Title
Přejít na obsah

Otopná sezóna roku (tj. topné dny v období září – květen):

2010 – 2011 … 258 dní
2011 - 2012 … 216 dní
2012 – 2013 … 252 dní
2013 – 2014 … 215 dní
2014 – 2015 … 205 dní
2015 – 2016 … 221 dní
2016 – 2017 (do 3/2017) … 182 dní






17.05.2017 - Ukončení otopné sezóny v Praze
Pražská teplárenská přerušuje k 17. 5. 2017 (a s ohledem na vývoj venkovních teplot se předpokládá, že ukončuje) dodávky tepla pro vytápění.
___________________________________________________________________________________________________________________

Zdroj: Pražská teplárenská, a.s.






11.05.2017 - LED osvětlení v interiérech
Fenoménem současnosti v oblasti interiérového vybavení i nábytku jsou osvětlovací systémy na bázi LED technologií.

Světlo LED (Light Emitting Diodes) může mít různé vlastnosti:

- obsáhne celé barevné spektrum
- má světlo s různou barevnou teplotou
- má různou intenzitu
- vyzařuje méně tepla
- vyžaduje méně energie
- má dlouhý servisní cyklus

Různé druhy světla mohou ale zkreslovat původní barvu osvětlovaných předmětů.
K hodnocení tohoto parametru slouží tzv. index podání barev
[Ra], označované zkratkou CRI (color rendering index). Umožňuje hodnocení věrnosti barevného vjemu, který vznikne osvětlením z nějakého zdroje, oproti tomu, jaký barevný vjem by vznikl osvětlením slunečním světlem. Vyjadřuje se číslem v rozpětí 100–0, přičemž hodnota 100 je přiřazena světlu slunce. Výborné podání barev má světlo s indexem Ra v rozpětí 100–90. Dobré podání barev má denní světlo, které se pohybuje v pásmu 90–60. Světlo, nacházející se pod hodnotou Ra 60, má již podání barev nedostačující - barvy zkreslující.
Barevná teplota světla
, vyjadřovaná jednotkou Kelvin [K], je míra barevného vzhledu zdroje světla, který pomáhá popsat jasné „teplé“ (žluté až načervenalé) nebo „chladné“ (modré) barvy tohoto světelného zdroje. Čím nižší je hodnota barevné teploty, tím je světlo teplejší a naopak, čím je hodnota barevné teploty vyšší, tím chladnější je účinek světla.
Intenzita osvětlení
jejíž jednotkou je lux (lx), je celkový světelný výkon, který dopadne na jednotku plochy. Osvětlení je to, co nás zajímá v praxi. Zajímá nás ale, kolik světla dopadne na stůl, kde pracujeme. Z intenzity osvětlení vyplývá světelný komfort. Např. běžné osvětlení místnosti by mělo mít hodnotu cca 500 lx, pro čtení ale již potřebujeme 1000 lx. Pro zajímavost sluneční světlo v poledne za jasného letního dne má asi 100 000 lx.

Těchto různých parametrů se využívá při docílení požadovaného světelného efektu jiné požadavky jsou např. na vitríny ve výstavních prostorech ( jasně bílá) a jiné např. v ložnici (teplá žlutá).






10.04.2017
oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Přejeme návštěvníkům našich stránek hodně jarního sluníčka a příjemné velikonoční svátky

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo






05.04.2017 - Jak správně používat elekroinstalace?
Častým důsledkem přetěžování elekroinstalace je utavení vodiče na svorce a následné přerušení obvodu.V důsledku toho může vzniknout požár, zvlášť, když v blízkosti takového vadného přístroje jsou snadno hořlavé předměty, např. závěsy. Ve světelných obvodech se stejná porucha začne projevovat občasným poblikáváním svítidel. Lze tomu předejít. U domovních elektroinstalačních přístrojů si všimneme, zda jejich kryty, příp. vidlice zasunuté do zásuvek, jsou během provozu nadměrně zahřáté. Je nutné zkontrolovat všechny spoje vodičů na svorkách od rozváděče až po chybně fungující elektroinstalační přístroj nebo spotřebič. Znamená to objednat si kontrolu a revizi elektrické instalace.
Velmi rozšířeným nešvarem v domácnostech se stalo trvalé používání prodlužovacích přívodů s vícenásobnými zásuvkami a rozbočovacích zásuvek. Oba tyto typy přístrojů jsou určeny jen pro provizorní - krátkodobé použití. Především trvalým používáním rozbočovacích zásuvek dochází z nadměrnému mechanickému zatěžování zásuvek v pevném rozvodu. To může vést až ke zvýšenému tepelnému namáhání zásuvky a ke vzniku již výše zmíněných nebezpečných situací.
Při nákupu prodlužovacích přívodů se řídíme zpravidla jejich cenou, ale nevšímáme si jejich technických parametrů. Levné přívody jsou zpravidla vybaveny přívodními šňůrami s vodiči o průřezu nejvýše 1 mm2, tedy mohou se zatěžovat proudem nejvýše 10 A. Pro plné zatížení do 16 A je nutný průřez vodičů šňůry 1,5 mm2. Pokud prodlužovací přívody 10 A zatížíme jmenovitým proudem zásuvky (16 A), jádra vodičů šňůry se přehřejí. A je-li šňůra uložena například pod kobercem, kde jsou výrazně zhoršené ochlazovací poměry, může teplota šňůry přesáhnout i zápalnou teplotu koberce, zhotoveného velmi často ze snadno hořlavých materiálů.
Zásuvkové obvody jsou obvykle
jištěny jističem 16 A. Při přetížení ( při zapojení vyšší zátěže na jeden zásuvkový obvod), dojde k samočinnému odpojení způsobenému přetížením. Při častém vypadávání jističů je nutné zjistit, zda daný obvod je přetěžován, anebo zda došlo k poruše jističe. Při trvalém přetěžování je instalace nevyhovující a je potřebná její alespoň částečná rekonstrukce. Ve druhém případě se musí vyměnit vadný jistič. V obou případech musí nutné práce vykonat odborník s oprávněním podle vyhlášky č. 50/1978 Sb.
Používáme-li elektrická zařízení, jako jsou sekačky na zahradě apod., musíme je připojovat jen do zásuvek, v jejichž obvodu je proudový chránič s citlivostí 30 mA, tedy přístroj pro ochranu osob před úrazem elektrickým proudem.
Není-li proudový chránič v pevném rozvodu (např. v rozváděči), lze do zásuvky zasunout vhodný adaptér (kombinaci vidlice s proudovým chráničem). U venku používaných elektrických předmětů, především u sekaček trávy, může snadno dojít k narušení izolačního pláště přívodní šňůry a k náhodnému dotyku takto odizolovaného živého vodiče. Následnému až smrtelnému úrazu spolehlivě předejde zmíněný proudový chránič, který v případě dotyku odpojí přívod od napájení.





07.03.2017 - Jak se provádí rozúčtování teplé vody
Spotřeba teplé vody se měří na tepelném zdroji - pro bytový dům je to výměníková stanice, kde je centrální měřidlo.Tam se odečte celková hodnota odběru a podle údajů na bytových vodoměrech se stanoví spotřeba jednotlivých bytů.
Bytový vodoměr je ovšem pouze poměrové měřidlo. Celková spotřeba teplé vody se ve smyslu vyhlášek Ministerstva průmyslu a obchodu, navazujících na zákon č. 458/2000 Sb., rozpočítává na spotřební složku (70-90 % celkových nákladů dle spotřeby bytových vodoměrů)
a základní složku (10-30 % dle plochy bytu).
Základní složka
představuje náklady na udržení parametrů teplé vody v rozmezí daném vyhláškou Ministerstvem průmyslu a obchodu tj. teplota vody na výtoku u spotřebitele musí být v rozmezí 45 - 60°C (v době 6 - 22 hod.). Pro dodržení těchto parametrů je nutné udržovat cirkulaci teplé užitkové vody mezi zdrojem a místem odběru. Základní složkou celkových nákladů na teplou vodu jsou tedy náklady na provoz technologie zajišťující tuto cirkulaci v rozvodu teplé vody.
Cena vody je dále tvořena platbou za odebrané studené vody a tepelné energii potřebnou na její ohřev na 45°C - 60°C.






09.02.2017 - Nouzové osvětlení
Nouzové osvětlení slouží pro případ selhání normálního osvětlení - musí zůstat plně funkční i při výpadku elektřiny (např. při poruše přívodního vedení nebo havárii na rozvodném zařízení). Je napájeno z jiného zdroje.

Kde se nouzové osvětlení zřizuje:

o
chráněné i nechráněné únikové cesty
o
společné prostory
o
kina, divadla, zábavní centra, sportovní centra
o
hotely, obchodní centra
o
zdravotnická a rehabilitační zařízení
o
výškové budovy nad devět nadzemních podlaží
o
hlavní rozvodny, kolektory, podzemní garáže, výtahy a prostory s velkým rizikem

Rozdělení nouzového osvětlení:

Náhradní osvětlení

přímá náhrada normálního osvětlení, která umožňuje pokračovat v činnostech započatých před selháním napájení

Nouzové osvětlení únikových cest

účelem je umožnit bezpečný odchod z prostoru při výpadku normálního osvětlení
svítidla musí být umístěna ve vodorovné vzdálenosti do 2m od bezpečnostních zařízení a míst, kde hrozí určité nebezpečí pro evakuaci osob a do výšky min. 2 m nad podlahou (ČSN EN 1838)
umístění - dveře nouzového východu, u schodišť, při každé změně úrovně cesty, u každého požárního zařízení a místa s první pomocí

Protipanické osvětlení veřejných prostor

používá se především v halách s plochou větší než 60 m2
musí dosahovat intenzity min. 0,5 lux
min. doba svícení je 1 hod.

Nouzové osvětlení prostorů s velkým rizikem

jedná se o místa, která není možné evakuovat okamžitě po výpadku napájení běžného osvětlení nebo při vyvolání poplachu
slouží k zajištění bezpečného ukončení vykonávaných činností s následnou evakuací
intenzita nouzového osvětlení nesmí být menší než 10 % požadovaného udržovacího osvětlení pro danou činnost (min. 15 lux)

Minimální doba provozu nouzového osvětlení

podle normy ČSN EN 1838 je požadovaná doba cest 1hod. (ale podle ČSN 73 0802, ČSN 33 2410 jsou uvedeny kratší i delší časy)

Bezpečnostní značky

musí být osvětleny do 5 s na 50 % požadované hodnoty a do 60 s na plnou požadovanou hodnotu (ČSN EN 1838)

ČSN zabývající se nouzovým osvětlením

ČSN EN 1838 Světlo a osvětlení – Nouzové osvětlení
ČSN EN 50 172 Systémy nouzového únikového osvětlení
ČSN EN 60598-2-22 Svítidla – Zvláštní požadavky
ČSN ISO 3864-1 - Grafické značky – bezpečnostní barvy
ČSN 73 0802 Požární bezpečnost staveb
ČSN ISO 3864 Bezpečnostní barvy a bezpečnostní značky





25.01.2017 - Kolik stojí m3 teplé vody?
Teplá voda, kterou se myjeme, je pitná studená voda ohřátá tepelnou energií ve výměníkové stanici pro váš objekt. Spotřebitel proto platí za spotřebovanou studenou vodu a tepelnou energii potřebnou pro její ohřev na teplotu v rozsahu 45°- 60°C.

Spotřebu tepla měříme na vstupu do výměníkové stanice. Spotřeba teplé vody se měří v GJ dodaného tepla a objemu spotřebované studené vody.

Poznámka:

Gigajoul (GJ)
je jednotka fyzikální veličiny práce (Q), kterou se v teplárenství stanovuje spotřeba tepla – jedná se o hodnotu 109 Joulů. Vedlejší používanou jednotkou je jednotka MWh.
Megawatt (MW)
je jednotka fyzikální veličiny výkonu (P), kterou se v teplárenství stanovuje tepelný výkonu MW (kW) – jedná se o hodnotu, která se rovná 106 W. Vedlejší používanou jednotkou je jednotka GJ/h (1 GJ/h = 0,2778MW nebo 277,8 kW; 1 kW = 3,6 MJ/h).

1 MWh = 3,6 GJ
1 GJ = 0,2778 MWh.






16.01.2017 - Povinnost pravidelných revizí kotlů a komínů
Pokud vytápíte plynem nebo pevnými palivy, máte zákonnou povinnost provádět pravidelné revize nebo kontroly.


U kotlů na pevná a plynná paliva platí zákonná povinnost provádět jedenkrát ročně odbornou kontrolu
– revizi - spalinových cest vedoucích ze zařízení (provádí kominík). Čištění komínů je možno provádět svépomocí (u rodinných domů s kotlem do 50W povinně 3 x ročně, při sezónním vytápění 2x ročně).

Kotle na pevná paliva

Nově se změna zákona o ochraně ovzduší č. 201/2012 Sb. týká kotlů na pevná paliva, kdy do konce roku 2016 (a následně každé dva roky) všechny typy kotlů musí mít revizní kontrolu
.
Při opakovaném nedodržení úřady mohou udělit pokutu občanovi až 20 000 Kč, právnické osobě či živnostníkovi až 50.000 Kč.

Plynové kotle

Tady je zákonná povinnost platná pouze pro právnické osoby a živnostníky, kteří musí nechat provést odbornou firmou jednou za tři roky provozní revizi, při které odborný technik zjistí těsnost rozvodů plynu a připojených zařízení.
Na plynových zařízeních, která jsou v osobním užívání občanů, tato zákonná povinnost provádět revize a kontroly není.
Nicméně výrobci kotlů doporučují každoročně provádět servisní prohlídku kotle, která spočívá zejména v jeho seřízení a vyčištění, které prodlužuje životnost a významně snižuje spotřebu plynových zařízení.

Protokoly o revizích je nutné uschovat.

Polib

Kontakt :
Štěpařska 892/13, Praha 5
tel. +420 251 811 469
info@wind-mar.cz
Návrat na obsah