Title
Přejít na obsah

16.12.2013 -
((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Přejeme Vám, našim zákazníkům a návštěvníkům našich stránek, radostné a pohodové vánoční svátky a do nastávajícího roku pevné zdraví a pracovní úspěchy.

((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((



12.12.2013 -
... připravujeme pro vás novou tvář našich webových stránek ... již brzy!



27.11.2013 - FOR AUTOMATION, FOR ELEKTRON, FOR ENERGO 2013

2. mezinárodní veletrh automatizační, regulační a měřicí techniky FOR AUTOMATION , který souběžně probíhal s
3. mezinárodním veletrhem elektrotechniky, elektroniky a energetiky FOR ELECTRON a 2.mezinárodním veletrhem výroby a rozvodu elektrické energie FOR ENERGO, se konal 19.-21. 11. 2013 v PVA Expo Praha Letňany
.

Hlavním cílem veletrhu je představit novinky a trendy z oblasti automatizační, regulační a měřicí techniky, elektrotechniky, elektroniky, energetiky.

FOR AUTOMATION byl zaměřen na téma: Automatizační, regulační a měřicí techniky

- Provozní sběrnice a komunikační systémy
- Řídící technika, technika pro manipulaci s materiálem a polotovary
- Řízení technologických procesů
- Automatizace technických zařízení budov
- Automatizace v dopravě
- Laboratorní měřící technika a přístroje
- Měřící technika




12.11. 2013 - Osvětlení veřejných prostor
Osvětlení zajišťuje základní funkce pro provoz budov a ovlivňuje kvalitu i bezpečnost práce. I zde je možné dosáhnout poměrně značných úspor při relativně nízkých investičních nákladech a zajištění potřebného světelného komfortu.

Administrativní budovy
Při návrhu osvětlovací soustavy musí být zohledněna velikost kanceláře, počet a umístění oken a to, jaké pracovní činnosti jsou v kanceláři vykonávány.
Umělé osvětlení má být navrženo tak, aby nedocházelo ke stínění, oslnění ani k nerovnoměrnostem osvětlení.
V administrativních prostorách většího rozsahu (openspace) je nutné použít nouzového osvětlení pro případ výpadku elektrické energie.
Požadavky na nouzové osvětlení definuje norma ČSN EN 1838.

Školy
Osvětlení ve školních prostorech se téměř neliší od osvětlování kanceláří. Jediným specifikem ve školských zařízeních je osvětlení učeben, laboratoří a osvětlování tabulí.
Umělé osvětlení škol je definováno normou ČSN EN 12464-1 Světlo a osvětlení - Osvětlení pracovních prostoru.

---------------------------------------------------------------------------------
Osvětlovací soustavy
Svítidla musí umožnit realizaci osvětlovacích soustav, které budou splňovat náročné podmínky pro vidění. Navíc musí být bezpečná a odolná, musí být nenáročná na údržbu a energeticky úsporná. Kromě toho vzhled svítidla je stejně důležitý jako jeho technické vlastnosti.






15.10.2013 - Ceny silové elektřiny klesají
Ceny elektřiny na trhu dlouhodobě klesají, a tak pro rok 2014 můžeme předpokládat citelný pokles u všech dodavatelů elektřiny.
Pro změnu dodavatele není v tuto chvíli příznivá doba, jelikož až v závěru roku zveřejní dodavatelé nabídky cen elektrické energie .
Pražská energetika, a.s. reaguje na vývoj cen na energetickém trhu a výhodu nižších cen promítne do cen pro rok 2014 - nejméně ve výši 9 % z ceny za silovou elektřinu včetně měsíčního platu za odběrné místo.

upraveno 22.10.2013
PRE a.s. snižuje ceny silové elektřiny již od 1.12.2013, a to v průměru kolem 14,4 % za kWh.

______________________________________________________________________________________________    
Zdroj: Pražská energetika, a.s.






01.10.2013 - Revize elektro
Závada na elektroinstalaci bývá častou příčinou vzniku požárů, proto je provozovatel povinen zajistit pravidelné revizní prohlídky.

Typy revizí:
výchozí revize
- každá nová el. instalace musí být před uvedením do provozu odborně prověřena
pravidelné revize
- všechny budovy sloužící k administrativním, provozním, výrobním, skladovým účelům a budovy sloužící ke shromažďování osob musí být pravidelně odborně prověřovány pravidelnou revizí
mimořádné revize
- pokud je provedena úprava stávající elektroinstalace, nebo pokud je vyměněna stará část elektroinstalace za novou, pokud se změní majitel nebo nájemce elektrického zařízení - instalace
______________________________________________________________________________________________   

Revize je soubor úkonů, jejímž výsledkem je revizní zpráva. Ta dává provozovateli obrázek o stavu elektrického zařízení a jasně uvádí zjištěné závady a doporučení pro minimalizaci a předcházení rizik.

Hlavním důvodem provádění revizí je ujištění provozovatelů i uživatelů objektů, že instalace, zařízení či spotřebič jsou pro užívání bezpečné.
Posouzení výchozího stavu elektroinstalací, hromosvodů, elektrospotřebičů, ručního elektrického nářadí, rozváděčů a strojů revizním technikem je uzákoněno zákonnými předpisy – např. Zákoníkem práce (zákon č. 174/68 Sb., č. 488/2000 Sb.)
Pravidelné revize elektro mají své zákonné ustanovení – bez nich pozbývá po vypršení výchozí revize její platnost.
Neprovádění revizí je porušením zákona ze strany organizace provozující zařízení či instalaci a je citelně postihováno inspektoráty bezpečnosti práce při kontrolách či vyšetřování pracovních úrazů a majetkových škod.
Neexistence protokolu elektro revize je téměř vždy pokládáno za důkaz, že viníkem úrazu elektrickým proudem je provozovatel objektu či zařízení, na němž úraz nastal.
Pojištění provozovatele pozbývá účinnosti, nemůže-li se provozovatel prokázat platným protokolem revize zařízení.




30.09.2013 - FOR THERM 2013

4. ročník veletrhu FOR THERM, který je součástí tradičního 24. ročníku mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH 2013, se konal ve dnech 17. - 21. září v PVA Expo Praha Letňany.
FOR THERM byl zaměřený na téma: Vytápění, alternativní zdroje energie a vzduchotechniky.
Veletrhu FOR ARCH, navzdory ekonomické krizi, se zúčastnilo 809 vystavovatelů a expozice shlédlo více než 71 tisíc návštěvníků.

FOR THERM potvrdil, že je prestižní akcí zaměřenou na vytápění, vzduchotechniku, komínové systémy,
regulační techniku a alternativní zdroje energie.






17.09.2013 - Začátek topné sezóny 2013-2014

Pražská teplárenská zahájí vytápění v pondělí, 16. září
Zahájení vytápění se řídí vyhláškou 194/2007, kde je uvedeno, že dodávka tepelné energie bude zahájena, pokud průměrná denní teplota poklesne pod +13°C, a to ve dvou po sobě následujících dnech a zároveň pokud nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13°C pro následující den.


Zdroj: Pražská teplárenská, a.s.





08.08.2013 - Lhůty pravidelných prohlídek nízkotlakých kotelen

Nízkotlaké kotelny jsou dle vyhlášky č. 91/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů kotelny se jmenovitým tepelným výkonem alespoň jednoho kotle 50 kW a větším a kotelny se součtem jmenovitých tepelných výkonů kotlů větším než 100 kW.

Provozovatel musí zajistit odborné prohlídky kotelen:
před uvedením kotelen do provozu

po generální opravě a rekonstrukci kotlů
při změně druhu paliva
vždy po jednom roce provozu kotelen
u sezónního provozu před zahájením každé sezóny

Prohlídky může provádět pouze osoba, která ovládá předpisy pro provoz, obsluhu a údržbu kotelního zařízení a kotelny a předpisy související. O výsledku prohlídek vyhotoví zápis.

Při prohlídkách se zjišťuje zejména stav kotelny, vnější a vnitřní stav kotlů,
stav regulačních prvků, zabezpečovacího zařízení, hořáků, čerpadel, nádrží, kouřových kanálů a komínů




31.07.2013 - Požadavky na hodnocení energetické náročnosti budov

Od 1. 1. 2013 je účinná změna zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií.
Zákon stanovuje některá opatření pro zvyšování hospodárnosti užití energie a povinnosti fyzických a právnických osob při nakládání s energií, pravidla pro tvorbu Státní energetické koncepce, Územní energetické koncepce a Státního programu na podporu úspor energie a požadavky na ekodesign výrobků spojených se spotřebou energie, požadavky na uvádění spotřeby energie a jiných hlavních zdrojů na energetických štítcích výrobků spojených se spotřebou energie.

Vyhláška č. 78/2013 Sb. je prováděcí vyhláškou k §7 a §7a zákona 406/200 Sb., ve znění pozdějších předpisů, jejíž účinnost nabývá 1.dubnem 2013.
Vyhláška č. 78/2013 Sb. stanovuje:
Nákladově optimální úroveň požadavků na energetickou náročnost budovy pro nové budovy, větší změny dokončených budov, jiné než větší změny dokončených budov a pro budovy s téměř nulovou spotřebou energie
Metodu výpočtu energetické náročnosti budovy
Vzor posouzení technické, ekonomické a ekologické proveditelnosti alternativních systémů dodávek energie
Vzor stanovení doporučených opatření pro snížení energetické náročnosti budovy
Vzor a obsah průkazu a způsob jeho zpracování
Umístění průkazu v budově

Hodnocení energetické náročnosti závisí na splnění některých ukazatelů energetické náročnosti. Podle (Vyhláška č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov, (účinná k 1. 4. 2013) jsou ukazatele energetické náročnosti budovy:

Celková primární energie za rok
Neobnovitelná primární energie za rok
Celková dodaná energie za rok
Dílčí dodané energie pro technické systémy vytápění, chlazení, větrání, úpravu vlhkosti vzduchu, přípravu teplé vody a osvětlení za rok
Součinitele prostupu tepla jednotlivých konstrukcí na systémové hranici
Průměrný součinitel prostupu tepla Nová vyhláška o energetické náročnosti budov řeší problematiku hodnocení energetické náročnosti budov metodou referenční budovy. Oproti stávajícímu způsobu hodnocení energetické náročnosti budov jednou hodnotou, kterou byla dodaná   energie, se zavádí sedm kritérií zohledňující kvalitu obálky budovy, účinnost technických systémů, dodanou energii a primární energii v členění na obnovitelnou a neobnovitelnou.
Účinnost technických systémů
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nová vyhláška o energetické náročnosti budov řeší problematiku hodnocení energetické náročnosti budov metodou referenční budovy. Oproti stávajícímu způsobu hodnocení energetické náročnosti budov jednou hodnotou, kterou byla dodaná energie, se zavádí sedm kritérií zohledňující kvalitu obálky budovy, účinnost technických systémů, dodanou energii a primární energii v členění na obnovitelnou a neobnovitelnou.





1. 07. 2013
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Přejeme Vám - našim zákazníkům, spolupracovníkům a návštěvníkům našich stránek příjemné letní dovolenkové období.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

- Kolik programátorů je potřeba k výměně žárovky? Žádný. To je problém hardwaru.
- Kolik lékařů je potřeba k výměně žárovky? Jeden, ale žárovka musí nejprve čekat tři hodiny v čekárně.
- Kolik statečných mužů je potřeba k výměně žárovky? Žádný. statečný muž se nebojí tmy.
- Kolik spisovatelů je potřeba k výměně žárovky? Dva. Jeden ji skoro celou zašroubuje a druhý tomu dá na konci překvapivý obrat.
- Kolik pesimistů je potřeba k výměně žárovky? Žádný. Proč se namáhat? Stejně zase znova praskne.





21.06.2013 - Přepěťová ochrana
Letní počasí je plné bouřek a ty doprovázejí blesky. Tyto silné el. výboje v atmosféře mohou být příčinou vzniku požárů, a proto musíme svá obydlí před bouřkami zabezpečit. Na ochranu před bouřkou je stále nejlepší kontrolovaný a funkční
hromosvod. Ten nás ale nechrání proti jiným druhům rizik, které se pojí s bouřkami.

Blesk může uhodit i do blízkého el. vedení a atmosférická elektřina se může dostat do našeho objektu i prostřednictvím el. vedení a může nám poškodit elektrospotřebiče. Ty může ochránit tzv.
přepěťová ochrana.

Přepěťová ochrana
chrání elektrospotřebiče, nás i samotný objekt proti výkyvům napětí v el. síti, které může být snadno způsobeno právě úderem blesku, protože to je pulzní jev a přepěťový impulz se může prostřednictvím el. vedení dostat do našeho objektu a ty mohou být způsobeny nejenom úderem blesku, ale může k tomu dojít i kvůli jiným záležitostem.

V průběhu minulých let se elektroinstalace staveb dostala na vysokou technickou úroveň. Zákazníci měli zvýšené nároky, a tyto požadavky se daly s úspěchem vyřešit pomocí
sběrnicového systému, který musí být začleněn do systému ochrany, je-li požadována ochrana aktivních žil podle DIN VDE 0185. Překračuje-li vedení sběrnicového systému hranice budovy, měl by se osadit svodič bleskového proudu.

Účelem sběrnicových systémů je především komfort, bezpečnost a úspora energií. V mnoha zemích EU je počet realizovaných staveb pomocí sběrnicového systému téměř 15 %.
Sběrnicový systém představuje zásadní změnu v projektování a instalaci - od jednoduchého spínání k rozsáhlému integrovanému řešení elektrotechnických úloh pro obytné i průmyslové stavby. Tato náročnější řešení (vedení nn, dálkovým přenosem, signály IR, DSL nebo GSM) mohou být náchylná vůči rušení uvnitř a vně budovy, např. elektromagnetickému poli, které je způsobeno úderem blesku nebo přepětím. Komunikační a sběrnicové systémy je nutno začlenit do celkové koncepce ochrany před bleskem.

Postupy ochrany před bleskem:
vyvarování se velkým instalačním smyčkám, tzn. možnost oddělit vedení sítě nn a vedení sběrnicových systémů
velké vzdálenosti mezi uzemněnými částmi a konci vedení
vztažení sběrnicového systému ke stávajícímu systému ochrany před bleskem použitím svodičů bleskových proudů a svodičů přepětí
instalace pospojování proti blesku u elektroměrového rozváděče nebo v jeho blízkosti




10.06.2013 - 5. června v Praze konečně ukončena topná sezóna

S ohledem na zvýšení průměrných denních venkovních teplot přerušuje Pražská teplárenská ke dni 5. června 2013 dodávky tepla a ukončuje tak topnou sezónu.
Provozovatelé tepláren hodnotí sezonu jako průměrnou až mírně nadprůměrnou. Podle vyhlášky končí topná sezona 31. května.
**********************************************************************************************************************************
V Praze trvala topná sezóna 2012-2013 s malými přestávkami, kdy venkovní teplota vystoupila min. dva dny po sobě nad 13°C, od 20.9.2012 do 5.6.2013.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
doplněno 6.12.2013

Počet otopných dnů 2012-2013
Otopné období let 2012/2013 v Praze zpracované na základě pozorování stanice Praha-Karlov bylo s 234 dny vytápění delší, a s průměrnou teplotou 5,0 °C mírně teplejší než dlouhodobý průměr.
Základní charakteristikou potřeby tepla pro vytápění je 3266 D°(19) denostupňů, tedy potřeba tepla o málo vyšší, než dlouhodobý průměr 3224 D°(19). Za posledních deset let jde o nejvyšší počet denostupňů za otopné období a teprve o druhé období přesahující dlouhodobý průměr.

Sledované otopné období mělo menší, dosti podprůměrný počet dnů vytápění. Od začátku vytápění dne 14. září 2013 do konce vytápění dne 31. května 2013 bylo vytápění celkem sedmkrát přerušeno v průběhu otopné sezóny.
Období plného vytápění tak trvalo 234 dnů. Doba vytápění byla v otopném období 2012–2013 ve srovnání s třicetiletým normálem o devět dnů delší.

Zdroj: tzb.cz






3.05.2013 - Jaro - vhodná doba na rekonstrukci elektroinstalace
K nejčastějšímu problému starých elektroinstalací patří, vzhledem ke zvyšujícímu se užívání různých elektrospotřebičů především nedostatek zásuvek.
Zastaralé jističe i pojistky vypadávají, vedení se zahřívá - může dojít i k zahoření staré elektroinstalace (provedenou ještě s hliníkovými vodiči) nebo jen k přerušení vedení. Zásuvkové okruhy jsou většinou poddimenzované a nejsou schopny zvládnout požadovanou zátěž. Starší světelná instalace sice může být stále funkční, ale když potřebujeme vyměnit vypínač nebo svítidlo, zpravidla dojde k ulomení vodiče a rozpadu ochranné izolace.
___________________________________________________________________________________________
Nová elektroinstalace
Nová instalace by měla být navržena tak, aby v každé obytné místnosti byly dva různé okruhy jištěny (zásuvkový a světelný), které budou samostatně jištěny.
Samostatný okruh musí mít ohřev vody, topný systém, praní, mytí i vaření. Při rekonstrukci by se nemělo zapomínat na prvky ochran, jako jsou přepěťové ochrany a proudové chrániče (chrániče musí být instalovány pro celý obytný prostor dle současných předpisů).
Nejvíce pozornosti by mělo být věnováno koupelně, která má svoje specifika a musí v ní být dodrženy bezpečnostní zóny dle ČSN 33 2000-7-71. Tyto zóny určují, jaké zařízení lze použít a kam ho vhodně umístit.
Z hlediska bezpečnosti provozu je nutné elektroinstalaci navrhnout a realizovat v třívodičové soustavě TN – S. Před uvedením do provozu musí být každé elektrické zařízení přezkoušeno revizním technikem, který vystaví revizní zprávu.





17.04.2013 - Kolik stupňů má mít teplá voda?

Zdrojem teplé užitkové vody pro odběratele je předávací stanice, kde dodavatel ohřívá studenou pitnou vodu z vodovodní sítě.
Vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu určuje pro dodavatele povinnost udržovat parametr teploty teplé vody ve stanoveném limitu.
Teplota vody na výtoku u spotřebitele musí být celoročně v rozmezí mezi 45 - 60°C, a to v době minimálně od 6.00 do 22.00 hodin mimo odběrní špičky.





02.04.2013 - Ohlédnutí za veletrhem Ampér 2013

Na 21. mezinárodním veletrhu elektrotechniky, elektroniky, automatizace a komunikace Ampér, který se konal v Brně 19.-22.3.2013 se prezentovalo 620 vystavovatelů s technikou z oblasti elektroinstalačního zařízení, inteligentní elektroinstalace, domovní komunikace, elektroniky a elektrotechniky. K vidění byly i novinky osvětlovací techniky - světelné zdroje, svítidla a ve velkém počtu byla zastoupena technika pro automatizaci, řízení a regulaci, programovatelné automaty, měřící a zkušební techniky vč. souvisejících služeb.




27. 03. 2013
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Přejeme Vám příjemné velikonoční svátky a konečně slunečné a opravdu jarní dny.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO





05. 03. 2013 - Teplota na pracovišti

Informace, kolik stupňů má být na pracovišti, uvádí nařízení vlády č. 361/2007 Sb. z 12/2007, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, a to podmínky pro výkon práce, požadavky na pracoviště, včetně teplotních limitů.

Přípustné teplotní hodnoty však závisí na konkrétních okolnostech, zejména na druhu vykonávané práce, na tom, zda se jedná o klimatizované či přirozeně větrané pracoviště a také na oděvu zaměstnance.
Nařízení vlády uvádí, že při práci vsedě, která je spojená s lehkou manuální prací, má být teplota v místě výkonu práce min. 18 a °C a max. 26°C.

Při práci převážně vstoje s trvalým zapojením obou rukou, paží a nohou může teplota klesnou až na 14°C.

U ostatních fyzicky náročnějších zaměstnání nesmí být teplota nižší než 10°C.






28.02.2013 - Zdravé osvětlení

Téměř před rokem vstoupila v platnost norma
ČSN EN 12464-1 Světlo a osvětlení - Osvětlení pracovních prostorů - Část 1: Vnitřní pracovní prostory (4/ 2012).

Revidovaná norma byla oproti 1. vydání (ČSN EN 12464-1 Světlo a osvětlení – z 3/ 2004) značně zdokonalena.
.....................................................................................................................................................................................
Tato norma specifikuje požadavky na osvětlovací soustavy pro pracovní a přilehlé prostory z hlediska intenzity a jakosti pro vnitřní osvětlení (z hlediska zrakové pohody a zrakového výkonu osob s normálním zrakem). K tomu jsou doplněna doporučení pro správnou osvětlovací praxi.
Tuto evropskou normu nelze použít pro osvětlení venkovních pracovních prostorů ani pro osvětlení podzemních dolů nebo nouzové osvětlení.

Pro venkovní prostory platí EN 12464-2 a pro nouzové osvětlení EN 1838 a EN 13032-3.

Hlavní změny revidovaného znění normy:
Uvažována důležitost denního osvětlení, požadavky na osvětlení jsou všeobecně použitelné nezávisle na tom, je-li poskytováno umělým nebo denním osvětlením nebo jejich kombinací.
Specifikovány požadavky na minimální osvětlenost stropů a stěn.
Specifikována válcová osvětlenost a detailní informace o podání tvaru (modelaci).
Rovnoměrnost osvětlení je přiřazena zrakovým úkolům a činnostem.
Definováno pozadí zrakového úkolu a specifikováno jeho osvětlení.
Definována síť kontrolních bodů podle EN 12464-2.
Uvedeny nové limity jasů svítidel používaných u zobrazovacích jednotek (DSE, display screen equipment) podle ISO 9214-307.




12.02.2013 - Pravidelné prohlídky kotelen

Nízkotlaké kotelny jsou dle vyhlášky č. 91/1993 Sb., kotelny se jmenovitým tepelným výkonem alespoň jednoho kotle 50 kW a větším a kotelny se součtem jmenovitých tepelných výkonů kotlů větším než 100 kW.

Pro účely této vyhlášky se rozumí kotelnou objekt nebo část objektu, ve kterém je umístěn alespoň jeden kotel
- parní s konstrukčním přetlakem do 0,05 MPa nebo
- kapalinový s nejvyšší pracovní teplotou kapaliny, nepřevyšující bod varu při přetlaku 0,05 MPa, příp. další zařízení provozně související, přičemž nerozhoduje, zda v jedné kotelně jsou kotle stejného typu

Kotelna:
I. kategorie
  - kotelna se součtem jmenovitých tepelných výkonů kotlů nad 3,5 MW
II. kategorie kotelna
  - se součtem jmenovitých tepelných výkonů kotlů nad 0,5 MW do 3,5 MW
III. kategorie
  - kotelna se jmenovitým tepelným výkonem alespoň jednoho kotle 50 kW a vyšší do součtu jmenovitých tepelných výkonů kotlů 0,5 MW a kotelna se součtem jmenovitých tepelných výkonů kotlů větším než 100 kW do součtu jmenovitých tepelných výkonů kotlů 0,5 MW

Provozovatel musí zajistit odborné prohlídky kotelen:
před uvedením kotelen do provozu,
po každé generální opravě a rekonstrukci kotlů
při změně druhu paliva
vždy po jednom roce provozu kotelen,
u sezónního provozu před zahájením každé sezóny

Při prohlídkách se zjišťuje zejména celkový stav kotelny,
kotlů, zabezpečovacího zařízení, hořáků, čerpadel, nádrží, regulace elektrických a ovládacích zařízení, detekčních přístrojů, zařízení na úpravu vod, zauhlovacího a odpopílkovacího zařízení, kouřových kanálů a komínů.
O výsledku prohlídek vyhotoví zápis.




23.01.2013 - Program Nová zelená úsporám

* představen Ministerstvem životního prostředí na podzim 2012
* je zaměřen na investice do energetických úspor při rekonstrukcích i v novostavbách
* jedná se o podporu výhradně komplexních opatření ke snížení energetické náročnosti budov, tzn.: realizace opatření ke zlepšení tepelných vlastností obálky budovy – izolace stěn, výměny oken, izolace střech a sklepů apod., instalace řízeného větrání s rekuperací tepla,    instalace nového efektivního zdroje vytápění, regulace otopné soustavy - např. termostatické hlavice, inteligentní systémy měření a regulace
* první žádosti o dotace bude možné podávat v srpnu 2013
* akceptovány budou realizace započaté po 1. lednu 2013






14.01.2013 - 20. ročník INFOTHERMA 2013 Ostrava

Ve dnech 14. - 17. ledna 2013 se koná v Ostravě největší specializovaná výstava k vytápění, úsporám energie a využívání obnovitelných zdrojů v malých a středních objektech v Čechách a na Slovensku
Představí se zde 361 domácích a zahraničních firem. Celá problematika moderního a ekonomicky dostupného vytápění je na výstavišti rozdělena do několika oblastí:

1
- výběr nejvhodnějšímu otopnému systému. Zde jsou uvedeny aktuální ceny paliv a energie k 1. 1. 2013 podle jejich využitelnosti a jednotlivých dodavatelů.
2 -
řešení úspor energie se čím dál více neobejde bez konkrétního měření a regulace
3 - s úsporami energie, ale i bezpečným bydlením souvisí i komínové tahy a dodržování tzv.
"komínové vyhlášky"
4 - využívání sluneční energie na ohřev vody
5
- největší přehlídka tepelných čerpadel
6 - nízkoenergetická a pasivní výstavba, rekonstrukce a zateplování objektů




11.01.2013 - Pražská teplárenská, a. s. od 1. 1. 2013 zdražuje cenu tepla

Odběratelům tepla z Pražské teplárenské soustavy, v níž se teplo vyrábí z hnědého a černého uhlí, zemního plynu a spalováním odpadů, se roční průměrná cena tepla bez DPH zvyšuje o 3,5 procenta.
Odběratelům tepla z lokálních plynových zdrojů Pražské teplárenské, a. s. se
roční průměrná cena bez DPH zvyšuje o 3,8 procenta.
Průměrné pražské domácnosti se tak měsíční náklady na teplo zvýší o 76 až 91 korun.
Do zvýšení cen se promítne ještě navýšení DPH o 1 procento.



Kontakt :
Štěpařska 892/13, Praha 5
tel. +420 251 811 469
info@wind-mar.cz
Návrat na obsah