Title
Přejít na obsah

17.12.2015  
*******************************************************
Vážení zákazníci, spolupracovníci, návštěvníci našich stránek,
přejeme vám šťastné vánoční svátky,
úspěšný a na dobré zprávy bohatý nastávající rok 2016


*******************************************************






08.12.2015 - Jakou vybrat LED žárovku?
Led žárovky mají ve srovnání s úspornými žárovkami (zářivkami) okamžitý náběh a 100% svítivost hned po zapnutí. Led žárovkám nevadí časté zapínání a vypínání a jejich životnost se tím nijak významně nezkracuje.

Při výběru vhodné LED žárovky se neřídíme pouze porovnáním, jakou „klasickou žárovku“ a o jakém výkonu nová LED žárovka nahrazuje. Velice důležitý je údaj o světelném toku.

Někteří prodejci uvádějí svítivost LED žárovek v porovnání pouze s obyčejnou žárovkou. Tento údaj je jistě důležitý, ale leckdy zavádějící.
Je dobré si ho zkontrolovat právě přes jednotku světelného toku - lumen (lm).

Obyčejná žárovka o 25W má světelný tok 220-230 lumenů, 40W má 410-430 lumenů, 60W má 700-750 lumenů.



Klasická žárovka - Led žárovka:
25 W....
...............220-230 lm
40 W.....
..............410-430 lm
60 W......
.............700-750 lm
75 W......
.............920-970 lm
100 W.....
.........1300-1400 lm

klasická - halogenová - LED žárovka:
25 W
          ----          3 W
40 W  
       28 W      5,5 W
60 W
         42 W       10 W
75 W
         53 W       13 W
100 W
        70 W       18 W






23.11.2015 - Nebezpečný oxid uhelnatý CO
Zima je opravdu tady. Pokud máte plynové vytápění, dodržujte lhůty revizí plynových spotřebičů a jejich pravidelné kontroly. Nebezpečí hrozí zejména u otevřených spotřebičů (karma, sporák), plynových a kondenzačních kotlů.
Kontrola je třeba nejen při instalaci, ale především každoroční kontrola těsnění spotřebičů. Při samovolném uvolňování plynu může dojít k otravě oxidem uhelnatým
- CO.
Je proto více než vhodné si nechat odbornou firmou nainstalovat kvalitní přesný detekční systém, který při překročení koncentrace oxidu uhelnatého - CO vydává varovný signál. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm.

Detekční systémy jsou vhodné jak pro obytné prostory – zvláště po výměně dřevěných oken za těsnější plastová, tak pro kotelny, garáže – plyn může vznikat z automobilů s běžícím motorem i autoservisy.

Vyhláška č. 23/2008 Sb. stanoví, že v nových garážích, servisech a opravnách vozidel s pohonem na plynná paliva (ve stavbách schválených po 1.7. 2008) musí být instalován detektor plynu - je povinný pro kolaudaci.
.................................................................................................................................................


Oxid uhelnatý - CO
je smrtelně jedovatý plyn, který není vidět ani cítit, je lehčí než vzduch a se vzduchem tvoří výbušné směsi. Mnoho lidí se domnívá, že oxid uhelnatý CO klesá, což není pravda. U země se hromadí oxid uhličitý - CO2.
Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin. V důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.
Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém. Prvními příznaky otravy jsou bolesti hlavy, nevolnost, závrať, malátnost a zmatenost. U postiženého je typické třešňové zbarvení kůže a sliznic.
Oxid uhelnatý může - v závislosti na koncentraci - přivodit smrt během několika minut. V Čechách každoročně zemře na otravu oxidem uhelnatým více než 100 lidí.

Koncentrace oxidu uhelnatého se nejčastěji udává v ppm (parts per million), což znamená část jedné miliontiny. Tudíž 50 ppm znamená, že z jednoho miliónu molekul vzduchu je 50 kusů molekul oxidu uhelnatého.






27.10.2015 - Vytápění a tepelná pohoda
Vytápění není levná záležitost, proto každý přemýšlí, jak při něm ušetřit. Samozřejmostí je vhodné zateplení budovy a vyregulování otopné soustavy.
Správný výběr topného zdroje a uvědomělého uživatelského chování je dobrý způsob, jak snížit částky za vytápění a přitom nemuset omezovat svoji tepelnou pohodu.

Je vhodné dodržovat některá doporučení:

teplota vzduchu
v rozmezí 18,5 až 21,5 °C (v koupelně i 24 °C)
relativní vlhkost
vzduchu v rozmezí 40-65 %
• proudění vzduchu do 0,15 až 0,2 m/s

Druh místnosti - vnitřní teplota

Obývací místnost - 20 °C
Kuchyně - 20 °C
Koupelny - 24 °C
WC - 20 °C
Vytápěné vedlejší místnosti - 15 °C
Vytápěná schodiště - 10 °C


Kolik spotřebujeme na vytápění, závisí nejen na rozdílu mezi vnitřní a vnější teplotou, ale také na době, po kterou topné období trvá, přičemž průměrná délka topného období je v České republice 242 dní.





07.10.2015 - Projekt a cenová nabídka
Umístění strojovny, vzduchotechniky nebo řešení elektrických rozvodů - jaké náklady jsou s tím spojené? To Vám orientačně sdělí zástupce odborné firmy, ovšem reálné vyčíslení nákladů je možné až po zpracování projektu. Kvalitní projekt je základem k dosažení úspor a bezproblémové funkci topení. Vyberte si projektanta, který Vám všechno vysvětlí, posoudí jaký zdroj je pro Váš dům vhodný a jak jej napojit na stávající rozvody. Velmi výhodné je, když realizační firma projekt zároveň zhotoví a převezme záruky za celkové řešení – lépe se pak řeší případné reklamační vady. Odborná firma ale stěží převezme záruku za pochybný projekt… Bez projektu je srovnání nabídek k realizaci velmi problematické a někdy zcela nemožné. Požadujte předběžné sdělení nákladů.
Dávejte ovšem pozor při posuzování nabídek – v těch nejlevnějších často chybí podstatné prvky
, nebo jsou použité nekvalitní postupy či materiály. Preferujte dodavatele, který Vás dopředu upozorní na potenciální rizika a nabídne Vám komplexní řešení. Takové je totiž na konec to opravdu nejlevnější.
Pozor i na pracovní postupy
– například neodborná firma Vám klidně namontuje kotelnu i bez svářeče. Kotelna sice bude fungovat, ale pak bude většina spojů na závit, a to přináší kratší životnost, netěsnosti, vyšší hydraulický odpor, zanášení nečistotami, rychlejší degradaci materiálů.
Jistě jste si již někde vyzkoušeli, že nejlevnější řešení může být v celkovém výsledku drahé a nehospodárné.





23.09.2015 - Zahájení otopné sezóny
S ohledem na pokles průměrných denních venkovních teplot byla v Praze zahájena dne 8. 9. 2015 otopná sezóna.

Společnost Pražská teplárenská 14.9.2015 vzhledem k vývoji vnějších teplot omezila dodávku tepla a nadále bude reagovat na vývoj počasí.

Na začátku otopné sezóny doporučujeme:

dokončit veškeré činnosti na vnitřních rozvodech otopné soustavy
prověřit, zda jsou otevřeny všechny stoupačky
otevřít všechny termoregulační hlavice na jednotlivých radiátorech (z důvodů ověření jejich funkčnosti a umožnění odvzdušnění soustavy)
provést kontrolu regulačních armatur rozvodů tepla (z důvodů možného neoprávněného zásahu)
provést kontrolu těsnosti soustavy a odvzdušnit radiátory v nejvyšších patrech budov
_______________________________________________________

Vyhláška č. 194/2007 Sb.§2, odst. 1:
Otopné období - od 1. září do 31. května následujícího roku. V tomto období se dodávka tepelné energie zahájí, když průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě poklesne pod +13°C ve dvou po sobě následujících dnech a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13°C pro následující den.







04.08.2015 - Významní muži kolem elektřiny
Elektřina patří mezi mladší obory fyziky - její rozvoj nastal až po objevu prvního použitelného zdroje stálého elektrického proudu - Voltova článku . - v roce 1800.

Ale již během krátké doby v první polovině 19. století byla prozkoumána většina elektrických vlastností látek, byly objeveny zákony platící v el. obvodech a nalezena souvislost elektřiny s magnetismem. Nejvýznamnějšímiobjeviteli byli Alessandro Volta, André-Marie Ampère, Georg Simon Ohm, Hans Christian Oersted, Michael Faraday
. Roku 1865 James Clerk Maxwell čtyřmi rovnicemi (a třemi materiálovými) vyjádřil vše podstatné z dosavadních objevů (Dynamická teorie elektromagnetického pole) a zároveň jako důsledek svých rovnic předpověděl další, dosud neznámé elektromagnetické jevy.

Období druhé poloviny 19. století bylo ve znamení technických aplikací elektřiny, vynálezů různých elektrických spotřebičů (generátor, oblouková lampa, žárovka, elektromotor, telefon) a jejich zavádění do výroby a domácností. K slavným fyzikům a vynálezcům té doby patří Heinrich Hertz, William Thomson (lord Kelvin), Thomas Alva Edison, Werner von Siemens, Nikola Tesla, Alexander Graham Bell
a z Čechů František Křižík.

Třetí období bylo odstartováno objevem elektronu v roce 1897 J. J. Thomsonem
. To vyvrátilo dosavadní představy o elektrickém fluidu uvnitř látek a umožnilo spolehlivě vysvětlit podstatu většiny elektrických jevů. Max Planck a Albert Einstein položili základy k vysvětlení kvantových vlastností elektromagnetického záření.

Dalšími kroky vpřed byly Lorentzovy
teoretické poznatky o elektromagnetickém poli a éteru, které správně interpretovala Einsteinova speciální teorie relativity a přirozeně tak vysvětlila magnetismus jako relativistický efekt mající původ v elektrickém působení, a objevy dalších subatomárních částic - protonu v roce 1911 a neutronu v roce 1932. Maxwellova teorie však selhávala při snaze vybudovat konzistentní teorii nabitých elementárních částic, což se podařilo až kvantové elektrodynamice. V elektrotechnice se novou součástkou stala vakuová elektronka, umožňující vysílání a příjem rozhlasu. Po celou první polovinu 20. století bylo charakteristické masové rozšiřování elektřiny (elektrifikace obcí, stavba elektráren).

V druhé polovině 20. století se nejdůležitějším objevem stal tranzistorový jev v roce 1947, který uskutečnili John Bardeen
, William Brattain a William Shockley. Po zvládnutí technologie výroby příměsových polovodičů se tranzistor stal základem elektronických obvodů používaných prakticky ve všech běžných elektronických přístrojích (dnešní procesory či mikroprocesory obsahují milióny až miliardy mikroskopických tranzistorů a tvoří základ pro počítač, mobilní telefon a mnohá další elektronická zařízení). Velký význam mělo rovněž umožnění přenosu obrazu na dálku pomocí televize, nejprve černobílé, poté barevné.
Velký praktický dopad přineslo i používání optických vláken, CCD obvodů a dalších součástí moderní elektroniky.

V současné době je elektřina běžnou a neodmyslitelnou součástí života lidí v podobě nejrůznějších domácích spotřebičů, výrobních prostředků a prostředků komunikační a zábavní techniky.





29.06.2015 - Přejeme Vám zasloužený letní odpočinek
Vybrané střípky z Murphyho zákonů

Každý drát ustřižený na potřebnou délku je příliš krátký.
Když vše ostatní selže, přečtěte si návod.
I když nikdy nevíte, kdo má pravdu, vždycky aspoň víte, kdo za věc zodpovídá.
Zálohování je operace, kterou nikdy nestihnete včas.
Průvodce moderní vědou:
Je-li to zelené nebo se to hýbe, patří to do biologie. Smrdí-li to, patří to do chemie. Nefunguje-li to, patří to do fyziky.
Osbornův zákon: Proměnné hodnoty se nemění, stálé veličiny jsou ale velmi proměnlivé.
Ruckertův zákon: Nic není tak malé, abychom toho nemohli mít až nad hlavu.
Herblockův zákon: Když je něco dobré, přestanou to dělat.






08.06.2015 - Ukončení topné sezóny 2014-2015
V souladu s vyhláškou MPO č.194/2007 Sb., §2, odst 1., k 31.5.2015 ukončily teplárenské společností letošní topnou sezónu.






02.06.2015 - Není ten správný čas na rekonstrukci elektrických rozvodů?
Máte-li ve svém domě nebo bytě staré elektrické rozvody, téměř jistě nebudou vyhovovat ani současnou kapacitou, ani platným předpisům.
Staré elektrické instalace byly navrhovány a ukládány podle tehdy platných norem a s ohledem na - dnes již výrazně zastaralou - vybavenost bytů elektrickými spotřebiči.

Jaké parametry jednotlivých částí starých elektrických instalací by vás měly zajímat?

1
- způsob ukládání vodičů – např. instalace v trubkách
2
– materiál (hliník, měď) a průřez el. vedení, rozměry el. krabic pro domovní zásuvky a spínače
3
– je použit systém vnitřních rozvodů TN-C tzv. ochrana nulováním - tedy není použit samostatný ochranný vodič nebo TN-S tzn. třívodičový nebo pětivodičový rozvod se samostatným ochranným vodičem.
4
– typy jističů a jaké ostatní přístroje jsou v rozvodnicích a rozváděčích
5
- kde je umístění elektroměrů, hlavní domovní skříně, domovní a bytové rozvodnice
6
– v jakých stavebních materiálech budou el. rozvody rekonstruovány

Je nutné si nechat poradit odborníkem, který navrhne vhodné řešení, aby vyhovovalo současným bezpečnostním a kapacitním podmínkám.
Obecně lze předpokládat, že nepoužitelnými budou veškeré hliníkové vodiče. Je to především z důvodu nutnosti
pravidelného dotahování svorek. Z těchto důvodů je nutné nahradit instalace s hliníkovými vodiči vodiči měděnými.
Nepoužitelnými budou také měděné vodiče o průřezech menších než 1,5 mm2 a s PVC izolací či bavlněným opředením.
Staré instalace se stávají nebezpečnými z hlediska možného vzniku náhodného kontaktu člověka či zvířete s jakoukoli vodivou, dotyku přístupnou částí a následné možnosti úrazu elektrickým proudem nebo vzniku požáru. Toto riziko se zvyšuje s neustálým používáním a se přetěžováním starých, nedostatečně dimenzovaných instalací.
Dalším zjištěním kontroly bude zajisté i zcela nevyhovující vybavenost světelnými i zásuvkovými vývody v celém bytě - především v kuchyni a koupelně. A to ČSN 33 2130 je v předpisových požadavcích na vybavenost skromná oproti obvyklým evropským standardům, které požadují téměř dvojnásobné počty zásuvkových vývodů ve srovnání s ČSN.







27.05.2015 - Odstávky dodávky teplé vody
Spolehlivé dodávky tepla a minimalizace poruch v průběhu zimních měsíců vyžadují, aby byla na tepelných zařízeních provedena potřebná údržba, opravy a revize, neboť tato zařízení potřebují pravidelné kontroly a přípravu na nadcházející sezónu.
Bez odstávky se systém centrálního zásobování teplem neobejde. Technologie je, s výjimkou letní odstávky, v provozu nepřetržitě 365 dní v roce po 24 hodin denně, a přestože je sledována a prochází údržbou v průběhu celého roku, odstávka je pro revize a opravy, zvláště horkovodních částí, nezbytná, proto většina českých tepláren v průběhu června až srpna omezí na nezbytně dlouhou dobu teplou vodu.
Termín odstávky by se měli majitelé domů dozvědět minimálně se 14denním předstihem.






20.05.2015 - Podrobnosti k zásadním změnám zákona o hospodaření energií 406/2000 Sb. od 1. 7. 2015

Novela zákona o hospodaření energií 406/2000 Sb. vstoupí v platnost dne 1. 7. 2015.

Dne 10. 4. 2015 byly projednávány v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR novela zákona o hospodaření energie a novela zákona o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů -
tzv. „energetický zákon“
.
Cílem této novely je částečná implementace směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti a dodatečná implementace již transponované směrnice 2010/31/EU o energetické náročnosti budov a směrnice 2006/32/ES o energetické účinnosti u konečného uživatele a o energetických službách.

Podrobnosti k zásadním změnám dle paragrafů


§ 3 Státní energetická koncepce (SEK)

Nově je přijímána na 25 let. Jedná se o dokument, který je závazný pro výkon státní správy v oblasti nakládání s energií. Schvaluje ho vláda a předkládá SEK pro informaci PS a Senátu. Vyhodnocuje se jednou za 5 let, o vyhodnocení je informována vláda.
Podklady pro zpracování požaduje ministerstvo od vlastníků energ. zařízení, držitelů licence v energ. odvětvích.

§ 4 Územní energetická koncepce (ÚEK)

Nově je zpracovávána na 25 let. Tato povinnost se bude nyní týkat pouze krajů. Zpráva o uplatňování ÚEK je předkládána ministerstvu jednou za 5 let. Podklady pro zpracování požaduje ministerstvo od ústředních orgánů státní správy, vlastníků energ. zařízení, držitelů licence v energ. odvětvích

§ 6a Kontrola kotlů a klimatizací

SEI bude nově kontrolovat kvalitu zpracovávaných zpráv o kontrolách – alespoň 1/20 zpráv vydaných v předchozím roce.

§ 7 Snižování energetické náročnosti budov

Plnění požadavků na energ. náročnost budovy se nově prokazují i u žádosti o změnu stavby před jejím dokončením (nově „Průkaz"). Plnění požadavků na energ. náročnost budovy se nově dokládá přímo průkazem. K průkazu není vyžadováno závazné stanovisko SEI. Upřesnila se výjimka z plnění požadavků na energ. náročnost pro stavby k rodinné rekreaci (tzn. upřesnění, co je stavba pro rodinnou rekreaci (stavba užívána jen část roku a méně jak 1/4 celoroční spotřeby energie). Dále se zavedly nové výjimky z povinnosti plnit požadavky na energ. náročnost budovy pro vyjmenované budovy.
Došlo k upřesnění odstavců týkajících se přístrojů registrujících a regulujících dodávku tepelné energie. Povinnost instalace přístrojů regulujících a registrujících dodávky tepelné energie pro vytápění a společnou přípravu teplé vody byla zachována.

§ 7a Průkaz energetické náročnosti

Došlo ke zrušení povinnosti § 7a odst. 1 písm. c) zákona zpracovat průkaz pro administrativní budovy a bytové domy (povinnost stanovena na základě velikosti energeticky vztažné plochy) a zavedením nových výjimek z povinnosti zpracovat průkaz (povinnost odebrána kulturním památkám a objektům v památkových rezervacích). Další rozvolnění nastává v případech prodeje a pronájmu u budov, u kterých nebyla po 1. lednu 1947 provedena větší změna dokončené budovy na základě písemné dohody obou stran.

Nově je dána povinnost zprostředkovateli (realitní kanceláři) při prodeji nebo pronájmu uveřejnit klasifikační třídu ukazatele energetické náročnosti, pokud PENB neobdrží, pak uvede třídu G.
Platnost průkazu je omezena nejen 10 lety a provedením větší změny dokončené budovy, ale nově i provedením změny způsobu vytápění, chlazení nebo přípravy teplé vody v této budově.
I tady by SEI měla zvýšit počty kontrol kvality zpracovávaných průkazů. (min. 1/20 zpráv vydaných v předchozím roce).

§ 9 Energetický audit

Velkým podnikům (podniky, které nejsou malými a středními. MSP, které zaměstnávají méně než 250 osob a jejichž roční obrat je menší než 50 mil. EUR a/nebo jejich celková roční rozvaha je menší než 43 mil. EUR) nastává nově opakovaná povinnost zpracovávat každé 4 roky energetický audit. Výjimky pro velké podniky, které mají zavedený:
Systém hospodaření energií (ČSN 50001)
Systém environmentálního řízení (ČSN 140001), který zahrnuje energetický audit.

§ 9a Energetický posudek

Dochází ke zrušení tvou typů energetických posudků a zároveň jsou stanoveny nové druhy posudku (náhrada dvou současných) provádějící tzv. analýzu přínosů a nákladů při:
Výstavbě nové elektrárny či rekonstrukci stávající (tepelný příkon nad 20 MW) posoudit vysokoúčinný KVET .
Výstavbě průmyslového zařízení či rekonstrukci stávajícího (tepelný příkon nad 20 MW) pro využití odpadního tepla
Výstavbě nové SZT či rekonstrukci stávající (tepelný příkon nad 20 MW) pro využití odběru odpadního tepla z průmyslových provozů.
Tyto nové druhy posudků jsou součástí vydání územního rozhodnutí nebo stavebního povolení, pokud již nemá autorizaci podle EZ.
O zpracování energetického posudku pro čerpání veřejné podpory nově rozhoduje poskytovatele podpory.

§ 9b Hospodárné užití energie ústředními institucemi (nový §)

U nadlimitních veřejných zakázek ústředních institucí na dodávky nebo služby má zadavatel povinnost stanovit zvláštních technické podmínky pro nákup určených výrobků spojených se spotřebou energie, vybraných kancelářských přístrojů, vybraných pneumatik, vybraných budov a pro nájem budov, v případě, že zvláštní technické podmínky budou nákladově efektivní.
Dále je zaveden systém monitoringu spotřeby energie pro ústřední instituce včetně výjimek z plnění povinnosti předávat údaje do tohoto systému.

§ 10d – Osoba oprávněná provádět instalaci vybraných zařízení OZE

Nově je osobou oprávněnou instalací rovněž právnická osoba.
Rozdělení požadavků:
FO a PO vlastnící stanovené živnostenské oprávnění = osoba oprávněná
Osoba oprávněná zajistí, aby samotnou instalaci zařízení provedla FO vlastnící osvědčení o získání profesní kvalifikace.

§ 10e – Smlouva o energetických službách (nový §)

Jedná se o výčet náležitostí smlouvy. (smlouva přesně specifikuje úspory nákladů nebo úspory energie, které musí být dosaženo, v případě, že poskytovatel energ. služby zaručené hodnoty nedosáhne, uhradí její dosažení na vlastní náklady).

§ 10f – Seznam poskytovatelů energ. služeb (nový §)

Jedná se o evidence poskytovatelů, kterou zveřejňuje MPO na svých internetových stránkách. Zveřejňované údaje jsou zde specifikovány jak pro PO a tak pro FO. Poskytovatel je povinen oznámit změny v evidovaných údajích.







20.04.2015 - Nová zelená úsporám v roce 2015
V letošním roce bude rozděleno 1,1 mld. korun, z toho 600 milionů na rodinné domy a 500 milionů na bytové domy v Praze.

Nově je možné získat příspěvek na menší energetické úpravy, tzv. dílčí opatření s podmínkou snížení tepelné potřeby (energie) o min. 20% (např. okna + dveře + dílčí zateplení).
Nově je možné požádat o dotaci i na výměnu elektrického topení za tepelné čerpadlo.
Nově je možnost realizovat úsporná opatření i v rodinných domech nad 350 m2.
Nadále bude jednoduchá administrativa programu – méně dokladů, méně ověřených kopií, méně papírování.
Rychlejší administrace – 3 týdny na schválení žádosti, 3 týdny na kontrolu dokumentace a výpočet výše dotace, 3 týdny na vyplacení dotace.
Nově není třeba použít předepsané seznamy výrobků a firem, ale je potřeba dodržet požadavky na technické parametry.
Výše dotace u rodinných domů až 50%, u bytových domů až 20% z výdajů, tzn. až stovky tisíc korun u RD a až milionové částky u BD, max. výše podpory u RD 5 mil. Kč, u BD 10 mil. Kč.
Realizace podporovaných opatření v RD v Moravskoslezském a Ústeckém kraji je zvýhodněna navýšením dotačních částek o 10%
Žádosti budou moci žadatelé podávat elektronicky od 15. 5. do 31. 10.2015.
_________________________________________________

Zdroj:www.novazelenausporam.cz






03.04.2015
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Přejeme návštěvníkům našich stránek příjemné velikonoční svátky
.
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo







30.03.2015 - Ohlédnutí za veletrhem Amper 2015
Ve dnech 24. – 27. 3. 2015 se na brněnském výstavišti uskutečnil již 23. ročník mezinárodního veletrhu elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení Amper 2015.

AMPER
je největším veletrhem elektrotechniky v ČR i na Slovensku.
V současnosti se představilo 600 nových i tradičních vystavovatelů z 22 zemí. Veletrh navštívilo 44 500 návštěvníků z řad odborné i laické veřejnosti.






24.02.2015 - Byt či dům na dálkové ovládání

Zájem o dálková ovládání v tuzemsku
vzrůstá přibližně o 10 %. Zájem je viditelný jak v průmyslu, stavebních strojích, tak v domácnostech. Rádi s zákazníci zvyknou na kontrolu různých zařízení na dálku, kdy dálkovým ovládáním měří např. různá osvětlení, naprogramované světelné scény, ale i spotřebu vody. Důvodem zvyšující se obliby dálkových ovládání je  nejen komfort, ale i vyšší bezpečnost.

Mezi nejpoužívanější vybavení na dálkové ovládání v domácnosti patří
spotřební elektronika. Bezdrátovou technologii čím dál tím více se v domácnosti využívá také pro regulaci osvětlení, topení a při ovládání garážových vrat, rolet a žaluzií.
K ovládání techniky v celém bytě či domě stačí pouze stisk tlačítka nebo pootočení ovládacím kolečkem.






05.02.2015 - El. instalace v panelovém jádru
Jádra v panelových domech v současné době jedním z nejnebezpečnějších prvků v celém domě.
Stěna jádra je vyrobena z materiálů, které jsou hořlavé, a uvnitř se nachází potenciální nebezpečí v podobě hliníkových elektrických rozvodů. Elektrický proud, který tímto starým hliníkovým vodičem prochází, umakartovou stěnu zahřívá. Pokud byl zvolen vodič, který je dimenzovaný na proud 3A a budeme jej zatěžovat proudy výrazně většími (větší počet spotřebičů), bude se výrazně více zahřívat a v kritickém případě může dosáhnout zápalné hodnoty umakartového jádra. Nejen proto je vhodné pomýšlet na rekonstrukci..
____________________________________________________________________________

Průměr vodiče je nutné navrhnou v návaznosti na předpokládanou velikost připojovaných spotřebičů. Stávající vybavenost kuchyně a koupelny z pohledu elektrických spotřebičů mnohonásobně převyšuje dobu původní výstavby panelového domu.
Vždy je nutné zpočátku posoudit technický stav celého domu. Následně volíme materiál, který pro rekonstrukci použijeme. Je nutné akceptovat statiku konstrukce budovy. Tyto aktivity je nutné ohlásit SVJ nebo BD.
Vždy je třeba udělat projekt! Promyslete si, kolik spotřebičů budete používat a úměrně tomu nechte navrhnout umístění a počet zásuvek s příp. rezervou.
V kuchyni
doporučujeme jednu zásuvku pro el. vařič, kterou nechte vyvést na samostatný jistič. U kuchyňské desky je vhodné mít minimálně dvě dvojité zásuvky, kdy každá je umístěna na jednom konci pracovní desky. Nezapomeňte na vypínače osvětlení desky, které je umístěno na dolní straně horních skříněk.
Koupelna
je prostor se zvýšenou vlhkostí, a tak je bezpečnost na místě. V koupelně je dobré umístění zásuvky poblíž umyvadla. I tuto je vhodné vyvést na samostatný jistič. Zásuvka pro pračku má mít také vlastní jistič.
Na závěr prací je nutné nechat udělat revizi el. zařízení, které osvědčí bezpečnost elektroinstalace.






23.01.2015 - Osvětlení ve společných prostorách a chodbách budov
Zájmem každého vlastníka nemovitosti, aby provozní náklady domu byly co nejnižší. Jedním ze způsobů, jak podstatně snížit náklady a kde se vložená investice jistě brzy vrátí, je úprava elektroinstalace – osvětlení společných prostor.

Je zbytečné, aby při stisku jednoho spínače se naráz rozsvítil celý – často mnohopatrový či rozlehlý - dům a zbytečně se všude svítilo. Většinou stačí rozsvícení světel pouze např. u vchodu, ve vstupní hale, jednom patře nebo jen v jedné části sklepů či jedné sekci společného garážového stání.

Řešením je montáž prvků omezující dobu, nebo oblast osvětlovaných prostor
– pohybová čidla, časové spínače, schodišťové automaty, soumrakové spínače apod.
V případě pohybových čidel ovládajících zářivková svítidla, je vhodné při pohybu osob doplnit obvod přístroji zamezujícími neustálé zhasínání po vypršení doby sepnutí. Šetří se tím životnost jednotlivých součástí zářivek (startéry, tlumivky..).






05.01.2015 - Povinnost instalace měřičů tepla dle zákona 318/2012 Sb.

Zákon 318/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů stanovuje povinnost podle §7, odst.(4)a) stavebníkům, vlastníkům a společenství vlastníků instalovat nejpozději do konce roku 2014 přístroje regulující a registrujících dodávku tepelné energie konečným uživatelům.
Tyto přístroje mají sloužit k rozúčtování nákladů na vytápění.

Instalované přístroje se stávají součástí vybavení bytu. U bytových družstev a společenství vlastníků jednotek (BD a SVJ) bývá tato instalace většinou hrazena z fondu oprav.

Prováděcí předpis k tomuto zákonu stanovuje, že instalace těchto přístrojů (nazývané také indikátory spotřeby tepla, indikátory vytápění, měřiče spotřeby tepla, rozdělovače topných nákladů, poměrové měřiče apod.) se nevztahuje na případy, kdy se neprovádí rozúčtování nákladů na tepelnou energii, tj. nevztahuje se na rodinné domy a objekty pro rodinnou rekreaci.

Na BD a SVJ se k tomuto vztahuje zákon č. 67/2013 Sb. (§ 6), který umožňuje náklady na dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody rozúčtovat na základě ujednání poskytovatele služeb se všemi nájemci/vlastníky jednotek domu – tj. tj. mají povinnost vybavit otopná tělesa přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie, ale mohou se dohodnout na způsobu rozúčtování nákladů jakýmkoliv jiným způsobem.

Tyto zákonem dané tzv. měřiče ve skutečnosti nejsou přímé měřiče spotřeby (uvedený přístroj není měřičem, který by udával přímou spotřebu tepla bytu v GJ popř. v kWh), ale je vlastně indikátorem, který registruje počet dílků, který je závislý na teplotě povrchu otopného tělesa a na době trvání této teploty. Podle počtu díků ze všech otopných těles je pak na jednotlivé byty rozúčtován náklad vynaložený na vytápění domu.



Kontakt :
Štěpařska 892/13, Praha 5
tel. +420 251 811 469
info@wind-mar.cz
Návrat na obsah