
- Co je to vrchol internetové závislosti?
Když začínátě větu www a končíte .com

- Kdo pravil: A přece se točí?
No přeci vynálezce hard-disku..

- Váš rentgenový snímek páteře ukázal, že máte zlomený jeden obratel. Ale nemusíte se bát. Už jsme to opravili ve Photoshopu!

Znaky, poukazující na příliš časté používání počítače:
- Když na ulici uvidíte kloubový autobus, rozmýšlíte se, zda je 16ti nebo 32 bitový.
- Při čtení knihy na kraji listu hledáte scroll.
- Ve výtahu 2x kliknete na tlačítko příslušného poschodí.
- Hledáte ikonu, pomocí které chcete otevřít okno v ložnici.
- Častěji vyměňujete filtr na obrazovce než spodní prádlo.
- Tachometr vašeho auta je přetaktovaný na dpi.



15.06.2011 - Vnitřní el. rozvody podle ČSN 33 2130 ed. 2
2. vydání ČSN 33 2130 nahradilo normu platnou od r. 1983, bylo třeba zapracovat změny - zejména z řady norem ČSN 33 2000. (Do 1. září 2011 se může souběžně používat i původní norma).

V kapitole 3 jsou uvedeny definice, kde je nová definice
3.23 Umývací prostor. V kapitole 4 jsou uvedeny ustanovení, která se zabývají požadavky, které musí el. rozvod splňovat. Kapitola 5 se zabývá silovými rozvody, kde se uvádí, že pro připojování odběrných el. zařízení na veřejný rozvod elektřiny platí Pravidla provozování distribučních soustav. Pravidla pro el. přípojky stanovuje ČSN 33 3320 z r. 1996.

Elektrická vedení se zásadně ukládají jako skrytá, pouze v nebytových prostorách a při dodatečné montáži je možno vedení ukládat na povrch - což je obecně známo.

Problematičtější je, že při návrhu vnitřních prostorů
je třeba zajistit i vnitřní ochranu před bleskem v souladu s požadavky uvedenými v souboru ČSN EN 62 305, což je soubor norem, který se zabývá celkovým systémem ochrany před bleskem.
Vnitřní ochrana před bleskem – elektrické a elektronické systémy ve stavbách je uvedena v části 4 tohoto souboru norem. Jedná se o nový požadavek, který se v systému ochrany před bleskem objevil (původní hromosvodářská norma ČSN 34 1390 se zabývala pouze požadavky na vnější ochranu před bleskem). Řešení vnitřní ochrany před bleskem musí vycházet z projektu, kde je v první řadě řešeno vyhodnocení rizika, tedy zařazení objektu do některé ze tříd LPS, a ve druhé řadě rozdělení objektu do zón, kdy těmto zónám jsou přiřazeny prostory, kde úroveň LEMP (elektromagnetický impulz vyvolaný bleskem) je shodná s odolností systémů uvnitř zón. Na základě stanovení těchto zón lze navrhnout umístění jednotlivých přepěťových ochran na různých stupních. (zóna LPZ 0 je vnější zóna a ostatní zóny, např. LPZ 1, LPZ 2, jsou vnitřní zóny).

Nejenom
instalace přepěťových ochran tvoří ochranu vnitřních instalací, je též důležité i vnitřní vyrovnání potenciálů - všechny kovové části je nutné spojit do soustavy pospojování, a tím minimalizovat rozdíly potenciálů a snížit magnetické pole.
Vnější vlivy v prostorách, v nichž se el. rozvody navrhují a zřizují, se stanoví podle ČSN 33 20000-3 (tato norma platí souběžně s ČSN 33 2000-5-51 ed. 3, která ČSN 33 2000-3 od 1. května 2011 nahradila).

Protokol o určení vnějších vlivů
- je součástí dokumentace, která musí být po dobu životnosti zařízení či objektu archivována. Ne vždy je nutné určovat vnější vlivy protokolárně, každé pravidlo má svoji výjimku. Pro jednoznačné vnější vlivy u objektů či prostorů, které jsou ve smyslu ČSN 33 2000-5-51 ed. 3 považovány za normální, není nutno protokol vypracovávat – AA5 (teplota okolí +5 °C až +40 °C), AB5 (atmosférické podmínky v okolí +5 °C až +40 °C), ostatní vnější vlivy (AC až AR), využití a konstrukce budov na úrovni vlivů XX1 (s výjimkou vlivu BC2), prostory dané technickou normou nebo jiným předpisem. V protokolu o určení vnějších vlivů se u těchto prostorů uvede pouze odkaz na normu nebo příslušný předpis, na jejichž základě byly vnější vlivy stanoveny.
Typickým příkladem jsou prostory s vanou nebo sprchou (ČSN 33 2000-7-701 ed. 2), které se nacházejí téměř v každém objektu pro bytové nebo administrativní účely. V běžných bytových prostorech (byty či rodinné domy) není nutné vnější vlivy protokolárně stanovovat ani pro potřeby revize, jak se uvádí v revizních zprávách. Tyto dvě uvedené výjimky je nutné vždy zdůvodnit v příslušné dokumentaci, nejlépe v technické zprávě, která je součástí projektové dokumentace. Obecně je problematika určování vnějších vlivů, zejména v průmyslových provozech, podceňována. Stává se tak poměrně často, že se tzv. absence vnějších vlivů projeví v průběhu provozu po několika letech, kdy se provozovatel začne zajímat, proč daná technologie nepracuje tak, jak má, a posléze se zjistí, že technologie byla instalována v prostředí, které bylo zcela nevhodné, ale v době uvádění do provozu se tím nikdo nezabýval.

Značení vodičů se provádí podle ČSN 33 0166 ed. 2, ČSN EN 60446 ed. 2, ČSN 33 0165, ČSN 33 2000-5-51 ed. 3.



01.06.2011 - Pražská plynárenská od 1.7.2011 zdražuje
Od 1.7.2011 je společnost Pražská plynárenská, a.s., nucena po 15 měsících - a o měsíc později než u ostatních velkých obchodníků - přistoupit ke zvýšení cen zemního plynu pro domácnosti v důsledku zvyšování cen ropných derivátů na světových trzích.

Domácnost, která využívá zemní plyn na vaření a ohřev vody s ročním odběrem 8 MWh, zaplatí o 67,- Kč za měsíc více než doposud.
Typická domácnost, která využívá zemní plyn na vaření, ohřev vody a topení s ročním odběrem 11 MWh, zaplatí o 92,- Kč za měsíc více než doposud.
Typická domácnost, která využívá zemní plyn na vaření, ohřev vody a topení s ročním odběrem 17 MWh, zaplatí o 143,- Kč za měsíc více než doposud.



23.05.2011 - Co vědět před rekonstrukcí elektroinstalace v bytě
Pokud stojíte před plánovanou rekonstrukcí elektroinstalace v bytě nebo domě, doporučujeme si důkladně promyslet většinu věcí dopředu, protože si tím ušetříte spoustu zbytečných starostí.
___________________________________________________________________________________________

Odborník vám může s mnoha věcmi poradit, má patřičné znalosti nejen o platné legislativě, ale též o novinkách, pomůže navrhnout místo obyčejné výměny drátů a vypínačů ucelený systém, tzv. inteligentní elektroinstalaci, která propojí spoustu elektrických zařízení, jako jsou žaluzie, vytápění, světla tak, aby spolu zcela automaticky komunikovala. Nejen to, především takový systém ve výsledku uspoří významné množství energie v domácnosti a výrazně zpohodlní její život.
Odborník po dohodě s majitelem rozkreslí, co se kudy povede, kde bude umístěn jaký nábytek, a které přístroje a zařízení, protože
mnohé spotřebiče používané v koupelně a kuchyni vyžadují vlastní přípojku, což bude nutné zohlednit i při závěrečné volbě typu a velikosti jističů.

Na počtu zásuvek se nevyplatí šetřit, i kdyby se některé použily jen párkrát do roka, než mít pak celou domácnost opředenou kabely prodlužovaček s rozdvojkami.
Zákazník by měl též promyslet, zda nová instalace bude
zasekaná do zdi, nebo vedená lištami, ale konečné slovo zde bude mít asi provádějící elektrikář.
Zákazník si oproti tomu může vybrat z velké palety tvarů a barev zásuvek a vypínačů, může zvolit
stmívač nebo čidlo pohybu, které rozsvěcí a zhasíná světlo v místnosti automaticky, v závislosti na příchodu či odchodu osob.

Kromě klasických silnoproudých zásuvek se vyplatí zvážit, kde všude také instalovat
slaboproudé. Připojují se do nich např. telefon, televize, internet, kdy je též vhodné nešetřit jejich počtem, i když se v současné chvíli může zdát uspořádání bytu pevně dané, mohou se naše požadavky časem změnit. Též je vhodné spolu se silnoproudou instalací vyřešit ozvučení místností po celém bytě. V praxi to vypadá tak, že za hi-fi soustavu se připojí malá základna, z níž vedou kabely do všech místností a tam jsou zakončené malým reproduktorem, zabudovaným napevno ve zdi společně s jeho malým ovladačem, s nímž si volíme zdroj zvuku a hlasitost. Pomocí základny určíme, kde všude má hudba hrát.



12.05.2011 - Bezpečnost u odstaveného plynového zařízení z provozu
Častou příčinou poruch, nehod a havárií plynových zařízení je jejich používání uživateli, ačkoliv byly montážní či servisní firmou odstaveny z provozu nebo byl uživatel seznámen se zákazem dalšího provozu do doby odstranění závad.
Nejvážnější následky jsou pak zejména u plynových zařízení pro spotřebu plynu spalováním - u plynových průtokových ohřívačů a plynových kotlů - které mohou být příčinou smrtelné otravy oxidem uhelnatým.

Důvody pro zákaz provozu spotřebičů:
Nedokončená montáž spotřebiče včetně odtahu spalin
Nezajištění přívodu vzduchu pro spalování – nutné otvory např. ve dveřích koupelny pro přívod vzduchu
Nezajištění nejmenšího požadovaného objemu pro instalaci spotřebičů kategorie B - min. 8 m3
Nezajištění tzv. kubatury pro provoz spotřebičů - min 2 m3 prostoru na 1 kW příkonu, nebo v případě vybavení pojistkami proti zpětnému toku spalin postačuje 1 m3 prostoru na 1 kW příkonu
Nefunkční prvky plynového spotřebiče - např. pojistky proti zpětnému toku spalin
Použití zařízení vytvářejících podtlak, a tím způsobujících zastavení až obrácení toku spalin v odvodu spalin - např. digestoře, sací ventilátory, otevřené okno do vyšších pater, ventilační otvory do šachet apod. (vytvoření komínového efektu)
Soubor souvisejících vlivů pro bezpečný provoz spotřebičů - dostatečné rozměry, a tím i kubatura místnosti v závislosti na celkovém počtu a typu plyn. zařízení  



08.05.2011 - Aktuality v programu Zelená úsporám
Dne 20. 4. 2011 byl představen aktuální stav programu Zelená úsporám, který byl na podzim roku 2010 pozastaven. V programu dle SFŽP totiž chybí 8 miliard Kč, ale fond bude nadále snažit získat další finanční prostředky na proplácení.

Nyní je stav takový, že jsou na státním fondu dva typy žádostí:
řádně vyplněné a žádosti na doplnění.
Na ty žádosti, které jsou schválené či jsou před schválením a nepotřebují být již dále doplněny, jsou finanční prostředky k dispozici a budou žadatelům co nejdříve proplaceny.
U žádostí neúplných, budou žadatelé vyzváni dopisem k doplnění a poté postupně kontrolovány a propláceny. Dopisy by měly být již rozeslány a lhůta na odstranění nedostatků v žádosti bude 60 dní.
**********************************************************************************************************************************
Dosud se celkově v programu pohybuje 79 093 žádostí, z nichž je schváleno 37 477. Dalších 24 717 žádostí jsou úplné a před schválením. Zbylé žádosti budou dále doplňovány a následně kontrolovány.
Od vyhlášení programu do 31. 12. 2010 bylo profinancováno cca 13 500 žádostí o podporu v celkové výši 2 002 mil. Kč a do 15. 4. 2011 bylo od nového roku profinancováno dalších 12 000 žádostí ve výši 2 284 mil. Kč.
Za první tři měsíce tohoto roku byla žadatelům dokonce profinancována vyšší podpora než v letech 2009 a 2010 dohromady.



27.04.2011 - Ohlédnutí se za veletrhem ELEKTRON 2011
Veletrh elektrotechniky, energetiky a elektroniky ELECTRON, který proběhl 12. – 15. dubna 2011 v PVA Letňany, má za sebou 1. ročník a navázal na tradici elektrotechniky v Praze.

Veletrh, kde se prezentovalo 297 vystavovatelů z 11 zemí světa a navštívilo ho téměř 20 000 návštěvníků, byl přehlídkou novinek a inovací.
Návštěvníci se měli možnost dovědět o designových novinkách z elektroinstalační techniky, trendech inteligentních elektroinstalací a získat více informací o problematice obnovitelných zdrojů energie. Také zájemci o elektromobilitu si přišli na své. Expozice doplnil odborný doprovodný program na téma: smart metering, bezpečnost práce v elektrotechnice, elektromobilita a nanotechnologie
.



14.04.2011 - Jarní svátky
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Velikonoční svátky plné pohody, radosti a k tomu příjemné jarní sluníčko přejeme všem návštěvníkům našich stránek.
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO



05.04.2011 - Druhy topných spotřebičů
přímotopný elektrický spotřebič - zařízení sloužící k vytápění nebo přípravě teplé užitkové vody, které přeměňuje elektřinu na tepelnou energii bez akumulace tepla

akumulační elektrický spotřebič – zařízení sloužící k vytápění nebo přípravě teplé užitkové vody, které přeměňuje elektřinu na tepelnou energii a ukládá ji do tepelného akumulátoru

hybridní (smíšené) vytápění – vytápěcí soustava složená z elektrické akumulační a přímotopné části

vytápění s tepelným čerpadlem - vytápěcí soustava, u které je základním vytápěcím systémem tepelné čerpadlo s možným doplněním o další zdroj tepla na krytí špičkových tepelných nároků. Tepelné čerpadlo je zařízení, které za pomoci kompresoru poháněného elektřinou mění teplo obsažené ve vzduchu, spodní a povrchové vodě nebo v půdě na teplo vhodné k vytápění nebo ohřevu užitkové vody. Tato technologie patří do kategorie obnovitelných zdrojů.



21.03.2011 - Ekvivalenty klasických žárovek
Vysoká spotřeba klasických žárovek (nepřesahuje označení třídy E) svědčí o jejich nízké efektivitě. Oproti tomu energetická třída trubicových zářivek dosahuje úrovně A, případně B, protože ve srovnání s klasickou žárovkou ušetří až 80 % energie. I kompaktní úsporné zářivky se zařazují do energetické třídy A. Ve třídě B se objevují úsporné zářivky, které z estetických důvodů mají ještě skleněnou baňku částečně pohlcující světlo. Vysokonapěťové halogenové žárovky pracující s napětím 230 V jsou zařazeny do skupiny méně úsporných zdrojů s označením D a E.

Proto se doporučuje nahradit klasické žárovky úspornými všude tam, kde doma svítíme souvisle alespoň hodinu denně. Do místnosti, v níž se často vypíná a zapíná osvětlení, jsou vhodné úsporné zářivky s vyšší odolností při zapínání – s tzv. funkcí předehřívání.

Orientační příkony úsporných zářivek nahrazujících klasické žárovky:

Klasická žárovka.
.Úsporná zářivka..Halogenová žárovka
******************************************************************
25W...................5W............... ----
40W...................8W.................28W
60W..................12W.................42W
75W..................16W.................53W
100W.................21W................70W
120W.................23W................84W
150W.................32W...............105W

Najdete-li úspornou zářivku, která je o 30 % levnější, ale má jenom poloviční životnost než dražší varianta – pak pro Vás není výhodná. S kvalitou jejího světla můžete být nespokojeni po celou dobu provozu. Koupě a provoz této levnější varianty Vás nakonec vyjdou dráž než u zářivky za vyšší cenu. I tady platí, že kvalita se odráží v ceně.



17.03.2011 - Ekvitermní regulace
Princip činnosti:
Regulátory obecně regulují výkon tak, že snižují teplotu topné vody, a tím také výkon topné soustavy. Hlavní snahou regulátorů je najít rovnováhu mezi dodávaným výkonem a tepelnou ztrátou objektu, tj. snaží se najít optimální teplotu topné vody. Prostorová teplota je potom důsledkem cirkulující teploty topné vody. Protože tepelná ztráta objektu není měřitelná veličina, musí se nahradit jinou veličinou. Pokud ji nahradíme venkovní teplotou, na které je závislá, mluvíme o regulátoru s ekvitermním řízením.

Venkovní teplota (topná křivka)
Výsledek regulace s ekvitermním řízením je závislý na topné křivce. Topná křivka je závislost mezi venkovní teplotou a teplotou topné vody a fyzikálně popisuje vytápěný prostor a topný systém.
Existuje množství topných křivek, které jsou charakterizovány svou strmostí. Ta se potom zadává regulátoru. Pokud je zadaná strmost topné křivky vyšší než vyžaduje vytápěný prostor, dochází k trvalému přetápění vytápěného objektu. Tato vlastnost se používá u předregulace pro větší počet uživatelů (např. u bytových domů), přičemž prostory jsou dodatečně doregulovány, např. termostatickými ventily na topných tělesech.

Teplota v místnosti
K regulátorům je možné připojit prostorový přístroj, který slouží k měření teploty v místnosti, a také jako dálkové ovládání. Informace o teplotě prostoru slouží k regulačním (vliv prostoru) a optimalizačním (adaptace topné křivky) účelům.

Adaptace topné křivky

- aktivuje se připojením prostorového přístroje a potvrzením na příslušném řádku. Regulátor sleduje aktuální teplotu v místnostech a vyhodnocuje jí s nastavenou hodnotou. Nereaguje na krátkodobé teplotní výkyvy, jaké jsou zapříčiněny např. přitopením v krbu. Každou noc zkoriguje strmost topné křivky otočením nebo posunem tak, aby nedocházelo k trvalému nedotápění nebo přetápění. Tento proces trvá minimálně 15 dní a po této době se sám utlumí. Každé nové nastavení prostorové teploty spustí proces adaptace znovu.

Vliv prostoru
- je krátkodobá funkce, která ihned reaguje na odchylku prostorové teploty změnou teploty topné vody. Funkce se aktivuje připojením prostorového přístroje a potvrzením na příslušném řádku. Funkce vlivu prostoru je zcela nezávislá na funkci adaptace topné křivky.



07.03.2011 - Veletrh MODERNÍ VYTÁPĚNÍ 2011
Ve dnech 24. - 26.2.2011 proběhl na Výstavišti Praha - Holešovice 6. mezinárodní veletrh moderního vytápění a úspor energií MODERNÍ VYTÁPĚNÍ 2011.

Souběžně s tímto veletrhem se konal také veletrh Dřevostavby, Windoor Expo, Floor Expo, Aquaset, Zahradní nábytek a nově také 1. odborný veletrh krbů, kamen a designové vytápění - Krby a kamna.
Hlavním cílem veletrhu bylo představit široké veřejnosti produkty, které využívají ekologické palivo, energii a další novinky v oboru vytápění. Věříme, že toto téma je přínosné z důvodu stále rostoucích cen elektřiny a plynu.
Více než 43 000 návštěvníků mělo možnost spatřit produkty 115 vystavujících firem.



03.03.2011 - Pojem DOMOVNÍ KOTELNA dle Ministerstva financí
Sdělení Ministerstva financí k ustanovení § 8 odst.1 písm.a) části 45 zákona č.261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů.

Vymezení a upřesnění pojmu:
DOMOVNÍ KOTELNA
Pro účely části 45 zákona č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů se domovní kotelnou rozumí decentralizovaný zdroj tepla umístěný v bytovém domě, ve kterém více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé bydlení a je k tomuto účelu určena. Domovní telna může dodávat teplo i do jiných bytových domů, pokud v každém z vytápěných bytových domů více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé bydlení a je k tomuto účelu určena. Za domovní kotelnu se nepovažuje zdroj tepla, který neslouží k vytápění alespoň jedné domácnosti.  



01.03.2011 - Dobré zprávy z Pražské plynárenské
Pražská plynárenská, a. s., nebude pro druhé čtvrtletí roku 2011 domácnostem a živnostníkům opět zvyšovat prodejní ceny zemního plynu.
V rámci právě probíhající topné sezony společnost nezdražovala zemní plyn ani v prvním čtvrtletí tohoto roku a v posledním čtvrtletí roku loňského ceny plynu snižovala.



23.02.2011 - Technické vymoženosti zlepšující komfort v domě
Při stavbě rodinného domu bychom měli myslet na budoucnost a na to, abychom se ve svém domě cítili příjemně, bezpečně a pohodlně. Ke komfortu bydlení mohou přispět technické vymoženosti současnosti…
Určitě je dobré vědět, co vše je možné, a z toho si pak vybrat podle sebe to vhodné.

___________________________________________________________________________________________
Stínicí technika
- nejvíce ji oceníme při orientaci domu na jižní svah. Tato technika může mít ruční pohon, komfort ale začíná u el. ovládání, stoupá přes centrální řízení až po luxmetry, které mohou plně automaticky řídit její chod. Centrální řízení rolet nebo žaluzií má např. program na simulaci přítomnosti, (ochrana před zloději v době dovolené, kdy je simulace naší přítomnosti naprosto elegantní řešení – v nepravidelných intervalech se stínicí technika sama pohybuje a mění polohy u jednotlivých prvků).

Klimatizace
- zajišťuje příjemnou teplotu v domě nejen v letních obdobích. Dnešní klimatizace není jen zařízení na „výrobu“ chladného vzduchu, jak ji známe z letních dovolených. V přechodných podzimních a jarních měsících zcela stačí na temperování místností. Výhodou je rychlý náběh teploty a temperování pouze tam, kde je to nutné. Jednotky mohou být nastaveny na automatický režim, kdy samy udržují v místnosti stálou teplotu. To nám umožňuje moderní klimatizace se zabudovaným tepelným čerpadlem.

Řízené větrání s rekuperací
- nachází největší uplatnění v nízkoenergetických domech. Rekuperační jednotka, která využívá znečištěný vnitřní vzduch k předání jeho tepla vzduchu čerstvému, nám může ušetřit provozní náklady. Jiné varianty jsou větrání s využitím odpadního tepla nebo větrání s využitím odpadního tepla k ohřevu teplé užitkové vody. Nejúčinnější je systém řízeného větrání pomocí VZT zařízení, ohřevu TUV a vytápění, který dokáže spojit předchozí varianty. Do domu přivádíme čerstvý vzduch přes rekuperační výměník, zde dojde k jeho ohřátí a rozvodu do jednotlivých místností. Odpadní vzduch proudí přes tepelné čerpadlo, které mu odejme zbytek tepelné energie a využije ji pro ohřev TUV a vytápění. Ochlazený vzduch je odveden mimo objekt.

Inteligentní dům
- elektrotechnika, slaboproudé rozvody s vybavením audio, video, zabezpečení objektu, satelitní rozvody a podobně poskytuje největší možnosti vybavení domu. Nejvyšší kategorií je tzv. inteligentní dům, který za nás vlastně řídí celý provoz v domě, snaží se o úsporné řízení spotřeb tepla, el. energie (dosahuje až 30% úspor), řídí nám pohodu v oblasti audio, video, stínění, bezpečnosti, ale jako pomocník v kuchyni umí systém i uvařit kávu v danou hodinu, zapnout vířivku, saunu, zkrátka vše, co si naprogramujeme, ale to již chce technického ducha uživatele..

Slaboproudé rozvody
- hlavně u klasických slaboproudých rozvodů musíme při realizaci přemýšlet, abychom na něco nezapomněli. Co si můžeme pořídit? Např. domácí kino – reproduktory můžeme mít zabudované v nábytku, podhledu, plátno i projektor se vysune ze stropu, obrazovka televize na zdi vypadá jako obraz, nikde žádné kabely po zemi. Elektronické zabezpečení v kombinaci s kamerovým systémem nám poskytuje dostatek pocitu bezpečí. Kamerový systém lze propojit do televizních rozvodů, takže z jakékoliv televize můžeme sledovat okolí domu. Doplňkem je nahrávání na pevný disk, kapacita se volí podle počtu kamer a doby, tzv. smyčky, tj. času, než se starý záznam začne přehrávat novým.



14.02.2011 - Převod m³ na kWh u zemního plynu
Z důvodu povinnosti účtovat spotřebu zemního plynu v energetických jednotkáach je nutno přepočítat spotřebovaný zemní plyn z m³ na kWh.

Můžete použít následující přibližný převod:
1 m³ = 10,5 kWh
(Přesný koeficient potřebný pro tento propočet je uveden na Vaší faktuře.)
Přibližné výdaje za odebraný zemní plyn si můžete vypočítat podle následující rovnice:

úhrada (Kč) = 10,5 (koeficient) x spotřeba dle plynoměru (m³) x cena podle předpokládané roční spotřeby (Kč/kWh) + pravidelná platba (Kč/měsíc) x počet měsíců, za které provádíte kontrolní výpočet
vysvětlivka (x ... krát)



07.02.2011 - Konec programu Zelená úsporám
Program Zelená úsporám na zateplování domů a výměnu starých kotlů na uhlí za ekologické vytápění zůstane už pro letošek uzavřen novým žádostem.
Ministerstvo příjem žádostí o dotaci pozastavilo už v říjnu 2010, ačkoli původně měla být podpora nastavena tak, aby prostředky mohly být čerpány v průběhu celého období od dubna 2009 do konce roku 2012.

**********************************************************************************************************************************

Program Zelená úsporám je zaměřen na podporu instalací zdrojů na vytápění s využitím obnovitelných zdrojů energie, do investic do energetických úspor při rekonstrukcích i v novostavbách obytných domů. V Programu se podporovalo kvalitní zateplování rodinných a bytových domů, náhrada neekologického vytápění za nízkoemisní zdroje na biomasu a účinná tepelná čerpadla, instalace těchto zdrojů do nízkoenergetických novostaveb a také výstavba v pasivním energetickém standardu.



21.01.2011 - Ceny tepelné energie od Pražské teplárenské a.s.
Ceny tepla od 1. ledna 2011 společnost Pražská teplárenská a.s. sníží pro spotřebitele odebírající tepelnou energii z plynových zdrojů. U tepla vyráběného z uhlí zůstanou ceny přibližně na stejné úrovni jako v roce 2010.

Pro odběratele na levém břehu Vltavy, kde jsou dodávky zabezpečovány výhradně z plynových zdrojů, klesnou v roce 2011 prům. ceny tepla o 3,6 %. Pro ostatní odběratele se cena tepla v příštím roce nezmění.
Průměrné ceny tepla Pražské teplárenské tak pro rok 2011 klesnou o 1 % a bude činit 427 Kč/GJ bez DPH.



06.01.2011 - Infotherma Ostrava - 17. - 20.1. 2011
Jen několik dnů nás dělí od
18. ročníku největší specializované výstavy Infotherma,
od roku 1994 tradičně věnované vytápění, úsporám energie a využívání obnovitelných zdrojů v malých a středních objektech. Přes 350 českých a zahraničních firem předvede novinky ve svém oboru, které z nejrůznějších pohledů ovlivňují tepelnou pohodu našich domovů.

Na výstavě se představí:
- elektrokotle, kotle na ušlechtilá i tuhá paliva, s olejovými hořáky, na dřevoplyn, na spalování biomasy ap.
- oblíbené krby a krbové vložky
- znovu objevená kachlová kamna
- novinky v izolačních materiálech a zateplovacích systémech - stále aktuální tepelná čerpadla

a dozvíte se o novinkách vědy a výzkumu k vytápění, úsporám energie a využívání obnovitelných zdrojů



03.01.2011 - A co je vlastně elektřina?
Elektřina je jako dlouhatánský jezevčík, kterému když šlápneš v Aberdeenu na ocas, zakvičí až v Londýně.
(starý telegrafista mladému Edisonovi)




Kontakt :
Štěpařska 892/13, Praha 5
tel. +420 251 811 469
info@wind-mar.cz
Návrat na obsah